pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς εκπαιδεύει ο Ελληνικός Στρατός τους νέους χειριστές drones – Από τον εξομοιωτή στο πεδίο επιχειρήσεων

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης «ΙΑΝΟΣ», οι εκπαιδευόμενοι περνούν από εξομοιωτές και FPV συστήματα σε επιχειρησιακά ΣΜΗΕΑ, ακόμη και ελληνικής κατασκευής

11/07/2026 - 12:41μμ
Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι νέοι χειριστές Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ) του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύονται σε ένα αντικείμενο που εξελίσσεται διαρκώς, καθώς η χρήση των drones έχει αλλάξει τα δεδομένα στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη, οι εκπαιδευόμενοι περνούν από εξομοιωτές και εμπορικά συστήματα σε πιο απαιτητικές πλατφόρμες, ακόμη και σε ΣΜΗΕΑ που αναπτύσσονται από τον ίδιο τον Ελληνικό Στρατό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, στόχος είναι οι χειριστές να επιστρέφουν στις μονάδες τους πλήρως προετοιμασμένοι, ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εξομοιωτές, πραγματικές πτήσεις και επιχειρησιακά σενάρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει σχολεία χειριστών ΣΜΗΕΑ Κλάσης Ι, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα για συστήματα με υποβοήθηση χειρισμού και FPV (First Person View), όπου ο χειριστής βλέπει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα από την κάμερα του drone μέσω ειδικών γυαλιών.

Η διαδικασία ξεκινά από εξομοιωτές και συνεχίζεται με πραγματικές πτήσεις σε μικρά εμπορικά drones, με στόχο την ανάπτυξη της λεγόμενης «μυϊκής μνήμης».

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι δοκιμάζονται σε FPV συστήματα, σε στίβο εμποδίων και τελικά σε πεδίο βολής με μεγαλύτερα ΣΜΗΕΑ, αρκετά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τις μονάδες τους, με αξιολόγηση τόσο των γνώσεων όσο και των προσωπικών δεξιοτήτων τους.

Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτές, ο χειρισμός ενός στρατιωτικού drone απαιτεί ταχύτητα αντίδρασης, ψυχραιμία, συνεχή αξιολόγηση δεδομένων και λήψη αποφάσεων υπό πίεση, δεξιότητες που διαφέρουν σημαντικά από τη χρήση ενός drone για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Εκπαιδευόμενοι που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφουν τα FPV ως το πιο απαιτητικό στάδιο της εκπαίδευσης, ενώ τονίζουν ότι η εξοικείωση με χειριστήρια και βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντανακλαστικών και συντονισμού κινήσεων.

Οι εκπαιδευτές επισημαίνουν ότι τόσο η τεχνολογία των drones όσο και τα αντίμετρα εξελίσσονται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνεχή εκπαίδευση των χειριστών. Όπως σημειώνουν, τα σύγχρονα ΣΜΗΕΑ δεν αποτελούν πλέον απλώς μέσα επιτήρησης, αλλά κρίσιμα επιχειρησιακά εργαλεία για αναγνώριση, στοχοποίηση και υποστήριξη των φίλιων δυνάμεων.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσίαση από τον Νίκο Δένδια της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε 182 δομές – Ο νέος σχεδιασμός για drones και Ναυτικό

20/10/2026 - 1:06μμ
Το σήμα που λαμβάνουν οι Ενεργοί Έφεδροι μετά από επιτυχή μετεκπαίδευση στα ΚΕΜΕΦ (πηγή: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Χρήστος Πελεκούδας)
ΑΜΥΝΑ

Φύλλα πορείας και ενεργή εφεδρεία: Τι αλλάζει στην Ελλάδα

18/10/2026 - 10:28πμ
(Πηγή: YouTube/Saronic Technologies)
ΑΜΥΝΑ

Πυρπολητής: Το ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος USV που περνά το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή

14/10/2026 - 10:25πμ
Η στιγμή της υπογραφής της Επιστολής Προθέσεων για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον διοικητή της Εθνοφρουράς της Φλόριντα υποστράτηγο John Haas (φωτ.: POOL/ ΑΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Στρατιωτική συμφωνία ΓΕΕΘΑ με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα

7/10/2026 - 3:42μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικό πύραυλο και drone κατέρριψαν οι Patriot της Ελληνικής Δύναμης

24/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Εθνική άμυνα: Στη Βουλή δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Σερβία

19/09/2026 - 4:13μμ
To 60ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση Viper. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: EAB - Lockheed Martin)
ΑΜΥΝΑ

Στην Πολεμική Αεροπορία το 60ό F-16 Viper – Πού βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης

16/09/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

15/09/2026 - 4:37μμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

9/09/2026 - 7:10μμ
Η ιταλική φρεγάτα Carlo Bergamini (F-590), μία από τις δύο FREMM που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό (φωτ.: Marina Militare)
ΑΜΥΝΑ

FREMM: Στη Ρώμη οι υπογραφές για τις δύο φρεγάτες – Πότε περνούν στο Πολεμικό Ναυτικό

8/09/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεκλογική ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Marko Djokovic)

Σερβία: Οι φοιτητές δοκιμάζουν την κυριαρχία Βούτσιτς – Το μήνυμα Πούτιν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

3 ώρες πριν
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κινητοποίηση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο και απεργιακή κλιμάκωση – Η κρίση πιέζει τον Μακρόν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»/Facebook)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» στο 8ο Χορωδιακό Μουσικό Σεμινάριο Σαμοθράκης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: «Καθάρισε» ο Ταϊρί για τον ΠΑΟΚ στο φινάλε

4 ώρες πριν
Ο Τίμιος Σταυρός της Παναγίας Σουμελά, που περιέχει Τίμιο Ξύλο, στη λειψανοθήκη του (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Κοσμάς Καραγιάννης)

Σέρρες: Τίμιο Ξύλο από την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Η Ντζίκι φρέναρε τον Ηρακλή

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV