pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Πόντια που έγινε Αγία

6/05/2012 - 8:36πμ
Η Πόντια που έγινε Αγία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανακηρύχθηκε αγία και εκατοντάδες πιστοί συρρέουν στη μονή της Κλεισούρας, όπου ασκήτευσε η Σοφία Χοτοκουρίδου. Οι προσκυνητές μιλάνε για θαύματα.

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ γράφει, προλογίζοντας τη βιογραφία της με τίτλο «Σοφία, η ασκήτισσα της Παναγίας»:

Καταγωγή της ο αλησμόνητος Πόντος. Τόπος ασκήσεώς της, το φημισμένο Μοναστήρι της Παναγίας. Το όνομά της γνωστότατο σε όλη την περιοχή της Εορδαίας, της Φλωρίνης, της Καστοριάς και της Κοζάνης. Θαυμαστά τα γεγονότα τα όποια αυτόπτες μάρτυρες έζησαν κοντά στην Γερόντισσα. Γιατί πράγματι, όπου υπάρχει η παρουσία του Παρακλήτου, εκεί «υπέρ φύσιν τα πλείστα των ανθρώπων γίνονται». Από τον πρώτο καιρό μετά την ενθρόνισή μου στην θεόσωστο επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς και από τις τακτικές μου επισκέψεις στο Μοναστήρι της Κλεισούρας, το όποιο ανασυγκροτήθηκε την τελευταία περίοδο της ζωής του μακαριστού και αγίου προκατόχου μου κυρού Γρηγορίου, κάτω από την πεπνυμένη ηγουμενία της Γερόντισσας Ανυσίας, άκουσα πολλούς προσκυνητές από τη γύρω περιοχή να διηγούνται τα της Γερόντισσας Σοφίας κατορθώματα, την άσκηση, την υψοποιό ταπείνωση, τη φιλαδελφία, την αγάπη προς τον πλησίον, την ακτημοσύνη, τις διακριτικές συμβουλές, τη δια Χριστόν σαλότητα, καθώς επίσης και άλλα θαυμαστά γεγονότα.

Και ήταν διακαής πόθος της Αδελφότητος να μάθει και να καταγράψει κάθε τι με λεπτομέρεια, που αφορούσε το πρόσωπο της. Και πολύ περισσότερο, να έχει μέσα στο Μοναστήρι τα Τίμια Λείψανα της Γερόντισσας. Και η Θεοτόκος εξεπλήρωσε αυτές τις δύο επιθυμίες της Αδελφότητος. Βρέθηκε πρώτον ο κάλαμος του π. Πορφυρίου, Μοναχού Σιμωνοπετρίτου, ο όποιος συνέλεξε και κατέγραψε, με την ευλογία του πολυσεβάστου μας Γέροντος του Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού και των Αγίων Γερόντων του Αγίου Όρους, όλα εκείνα που αφορούσαν το πρόσωπό της. Και, δεύτερον, την παραμονή της εορτής της Αναλήψεως, 14 Μαΐου 1998, λίγες ήμερες μετά την επίσημη ενθρόνιση της Γερόντισσας Ανυσίας ως Καθηγουμένης στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, βρέθηκαν τα λείψανα της Γερόντισσας, φυλαγμένα με ασφάλεια στο επάνω τμήμα του τάφου της, πίσω από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Και είμαι ο ίδιος αυτόπτης μάρτυς, μαζί με τους πατέρες Ειρηναίο και Νεκτάριο, της ευωδιάς κατά την πλύση των οστών της, την Κυριακή το απόγευμα στο προαύλιο της Μονής.

Και αυτή η ευωδία συνεχίζεται σαν μια λεπτή αύρα, κατά καιρούς, σε όσους ζητούν από τη Γερόντισσα Ανυσία (πού επίμονα κρύβει, αφήνοντας όλα τα άλλα στα χέρια του Θεού) να ασπαστούν την κάρα της Γερόντισσας Σοφίας. Και τα θαυμαστά γεγονότα συνεχίζονται και οι μαρτυρίες των προσκυνητών πληθαίνουν. Προσωπικά έχω δείγματα ότι ευαρέστησε στον Θεό. […]

Είναι αναληθή όσα αναφέρουν κάποιοι ότι η Γερόντισσα δεν κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων και δεν συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες στο Καθολικό της Μονής, επειδή δήθεν ακολουθούσε το Παλαιό Ημερολόγιο. Ο π. Νικόλαος Γκίκαρνας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κλεισούρας, και ο π. Νεκτάριος, που τώρα βρίσκεται στο Άγιον Όρος, καθώς επίσης και ο π. Μάξιμος Καραβάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Εορδαίας, επιβεβαιώνουν πως μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της κοινωνούσε των Άχραντων Μυστηρίων, συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και διακονούσε σε αυτές, και δεχόταν τις ευχές και τις ευλογίες της Εκκλησίας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ανακριβή και εξυπηρετούν ίδιους σκοπούς. Προλογίζοντας το παρόν πόνημα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον π. Πορφύριο για τον κόπο και τον μόχθο πού κατέβαλε για τη συλλογή και καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων ως προς το πρόσωπο αυτής της ασκήτριας.

  • Απόσπασμα από τον πρόλογο του μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ στο βιβλίο Σοφία, η ασκήτισσα της Παναγίας. Δημοσιεύτηκε στο Pontosnet.gr στις 7/9/2012.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ κατά την επίσημη τελετή μετονομασίας του αεροδρομίου των Κυθήρων σε «Αλέξανδρος Αριστοτέλης Ωνάσης». 5 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Μητροπολίτης Κυθήρων: Θα διαθέσει την αύξηση των αποδοχών του για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών

12/06/2026 - 9:35μμ
Φωτ.: (ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Από την Ίμβρο μήνυμα ενότητας και ειρήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

12/06/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au/Arch. Nicolae Iftimiu)
ΠΙΣΤΗ

Στην Ίμβρο ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

11/06/2026 - 10:51πμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΠΙΣΤΗ

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8/06/2026 - 10:46μμ
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

8/06/2026 - 7:34μμ
Από τη λιτάνευση των κειμηλίων της Παναγίας Γουμερά (φωτ.: facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΙΣΤΗ

Καλλιθέα: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και το Ευαγγελίου από την ιστορική Μονή του Πόντου

8/06/2026 - 1:50μμ
ΠΙΣΤΗ

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

7/06/2026 - 11:29μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΙΣΤΗ

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

6/06/2026 - 11:45μμ
Προσκύνηση των κειμηλίων, της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και του Ευαγγελίου, στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων (φωτ.: Γρηγόρης Μωυσιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Γουμερά στην Καλλιθέα: Κορυφώνεται το προσκύνημα των Ποντίων το σαββατοκύριακο

5/06/2026 - 2:44μμ
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

1/06/2026 - 10:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας «Εύξεινος Λέσχη»: Μεγάλο αποχαιρετιστήριο γλέντι για το τέλος της σεζόν

6 λεπτά πριν
Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (φωτ. αρχείου: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Υπουργοί και μέλη της αντιπολίτευσης επικρίνουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

34 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κάλυμνος: 56χρονος έχασε τη ζωή του όταν δυναμίτιδα εξερράγη στα χέρια του

1 ώρα πριν
BeWell Festival 2026 by Allwyn (φωτ.: allwyn)

BeWell Festival 2026 by Allwyn: Fitness, fun, 31.000 συμμετέχοντες και το απόλυτο challenge με δώρο ταξίδι στην Ιαπωνία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΕΛΑΣ: Επιχείρηση για την εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε οχήματα – Περισσότερες από 10 συλλήψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign