Στα χέρια του τουρκικού κράτους βρίσκεται, από τα ξημερώματα, το αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV, έπειτα από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, τον διορισμό κρατικού διαχειριστή και τη διακοπή της μετάδοσης του προγράμματός του. Η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης εξέδωσε συνολικά 17 εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, βάζοντας στο στόχαστρο τον ιδιοκτήτη του σταθμού Τζαφέρ Μαχίρογλου.
Μπλακ άουτ στη μετάδοση
Η αστυνομική επέμβαση ξεκίνησε γύρω στις 05:15 το πρωί, όταν δυνάμεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος απέκλεισαν το κτήριο του σταθμού. Οι αστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο στους εργαζομένους και ξεκίνησαν εξονυχιστικούς ελέγχους στους χώρους.
Λίγο αργότερα, στις 05:39, ο ιδιοκτήτης του σταθμού Τζαφέρ Μαχίρογλου, επιβεβαίωσε την αστυνομική έφοδο μέσω ανάρτησής του στο πλατφόρμα X, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε ασκήσει πρόσφατα δημόσια κριτική στο κανάλι.
«Ο ηγέτης της ακυρότητας Κιλιτσντάρογλου και η ομάδα του μπορούν να είναι ευτυχείς. Η αστυνομία βρίσκεται στο Halk TV», έγραψε χαρακτηριστικά.
Παρά τις προσπάθειες του γενικού διευθυντή ειδήσεων Σουάτ Τοκτάς, να διαπραγματευτεί τη συνέχιση της ροής του προγράμματος με τον επικεφαλής των διορισμένων διαχειριστών, οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, οδηγώντας στη διακοπή της μετάδοσης.
Βαριές κατηγορίες για δωροδοκίες και εκατομμύρια ευρώ
Η δικαστική έρευνα εστιάζει σε φερόμενες έκνομες συναλλαγές του Μαχίρογλου μέσω διασυνδέσεων με τον δήμο Σμύρνης και την εταιρεία συντήρησης οχημάτων BUSTECH. Σύμφωνα με το εισαγγελικό ένταλμα και τα ευρήματα της τουρκικής Αρχής Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK):
- Καταγράφηκαν δωροδοκίες ύψους 270.000 ευρώ και υπερτιμολογημένες δημοτικές συμβάσεις.
- Εντοπίστηκαν ύποπτες συναλλαγές ύψους 542 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που συνδέονται με τον επιχειρηματία.
- Στους προσωπικούς του λογαριασμούς αποτυπώθηκαν καταθέσεις 19 εκατ. ευρώ και αναλήψεις 20 εκατ. ευρώ, ενώ ερευνώνται διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων.
Από τους 17 υπόπτους της υπόθεσης, 11 έχουν ήδη συλληφθεί, ένας είναι φυλακισμένος, ένας αναζητείται, ενώ 4 βρίσκονται στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι και ο ίδιος ο Μαχίρογλου, ο οποίος φέρεται να έχει εγκαταλείψει την Τουρκία από τις 10 Μαρτίου 2025. Με δικαστική απόφαση, οι επιχειρήσεις του τέθηκαν υπό τη διαχείριση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF).
«Ενέργεια που κάνουν μόνο δικτάτορες»
Η κρατική παρέμβαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του Νέου Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ καταδίκασε απερίφραστα την επιχείρηση, δηλώνοντας: «Το να πραγματοποιείς αστυνομική επιδρομή τα ξημερώματα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό και να διορίζεις διαχειριστή είναι κάτι που μόνο οι δικτάτορες μπορούν να κάνουν».
Ο Οζγκιούρ Οζέλ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους δημοσιογράφους του καναλιού, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με τις ευρύτερες κυβερνητικές παρεμβάσεις στους θεσμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η διαδρομή του Halk TV και το χρονικό των πιέσεων
Το Halk TV ιδρύθηκε το 2005 με ιστορικούς δεσμούς με το CHP, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε στη συνέχεια. Απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα το 2013 καλύπτοντας εκτενώς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Το 2020 πέρασε στον έλεγχο του Τζαφέρ Μαχίρογλου, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον κλάδο της ένδυσης στη Βρετανία.
Ο σταθμός έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των αρχών με διώξεις δημοσιογράφων και διοικητικά πρόστιμα από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK). Μεταξύ των πρόσφατων περιστατικών:
- Ιανουάριος 2025: Σύλληψη των δημοσιογράφων Μπαρίς Πεχλιβάν, Σεντά Σελέκ και Σερχάν Ασκέρ μετά τη μετάδοση τηλεφωνικής συνομιλίας με δικαστικό πραγματογνώμονα.
- Ιούνιος 2025: Επιβολή προστίμου 1% από το RTÜK για τη μετάδοση κοινοβουλευτικής ερώτησης σχετικά με καταγγελίες κακομεταχείρισης σε δομή φροντίδας στο Μπάτμαν.
- Πρόσφατη επίθεση Κιλιτσντάρογλου: Λίγες ημέρες πριν από την αστυνομική επιδρομή, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει δημόσια το κανάλι για διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσφεύγοντας στο RTÜK.
Η σημερινή εξέλιξη θεωρείται η σοβαρότερη κλιμάκωση στην ιστορία του σταθμού, καθώς συνδυάζει την αστυνομική έφοδο με τον διορισμό κρατικού διαχειριστή και το σφράγισμα του τηλεοπτικού σήματος.
• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Μαρία Ζαχαράκη.

















