Με ποινή φυλάκισης 30 ημερών και οριστικό αποκλεισμό από τις μάχιμες επιχειρήσεις τιμωρήθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, μετά τον σάλο που προκάλεσε ο βανδαλισμός αγάλματος του Ιησού Χριστού στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), η ποινή αφορά τόσο τον υπαίτιο της φθοράς όσο και τον στρατιώτη που κατέγραψε την πράξη.
Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφόρησε φωτογραφία που απεικόνιζε στρατιώτη να πλήττει στο κεφάλι το άγαλμα του Εσταυρωμένου. Το συμβάν σημειώθηκε στο χριστιανικό μαρωνιτικό χωριό Ντέμπελ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.
Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταδικάζει απερίφραστα την πράξη και να προαναγγέλλει αυστηρές κυρώσεις.
Στο πόρισμα της στρατιωτικής έρευνας υπογραμμίζεται ότι η στάση των δύο ανδρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κώδικα αξιών και τις εντολές του Τσαχάλ.
Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως οι επιχειρήσεις στο λιβανέζικο έδαφος στρέφονται αποκλειστικά κατά της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατικών πυρήνων, και σε καμία περίπτωση κατά του άμαχου πληθυσμού ή των θρησκευτικών του συμβόλων.
Θέλοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την τοπική κοινότητα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε ήδη στην αντικατάσταση του αγάλματος. Σε συνεργασία με τους κατοίκους του χωριού, ο Εσταυρωμένος τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του, με τον στρατό να δίνει στη δημοσιότητα σχετικό φωτογραφικό υλικό από την αποκατάσταση του χώρου.
A short while ago, in full coordination with the local community of Debel in southern Lebanon, the damaged statue was replaced by IDF troops. The Northern Command worked to coordinate the replacement of the statue from the moment it received the report of the incident.
The IDF… pic.twitter.com/nGh1s1iia1
— Israel Defense Forces (@IDF) April 21, 2026
















