pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έντονες αντιδράσεις για το «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη»

15/11/2012 - 3:48μμ
Tέλος ο ΦΠΑ για 415.000 επιχειρήσεις - Ποιοι ευνοούνται
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Κύμα» αντιδράσεων στον χώρο της εστίασης έχει προκαλέσει η ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη», που προβλέπει ότι οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν την απόδειξη λιανικής, θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα, χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό.

«Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, ενώ, όπως αναφέρει, αυτή δεν ισχύει ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, που αφορά στην υποχρέωση αναγραφής αυτής της δυνατότητας και στους τιμοκαταλόγους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του κλάδου της μαζικής εστίασης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη νέα διάταξη, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ακραίο, απαράδεκτο, παράνομο και καταχρηστικό και ζητούν υπεύθυνες εξαγγελίες, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία. Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ διαβλέπουν και έντονες αντιπαραθέσεις και ασυνεννοησία με τους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς σχολιάζει ότι, με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας ένα «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, το μέτρο της μη πληρωμής του λογαριασμού, εάν δεν έχει εκδοθεί εγκαίρως η απόδειξη πληρωμής, δεν ισχύει ακόμη σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι η αυτοδικία

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νομιμοποίηση της λογικής «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», δεν εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται η λογική του «δεν πληρώνω», ιδιαίτερα επικίνδυνη σήμερα.

Το μεγάλο διακύβευμα, όπως τονίζει, είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων ετών και όχι η ενίσχυση πράξεων και λογικών, που μας πηγαίνουν ολοταχώς προς τα πίσω.

«Η απόφαση του υπουργείου για μη πληρωμή του λογαριασμού, σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται με απόδειξη, αποδεικνύει έμπρακτα την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την αγορά και, έτσι, λαμβάνει αποφάσεις, που το γελοιοποιούν και το καθιστούν ανεύθυνο, κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το αυτονόητο, δηλαδή, την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης», δηλώνει από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουράσης, υπεύθυνος εστιατορίου στο Χαλάνδρι. «Με αυτό το μέτρο, ενισχύεται η αυτοδικία», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών-Αττικής, Γιώργος Κουτρουλιάς.

«Την καθαρή αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει έσοδα, καλούνται να την καλύψουν οι πελάτες, εφόσον τους εκχωρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής αστυνόμευσης και θα μπορεί πλέον ο πελάτης να «τιμωρήσει» τον επιχειρηματία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιθανότητα δυσλειτουργίας της αγοράς

Διενέξεις, πιθανά έκτροπα και παρεξηγήσεις, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου ότι θα εκδηλωθούν στην αγορά με τη νέα ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη».

«Το μέτρο, που πρόκειται να ενταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει», επισημαίνει ο κ. Κουτρουλιάς.

Κατά την άποψή του, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλουν αντίτιμο. «Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει παρενέργειες, εφόσον θα υπάρξουν πελάτες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, που θα κάθονται στο κατάστημα για περισσότερο από μία με δύο ώρες και στο τέλος, άσχετα από το γεγονός ότι ο σερβιτόρος θα έχει πάει την απόδειξη, εκείνοι θα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι ουδέποτε τους δόθηκε η απόδειξη και θα θεωρούν κέρασμα τα προϊόντα που κατανάλωσαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν και θα φεύγουν, χωρίς βέβαια να πληρώσουν το λογαριασμό», εκτιμά ο κ. Κουτρουλιάς. Υπογραμμίζει δε ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεδομένου ότι στον χώρο της μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πρώτα παρέχεται η υπηρεσία και στο τέλος πραγματοποιείται η πληρωμή.

Σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές θέτει τους επιχειρηματίες το νέο μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράσης. «Η αστυνόμευση της αγοράς από τον καταναλωτή και η προτροπή του σε αυτοδικία είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη, γιατί μόνο προβλήματα θα φέρει στις σχέσεις των καταναλωτών και των επαγγελματιών, καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», δηλώνει ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι ευκαιριακά επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν έντεχνα τον νόμο, για να κερδίσουν και οι αντιδικίες θα αυξηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επτά στους δέκα έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση – Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι

14/06/2025 - 3:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 20 Ιουνίου

13/06/2025 - 6:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η κυβέρνηση

9/06/2025 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται έως τις 13 Ιουνίου

8/06/2025 - 4:58μμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αρχίζει η επιχείρηση «καθαρό μητρώο» – Στόχος ληξιπρόθεσμες οφειλές 108,4 δισ. ευρώ

7/06/2025 - 10:19πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση για 13ο-14ο μισθό και για τις αντίστοιχες συντάξεις

30/05/2025 - 9:56πμ
Στιγμιότυπο από το 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής (φωτ.: Papadakis Press)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι αυριανοί ναυτικοί, πώς θα τους κρατήσουμε στα πλοία

28/05/2025 - 6:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Πιερρακάκης: Υπό εξέταση η υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τράπεζας – «Το μέσο ενοίκιο στη χώρα δεν είναι 255 ευρώ»

27/05/2025 - 9:00μμ
Από τα έργα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (φωτ.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κρήτη «ενώθηκε» με την Αττική στη μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας

26/05/2025 - 11:50πμ
ΔΟΥ Ψυχικού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: «Προκάτ» όλες μέχρι το 2028

25/05/2025 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά κοντά σε σπίτια στην Παλαιά Φώκαια Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Μάχη για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό – Κάηκαν σπίτια

20 λεπτά πριν
Ο πατέρας Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κιβωτός του Κόσμου: Πρώην τρόφιμος καταγγέλλει τον πατέρα Αντώνιο για χρηματισμό

44 λεπτά πριν
Ο ημιτελής ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Άγιος Ευγένιος στα Πετρωτά Ροδόπης, ο πυρήνας της πόλης που οραματίστηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

1 ώρα πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην Παλαιά Φώκαια Αττικής (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Η τιτάνια προσπάθεια των πιλότων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: ILCA 4 Youth: Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τους Έλληνες ιστιοπλόους

2 ώρες πριν
Σπίτι καίγεται στην Παλαιά Φώκαια Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Κόλαση φωτιάς στην Παλαιά Φώκαια: Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκε κόσμος

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign