pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

Πολιτικοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι προσφυγικών φορέων ανέδειξαν την ανάγκη η διεθνής αναγνώριση να αποτελέσει σταθερή εθνική και πολιτική προτεραιότητα

8/06/2026 - 9:50μμ
Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

το Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ιστορικής δικαίωσης, αλλά και μια ενεργή πολιτική διεκδίκηση που οφείλει να αποκτήσει κεντρική θέση στην εθνική ατζέντα.

Αυτό ήταν το κοινό νήμα που συνέδεσε τις εισηγήσεις πολιτικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού στην εκδήλωση με θέμα «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα.

Συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική-Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως και την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας και είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που στη θεσσαλική πόλη διοργανώθηκε μια συζήτηση αφιερωμένη συνολικά στο έγκλημα της γενοκτονίας, προσεγγίζοντάς το ταυτόχρονα ως ιστορικό γεγονός, ζήτημα διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλογικής μνήμης.

Πέρα από την ιστορική διάσταση, οι εισηγητές ανέδειξαν τις σύγχρονες προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της αναγνώρισης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Από τη γενοκτονία στην εθνοκάθαρση», ενώ η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στο χρέος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης προσέγγισε την αναγνώριση ως πράξη δικαιοσύνης, αναδεικνύοντας τη σημασία της για τα θύματα και τους απογόνους τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις του καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ Δημήτρη Κούρτη, ο οποίος εξέτασε τη Γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου μέσα από το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και του ιστορικού Κωνσταντίνου Σαμουρκασίδη, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης προσέγγισε το θέμα από τη σκοπιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Γενοκτονία «Λυδία Λίθο» για την κατανόηση κρίσιμων πτυχών του ζητήματος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις». Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Μέσα από τη συνάντηση πολιτικών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων προσφυγικών φορέων αναδείχθηκε η ανάγκη η ιστορική μνήμη να μην περιορίζεται στις επετειακές αναφορές, αλλά να συνδέεται με τη διαρκή προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μονόπρακτο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τη Μάγδα Αθανασιάδου, υπό τους ήχους της λύρας του Κωνσταντίνου Κουλούμογλου.

• Με πληροφορίες από το eleftheria.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Νίκος Ασλανίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με τη «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στο Λονδίνο

8/06/2026 - 7:10μμ
Παλαιό ελληνικό αρχοντικό στην Κερασούντα (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος «έπεσε» στις Πανελλαδικές – Τι απέγινε όμως ο πλούτος που δημιούργησαν οι Έλληνες του;

8/06/2026 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ Χορών, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα παιδιά κράτησαν ψηλά τα λάβαρα του Πόντου στο 7ο Παιδικό Φεστιβάλ Χορών, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

8/06/2026 - 1:21μμ
(Φωτ.: facebook / Κιλκισίου Βαρθολομαίος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευκαρπία Κιλκίς: Ο 18ος Διαγωνισμός Πιροσκί πέρασε στην ιστορία με ένα δυνατό ποντιακό γλέντι

8/06/2026 - 11:27πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διασώζει ακόμη έναν θησαυρό της μνήμης – Ένα νυφικό γιλέκο του 1890 από την Οινόη του Πόντου

7/06/2026 - 9:04μμ
Η Δέσποινα Τσουφλίδου-Ιωαννίδου (φωτ.: facebook / Κιβωτός Γρεβενών)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιβωτός Γρεβενών: Έφυγε από τη ζωή η 97χρονη Γαβριηλίνα, ή Ποτούχ – Από τους πρώτους β’ γενιάς Πόντιους πρόσφυγες

7/06/2026 - 8:08μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

7/06/2026 - 6:15μμ
Ο Δ. Λαμπρόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, Βασίλης Αγαθαγγελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μια αμφίδρομη σχέση με θεμέλιο την ποντιακή μουσική

7/06/2026 - 3:09μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου σκορπίζει χώμα από την Κεπέκλησα. Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου και μια χούφτα χώμα από την Κεπέκλησα του Πόντου

7/06/2026 - 1:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

25 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Τρίκαλα: Στη φυλακή ο 86χρονος για τη δολοφονία του αδελφού του – Απορρίφθηκε ο ισχυρισμός περί ατυχήματος

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι στα σεισμόπληκτα κτίρια – Το επόμενο βήμα για τις αποζημιώσεις των κατοίκων

56 λεπτά πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Πολεοδομίες Αττικής: Κύκλωμα με «ταρίφα» έως 30.000 ευρώ για αυθαίρετα, άδειες και πρόστιμα

2 ώρες πριν
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign