Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της λεγόμενης «αντισιωνιστικής περιπολίας» του Ρουβίκωνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της συλλογικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία μέλη της πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο «περιπολία» στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα εξεταστεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της εγκληματικής συμμορίας, της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους, της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια και της απειλής διάπραξης εγκλημάτων.
Την έρευνα, την οποία παρήγγειλε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, θα αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια.
Στην ανάρτησή του, ο Ρουβίκωνας αναφέρει ότι στόχος της ενέργειας ήταν να εκφραστεί η αντίθεσή του στις ισραηλινές επενδύσεις και στην παρουσία ισραηλινών επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα, καθώς και η στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό.
Η αντίδραση του ΚΙΣΕ
Για «νέο κύμα εβραιοφοβίας» κάνει λόγο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με αφορμή το περιστατικό.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΕ αναφέρει ότι το κλίμα αυτό «απειλεί όχι μόνο τους Έλληνες Εβραίους αλλά και την ευημερία του συνόλου των πολιτών», σημειώνοντας ότι «ο αντισημιτισμός ξεκινάει την πορεία του με στόχο τους Εβραίους αλλά δεν σταματά ποτέ στους Εβραίους».
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εκφράζει επίσης τη θλίψη του για, όπως αναφέρει, «την ανοχή που δείχνουν οι αρχές της πολιτείας και οι κοινωνικοί φορείς απέναντι σε αυτό το νέο κύμα φανατισμού».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, σε μια περίοδο αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ΚΙΣΕ δηλώνει βέβαιο ότι τα «τάγματα εφόδου» του 2026 θα απομονωθούν και θα ηττηθούν, όπως ηττήθηκαν, όπως αναφέρει, τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής του 2012.
















