Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. Καθημερινή, το πρώτο βήμα της διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και την κυβέρνηση της Αιγύπτου έγινε, καθώς υπήρξε επικοινωνία της Μονής Σινά με τις αιγυπτιακές Αρχές, στις οποίες μεταφέρθηκε η πρόθεση αποδοχής της συμφωνίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που τώρα αναμένεται είναι ενημέρωση της Αθήνας από την πλευρά του αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών, ότι υπήρξε συνεννόηση προκειμένου να ζητηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών να μην προχωρήσει η έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αιγύπτου και να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας.
Είχε προηγηθεί η εξασφάλιση στήριξης προς τον αρχιεπίσκοπο Σινά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, και από τις Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Σάββατο, λήγει η αναβολή που είχε δοθεί για την ανακοίνωση της απόφασης του αιγυπτιακού Ανώτατου Δικαστηρίου επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης του εφετείου της Ισμαηλίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής.
Η μία προσφυγή έχει κατατεθεί από τη μονή και η δεύτερη από το αιγυπτιακό Δημόσιο, ενώ οι συνομιλίες για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της μονής είχαν περιέλθει σε τέλμα για αρκετές εβδομάδες.

















