Μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και τη ζωή της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ αποκτά ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι», καθώς το όνομά του πρόκειται να προστεθεί στο «Δέντρο της Ζωής», το οποίο είναι αφιερωμένο στους ευεργέτες και δωρητές της κοινότητας. Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στη «Σαραντάκειο Αίθουσα», μετά τις εκδηλώσεις για τη γιορτή των Ευρυτάνων Αγίων.
Την είδηση γνωστοποίησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» Φάνης Τσιαμτσιούρης, η πρώην πρόεδρος Αλέκα Τσινιά και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, π. Αριστείδης Γαρίνης.
Η προσθήκη του ονόματος του συλλόγου στο «Δέντρο της Ζωής» αναμένεται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της παρουσίας και της προσφοράς του Συλλόγου Ευρυτάνων στην κοινότητα, καθώς το «Δέντρο» καταγράφει τους ανθρώπους και τους φορείς που έχουν συνδεθεί με την πορεία και την ενίσχυσή της.
Από την Ευρυτανία στη Νέα Υόρκη
Η ιδιαίτερη αυτή στιγμή ήρθε σε μια ημέρα με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα για τους Ευρυτανούς. Οι εκδηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο Φλάσινγκ ξεκίνησαν το Σάββατο 29 Αυγούστου με τον πανηγυρικό Εσπερινό, τη λιτανεία της εικόνας της Σύναξης των Ευρυτάνων Αγίων και την Αρτοκλασία. Τις ακολουθίες τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, π. Αριστείδης Γαρίνης, και ο εφημέριος π. Αλέξανδρος Δούβρης. Ακολούθησε η δεξίωση στη «Σαραντάκειο Αίθουσα», όπου έγινε και η ανακοίνωση για το «Δέντρο της Ζωής». Την Κυριακή 30 Αυγούστου οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στον Εσπερινό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά Γιάννης Νικολόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» Ελένη Καλογερά, καθώς και στελέχη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
Η εικόνα των Ευρυτάνων Αγίων
Κεντρικό σημείο των εορτασμών αποτέλεσε η εικόνα της Σύναξης των Ευρυτάνων Αγίων, η οποία φιλοτεχνήθηκε με δωρεές στελεχών και μελών του Συλλόγου και σήμερα βρίσκεται στον ναό του Αγίου Νικολάου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο π. Αριστείδης Γαρίνης συνεχάρη τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου για τη διαχρονική προσφορά τους και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν με την κοινότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εικόνα των Ευρυτάνων Αγίων, στην οποία ο Χριστός και οι Άγιοι αποτυπώνονται σε ένα δέντρο, δημιουργώντας έναν συμβολισμό που συνδέει την πίστη, την ιστορική μνήμη και την ευρυτανική ταυτότητα.
Η γιορτή των Ευρυτάνων Αγίων καθιερώθηκε το 1971, με άδεια της Ιεράς Συνόδου, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου.
Στη σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων περιλαμβάνονται σημαντικές μορφές της Ορθόδοξης παράδοσης που συνδέονται με την Ευρυτανία. Πρόκειται για τον Όσιο Ανδρέα τον Ερημίτη και Θαυματουργό, τον Άγιο Μιχαήλ τον Μαυρουδή, τον Άγιο Δαμιανό τον μοναχό, τον Άγιο Σεραφείμ τον Νέο Ιερομάρτυρα, τον Άγιο Νικόλαο τον παντοπώλη, Νεομάρτυρα από το Καρπενήσι, τον Άγιο Κυπριανό τον Νέο Οσιομάρτυρα, τον Άγιο Ρωμανό τον Νέο Οσιομάρτυρα, τον Όσιο Ακάκιο τον Νέο τον Καυσοκαλυβίτη, τον Άγιο Γεράσιμο τον Νέο τον Καρπενησιώτη, τον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον Άγιο Ιωάννη τον Νεομάρτυρα τον εξ Αγαρηνών. Η παρουσία της εικόνας τους στον Άγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρυτάνες της Αμερικής, καθώς αποτελεί έναν σταθερό σύνδεσμο με τον τόπο καταγωγής και την πνευματική παράδοση της Ευρυτανίας.
Και ενώ οι γενιές των Ευρυτάνων που εγκαταστάθηκαν στην Αμερική αλλάζουν, οι δεσμοί με τον τόπο καταγωγής συνεχίζουν να διατηρούνται μέσα από τους συλλόγους, τις εκκλησίες, τις εικόνες, τις γιορτές και τις παραδόσεις. Στον Άγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ, η παρουσία των ανθρώπων που προέρχονται από την Ευρυτανία αποκτά πλέον και το δικό της «φύλλο» στο «Δέντρο της Ζωής» – ένα μικρό αλλά ουσιαστικό αποτύπωμα μιας κοινότητας που συνεχίζει να κρατά ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι.

















