pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαρωτικές αλλαγές στις τιμές των διοδίων

12/10/2012 - 6:19μμ
Άμεσες αλλαγές στα διόδια - Ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι θα περνούν δωρεάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μειώσεις των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα και σταδιακές αυξήσεις στα ολοκληρωμένα είναι οι βασικοί άξονες της νέας πολιτικής διοδίων στους τέσσερις “προβληματικούς” οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής” το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει το κόστος των μειώσεων, δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί αν θα αναλάβει να καλύψει και τη διαφορά ανάμεσα στις αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις αυξήσεις που θα έπρεπε –βάση των συμβάσεων- να πραγματοποιηθούν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων και του Δημοσίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένονται ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η “σωτηρία” του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) και της Νέας Οδού (Ιόνια οδός και τμήμα Μεταμόρφωσης-Σκάρφειας της ΠΑΘΕ), ενώ σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονταν οι συζητήσεις για τις άλλες δύο παραχωρήσεις, την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα) και την κεντρική οδό (Ε65).

Βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων αποτελεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα πολιτική διοδίων, η οποία θα εφαρμοστεί με μικρές παραλλαγές και στους τέσσερις αυτούς άξονες.

Η νέα πολιτική έχει 3 βασικές αρχές:

* Μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα, με το σκεπτικό ότι ο οδηγός δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες που πληρώνει. Η πρόβλεψη αυτή αφορά την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και το τμήμα Ευαγγελισμού – Σκοτίνας της ΠΑΘΕ. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του Δημοσίου, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος της μείωσης των διοδίων στα προ-συμβατικά ή σχεδόν στα προ-συμβατικά επίπεδα, για όσο διάστημα διαρκεί η κατασκευή των συγκεκριμένων τμημάτων (μετά οι τιμές θα αυξηθούν στα οριζόμενα από τη σύμβαση επίπεδα). Υπολογίζεται ότι το κόστος για το τμήμα Κορίνθου-Πάτρας είναι 4 εκατ. ετησίως και για το Ευαγγελισμός-Σκοτίνα 3,8 εκατ. ετησίως.

* Σταδιακή αύξηση των διοδίων στα ολοκληρωμένα τμήματα, βάσει χρονοδιαγράμματος που δεν θα συνδέεται με την πρόοδο των έργων. Σήμερα οι χρεώσεις ποικίλλουν ως εξής (σε τιμές 2003): από 0,0025 ευρώ ανά χιλιόμετρο στη Νέα Οδό και 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου ως 0,032 ευρώ/χλμ. στην Ολυμπία Οδό και 0,04 ευρώ στην Κεντρική οδό. Για παράδειγμα αν οι αυξήσεις στα διόδια είχαν προχωρήσει σύμφωνα με τις συμβάσεις, τότε λ.χ. ο σταθμός Πελασγίας στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα χρέωνε 3,50 ευρώ στα Ι.Χ αντί για 2,60 ευρώ σήμερα.

* Τέλος, καθένας από τους παραχωρησιούχους θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα μια σοβαρή εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες του δρόμου. Με τον τρόπο αυτό (παράλληλα με την ολοκλήρωση των παραδρόμων) θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, άγνωστο παραμένει τι θα αποφασιστεί τελικά για τους κόμβους της Βόρειας Αθήνας (Λυκόβρυσης, Καλυφτάκη, Κηφισίας, Βαρυμπόμπης) στους οποίους είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων. Το σίγουρο είναι ότι η τοποθέτηση διοδίων οποιασδήποτε μορφής σε κόμβους μέσα στη μητροπολιτική Αθήνα θα άνοιγε εκ νέου ένα σημαντικό μέτωπο αντίδρασης ενάντια στα διόδια, το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή θα ήταν καλό να αποφευχθεί.

Πηγή: news247

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 22 Μαΐου

16/05/2026 - 4:08μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

14/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια» σε 12.000 φορολογουμένους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και τι πρέπει να κάνουν

14/05/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ

13/05/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

13/05/2026 - 4:30μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

13/05/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα σε επισιτισμό και βιομηχανία ζαχαρωδών

12/05/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2026: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

11/05/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη: Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό – Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία και ποιοι μπαίνουν πλέον με οφειλές από 5.000 ευρώ

10/05/2026 - 9:20πμ
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας BBB+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

9/05/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωταγωγημένη η πρόσοψη της Βουλής για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.:  EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κοζάνη: Σφοδρές αντιδράσεις και αίτημα αναβολής των σχολικών αγώνων τη 19η Μαΐου

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League – Play off: Αήττητη στα πλέι οφ η πρωταθλήτρια ΑΕΚ – Δεύτερος ο Ολυμπιακός

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σοφία Λυσιόβα)

ΑΕΚ: Δείτε την εντυπωσιακή φιέστα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος σε ζωντανή σύνδεση

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων απέκτησε το Νέο Κεραμίδι Πιερίας – Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία»

51 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: Άνετα το 2-0 στη Μύκονο ο Παναθηναϊκός – Ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά ο Άρης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign