Στην ιστορία, τη συλλογική μνήμη και τον άσβεστο πόθο της επιστροφής είναι αφιερωμένη η βραδιά που διοργανώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 στις 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα).
Τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης υπογράφουν το Σπίτι της Κύπρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέλλα Πάις και ο Σύλλογος Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης χωρίζεται σε δύο μέρη:
1ο Μέρος: Προβολή Ντοκιμαντέρ
Στο πρώτο μέρος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Πέλλα – Πάις: Νυν και Αεί, το οποίο καταγράφει την ιστορία του κατεχόμενου χωριού της επαρχίας Κερύνειας. Αφηγείται ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Γεωργιάδη. Πριν την προβολή θα πραγματοποιηθούν σύντομες εισηγήσεις από τον Κοινοτάρχη Πέλλα Πάις Βάσο Χρίστου, τον σκηνοθέτη Μιχάλη Γεωργιάδη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας Αντρέα Αθανασίου.
2ο Μέρος: Θεατρικός Μονόλογος
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τον θεατρικό μονόλογο Η μάνα του Αγνοούμενου, ένα έργο βαθιά συγκινητικό που αγγίζει μία από τις πιο ανοιχτές πληγές της κυπριακής τραγωδίας. Το κείμενο είναι της Παναγιώτα Τριανταφύλλου (συγγραφέας). Σκηνοθετεί η Ευαγγελία Σταματίου και ερμηνεύει η Νάνσυ Ράπτη (ηθοποιός).

Πριν από την έναρξη του θεατρικού μονολόγου, σύντομη εισήγηση θα πραγματοποιήσει η Άντρη Σωκράτους, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας.
⇒ Η είσοδος είναι ελεύθερη.


















