pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα “όχι” του Σόιμπλε

22/09/2012 - 10:38πμ
Τα "όχι" του Σόιμπλε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεν πρόλαβε να δηλώσει η τρόικα πως αναχωρεί χωρίς να επιτευχθεί το κλείδωμα των νέων μέτρων του πακέτου των 11,7 δις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «χτύπησε» για άλλη μία φορά με συνέντευξή του στους ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Θλίβομαι όταν ακούω κουβέντες για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια» είπε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε προσθέτοντας «με το δεύτερο πακέτο στήριξης κάναμε το οικονομικά εφικτό, αυτό το πακέτο έχει ζωή μόλις τέσσερις μήνες, είναι πολύ νωρίς για να φανεί η αποτελεσματικότητά του και πως η μεγαλύτερη ύφεση από τις προβλέψεις δεν αποτελεί μείζον στοιχείο για αλλαγή πολιτικής δεδομένου ότι κάθε δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί σε υφεσιακά φαινόμενα και αυτό αποκαλείται κρίσης προσαρμογής».

Με λίγα λόγια ο κ. Σόιμπλε επανερχόμενος στις σκληρές θέσεις του Βερολίνου ξεκαθάρισε τουλάχιστον σε ότι τον αφορά πως ότι έχει ειπωθεί ή έχει αφεθεί να εννοηθεί με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, της Ευρωζώνης ή ηγετικές φυσιογνωμίες των χωρών της Ευρώπης περί βοήθειας, κατανόησης και αναπροσαρμογής ορισμένων δεδομένων προς την Ελλάδα τον βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο.

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την είδηση που μετέδωσε το Reuters περί αναβολής για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ της κατάθεσης της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό χρέος, περιπλέκουν τα πράγματα και επαναφέρουν τα μαύρα σενάρια, τα οποία είχαν χαλαρώσει τον τελευταίο καιρό.

Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι στήριξε το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πρέπει να αναλογιστούμε και την διάθεση που υπάρχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και της συνεχούς αθέτησης των συμφωνιών», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αμφισβητούμε το φιλόδοξο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά και γενναιόδωρο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του».

Ο Σόιμπλε και το… grexit

Με μία ομολογία που σπάει κόκκαλα και καταδεικνύει την απόλυτη προσήλωση του κ. Σόιμπλε στο δόγμα της Realpolitik, ο Γερμανός υπουργός παραδέχτηκε πως το κοινό νόμισμα και η διαχείριση της κρίσης χρέους απέδωσε πολλά οφέλη στην Γερμανία.

«Ήμαστε οι κερδισμένοι και αν καταργηθεί το κοινό νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, η Γερμανία θα χάσει περισσότερα από την Ελλάδα».

Η ομολογία αυτή είναι και το «κλειδί» στο όλο ζήτημα αφού η Γερμανία αποδέχεται ότι αφενός η σημερινή διαχείριση της κρίσης της αποδίδει τα μέγιστα, αφού δανείζεται από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια, αλλά και πως μία νέα κρίση με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι απώλειες της γερμανικής οικονομίας σε πραγματικά μεγέθη θα ήταν πολύ οδυνηρές.

Ο κ. Σόιμπλε μίλησε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, στήνοντας παράλληλα στον τοίχο εκείνους που αρνούνται να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια σωτηρίας καταφεύγοντας στη φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή. «Οι λόγοι για την ελληνική μιζέρια είναι σε πρώτη γραμμή εσωτερικοί. Σε αυτούς ανήκει και η λανθασμένη εκμετάλλευση των χαμηλών τόκων, που επέτρεψε η εισαγωγή του ευρώ. Δεν φταίει η Ευρώπη γι’ αυτό. Και γι’ αυτό και για όλα τα άλλα, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό πληθυσμό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε από το 2009 είχε πάντα την πεποίθηση ότι προσπαθούν για το καλύτερο. «Δεν θα αρχίσω τώρα να βαθμολογώ. Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών με τον οποίο συνεργάστηκα ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τώρα ο Γιάννης Στουρνάρας. Και με τους πρωθυπουργούς που συνεργάστηκα, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, είχα πάντα την πεποίθηση ότι εννοούν αυτά που λένε. Λέω βεβαίως σε όλους ότι δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση τους».

 

Πηγή: zougla.gr

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

1/07/2025 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

1/07/2025 - 9:38μμ
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών στη Ναύπακτο (φωτ.: NafpaktosPress.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Πελοπόννησο και βόρειο Αιγαίο – Συνεχείς περιπολίες

1/07/2025 - 7:48μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει απόψε 8,4 εκατ. ευρώ

1/07/2025 - 5:04μμ
Χωριό στο Ζαγόρι (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Περιβάλλοντος: Τι αλλάζει στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων – Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις

1/07/2025 - 4:33μμ
Το θύμα της δολοφονίας, Μπάμπης Κούτσικος (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Ομόφωνα ένοχος ο κρεοπώλης για τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου

1/07/2025 - 2:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 11:50πμ
(Φωτ.: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

1/07/2025 - 10:43πμ
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό υποδεχόμαστε τον Χορτοθέρτς

1/07/2025 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

4 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

5 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign