Στα δικαστήρια οδηγήθηκε ο 89χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τη διπλή ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό και στο Πρωτοδικείο στην οδό Λουκάρεως, το πρωί της Τρίτης.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε ψύχραιμος και μάλιστα χαιρετούσε τους δημοσιογράφους από το όχημα της Ασφάλειας που τον μετέφερε στην Ευελπίδων. Αντιμετωπίζει τρία κακουργήματα –με βαρύτερο την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή– καθώς και έξι πλημμελήματα.
Ομολογεί το σχέδιο, αρνείται την πρόθεση να σκοτώσει
Μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Νουλέζα, ο 89χρονος παραδέχεται ότι σχεδίασε τις πράξεις του, ωστόσο αρνείται ότι είχε πρόθεση να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές.
Όπως μεταφέρεται, σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ και τις τέσσερις εργαζόμενες του Πρωτοδικείου που τραυματίστηκαν από τα σκάγια.
Ο ίδιος επιχειρεί να αποδομήσει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας ότι στόχευσε χαμηλά: «Έριξα κάτω από τα γόνατα», φέρεται να λέει, προσθέτοντας πως στόχος του ήταν «να προκαλέσει ντόρο», καθώς –όπως ισχυρίζεται– είχε φτάσει σε απόγνωση λόγω της πολύχρονης εκκρεμότητας με την αναγνώριση ενσήμων.
«Περίμενα το χειμώνα για την καπαρντίνα»
Η δικογραφία, ωστόσο, περιγράφει έναν δράστη που δεν ενήργησε εν θερμώ. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι κινήθηκε μεθοδικά, έχοντας μελετήσει εκ των προτέρων τους στόχους του και τα κενά ασφαλείας.
Ο ίδιος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι είχε οργανώσει την επίθεση με συγκεκριμένο σχέδιο: «Ήθελα να το κάνω χειμώνα, για να μπορώ να φοράω την καπαρντίνα και να κρύψω την καραμπίνα… Επειδή θα έμπαινε Μάιος και δεν θα μπορούσα, αποφάσισα να πάω σήμερα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε τροποποιήσει και το κυνηγετικό όπλο, ώστε να μπορεί να το αποκρύπτει.
Οι κατηγορίες και το επόμενο βήμα της Δικαιοσύνης
Σε βάρος του έχουν ασκηθεί κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διακεκριμένες περιπτώσεις παράνομης οπλοφορίας –ακόμη και εντός δικαστικού χώρου– καθώς και σειρά πλημμελημάτων που αφορούν οπλοχρησία, κατοχή όπλων και πυρομαχικών, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και απειλή διάπραξης εγκλημάτων.
Η στάση του ενώπιον της ανακρίτριας, αλλά και η συνολική συμπεριφορά του πριν και μετά την πράξη, θα κρίνουν την ποινική του μεταχείριση. Οι δικαστικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να διατάξουν προφυλάκιση, κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση ή την επιβολή περιοριστικών όρων.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί αξιολόγηση της ψυχικής του κατάστασης, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– στο παρελθόν φαίνεται να είχε αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας.
















