Για τους μαθητές ενός απομονωμένου χωριού στη νοτιοδυτική Κίνα, η διαδρομή προς το σχολείο δεν θυμίζει σε τίποτα τις καθημερινές μετακινήσεις των περισσότερων παιδιών. Αντί για λεωφορείο που κινείται στους δρόμους, οι μαθητές περνούν πλέον πάνω από ένα βαθύ φαράγγι, χρησιμοποιώντας ένα εντυπωσιακό σύστημα ανελκυστήρων και τελεφερίκ.
Η αλλαγή αφορά παιδιά από το χωριό Νιζού Ρίβερ, στην πόλη Σουανγουέι της επαρχίας Γιουνάν. Μέχρι πρόσφατα, η μετάβαση στο δημοτικό σχολείο του χωριού Γκουαντζάι αποτελούσε μια πραγματική καθημερινή δοκιμασία. Το σχολείο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, ενώ ο οικισμός είναι χτισμένος πολύ χαμηλότερα, στον πυθμένα του φαραγγιού.
Η υψομετρική διαφορά ξεπερνά τα 500 μέτρα και, πριν δημιουργηθεί η νέα υποδομή, τα παιδιά χρειάζονταν περίπου τρεις ώρες για να καλύψουν τη διαδρομή προς το σχολείο. Σήμερα, ο ίδιος δρόμος μπορεί να γίνει σε περίπου μισή ώρα.
Μια διαδρομή που μοιάζει με περιπέτεια
Η μετακίνηση των μαθητών γίνεται πλέον με ένα σύστημα που συνδυάζει οχήματα μεταφοράς, δύο μεγάλους ανελκυστήρες και τελεφερίκ μεγάλου υψομέτρου. Οι κατασκευές έχουν τοποθετηθεί στην απόκρημνη πλαγιά και επιτρέπουν στους κατοίκους να ξεπερνούν γρήγορα το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής. Ο ανελκυστήρας Τσινγκγιούν, ύψους 268 μέτρων, καθώς και το τελεφερίκ λειτουργούν από το 2022. Η χρήση τους παρέχεται δωρεάν τόσο στους κατοίκους όσο και στους μαθητές.
Στις 31 Ιουλίου προστέθηκε στο σύστημα και ο δεύτερος ανελκυστήρας, ο Φουγιάο, ο οποίος φτάνει σε ύψος 288 μέτρων. Με την προσθήκη του νέου ανελκυστήρα, η συνολική δυνατότητα μεταφοράς έφτασε τους 1.200 επιβάτες την ώρα. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί ειδική λωρίδα προτεραιότητας για τους μαθητές, ώστε η καθημερινή μετακίνησή τους από και προς το σχολείο να γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα.
Από το φαράγγι στην κορυφή του βουνού
Η νέα υποδομή δεν άλλαξε απλώς τον χρόνο της διαδρομής. Για τα παιδιά της περιοχής, μετέτρεψε μια ιδιαίτερα απαιτητική καθημερινή μετακίνηση σε μια διαδικασία πολύ πιο ασφαλή και γρήγορη. Εκεί όπου άλλοτε η ανάβαση μέσα από τις απότομες ορεινές διαδρομές απαιτούσε ώρες, σήμερα οι μαθητές μπορούν να μετακινούνται πάνω από το εντυπωσιακό τοπίο του φαραγγιού. Οι εικόνες από την περιοχή έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς η καθημερινή μετάβαση των παιδιών στο σχολείο μοιάζει περισσότερο με διαδρομή σε τουριστικό αξιοθέατο παρά με συνηθισμένο σχολικό δρομολόγιο.
Εντυπωσιασμένος και αθλητής του wingsuit
Το εντυπωσιακό τοπίο και οι τεράστιες κατασκευές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και του Γάλλου αθλητή του wingsuit Λοΐκ Ταμπουρέλο, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή στο Μεγάλο Φαράγγι Νιζού, κατά το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα. Ο αθλητής προπονήθηκε στην περιοχή και δεν έκρυψε την έκπληξή του από το μέγεθος των εγκαταστάσεων. «Έχω δει ανελκυστήρες, αλλά εδώ είναι τεράστιοι και το ύψος είναι απίστευτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τους μαθητές, πάντως, το εντυπωσιακό θέαμα έχει μετατραπεί σε μέρος της καθημερινότητάς τους. Η διαδρομή πάνω από το φαράγγι δεν αποτελεί πλέον μια δύσκολη περιπέτεια, αλλά τον νέο τρόπο με τον οποίο φτάνουν κάθε πρωί στο σχολείο τους.

















