pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θράκη: Διπλωματικό μπρα ντε φερ για την εκλογή των μουφτήδων – Νέα τουρκική πρόκληση

Άλλα λέει η Συνθήκη της Λοζάνης αλλιώς τα ερμηνεύει η Άγκυρα

9/04/2026 - 4:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επικρίσεις κατά της Ελλάδας διατυπώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη διαδικασία εκλογής μουφτήδων στη Θράκη, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λοζάνης όσον αφορά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή.

«Στη Συνθήκη της Λωζάννης* ουδεμία διάταξη προβλέπεται για εκλογή των Μουφτήδων από τη Μειονότητα, ούτε θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό δεδομένου ότι είναι επιπλέον επιφορτισμένοι με δικαστικές και διοικητικές αρμοδιότητες» απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι στη Θράκη ζει μουσουλμανική μειονότητα και όχι «τουρκική» όπως επιμένει να τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα.

Ο χαρακτήρας της μειονότητας στη Θράκη είναι θρησκευτικός και όχι εθνοτικός, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική μειονότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, που διέπει το νομικό της καθεστώς, δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, και ο θρησκευτικός και όχι εθνοτικός χαρακτήρας της είναι αδιαμφισβήτητος.

»Στη Συνθήκη της Λωζάννης ουδεμία διάταξη προβλέπεται για εκλογή των Μουφτήδων από τη Μειονότητα, ούτε θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό δεδομένου ότι είναι επιπλέον επιφορτισμένοι με δικαστικές και διοικητικές αρμοδιότητες.

»Η Ελληνική Πολιτεία, με τον νόμο 4964/2022, προέβλεψε τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από μέλη της Μειονότητας, περιλαμβανομένων και γυναικών, η οποία αξιολογεί και προτείνει τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Μουφτή.

Κατ’ εφαρμογή αυτού του νόμου, ολοκληρώθηκε ο ορισμός του νέου Μουφτή Διδυμοτείχου, ενώ έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί οι προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής. Και αυτά ενόσω στην ίδια την Τουρκία οι Μουφτήδες είναι διορισμένοι.

»Η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, χειρίζεται με απόλυτη υπευθυνότητα τα ζητήματα της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, επί τη βάσει των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας, κατεξοχήν δε, διασφαλίζει τη θρησκευτική ελευθερία των μελών της. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως δε θα αλλάξει και η προβλεπόμενη από το διεθνές δίκαιο ονομασία της Μειονότητας επειδή ορισμένοι αρνούνται να αποδεχθούν το απολύτως προφανές».

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της “Τουρκικής Μειονότητας” της Δυτικής Θράκης, που κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, αρνούμενη να αναγνωρίσει τους μουφτήδες που εκλέγονται από τη μειονότητα. Τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία διορισμού “Μουφτήδων” με το πρόσχημα των “εκλογών”, που επιβλήθηκε στο Διδυμότειχο χωρίς διαβούλευση με εκπροσώπους και φορείς της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, επιχειρείται τώρα στις επαρχίες Ροδόπης και Ξάνθης.

»Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις πρακτικές. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε για άλλη μια φορά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες μιας επίσημης μειονότητας εντός των συνόρων της. Τονίζουμε ότι ο τερματισμός των καταπιεστικών πρακτικών της Ελλάδας κατά των συμπατριωτών μας θα επηρεάσει θετικά τις διμερείς μας σχέσεις και καλούμε τις ελληνικές αρχές να αντιστρέψουν την επίμονα λανθασμένη πορεία τους όσον αφορά την “Τουρκική Μειονότητα” της Δυτικής Θράκης.

»Η Τουρκία, τηρώντας παράλληλα τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την προστασία των δικαιωμάτων της “Τουρκικής Μειονότητας” της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα», καταλήγει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

*Η νεότερη γραφή είναι Συνθήκη της Λοζάνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Βελλίδειο, για την ομιλία του πρωθυπουργού 
στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Νέα τρένα από το 2027 – «Οι σταθμοί παίρνουν ζωή»

6/09/2026 - 2:04μμ
Συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εκλογές το 2027 – «Ο Σαμαράς έχει τεχνογνωσία στο πώς να κάνει κακό στην παράταξη»

6/09/2026 - 1:16μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

6/09/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης  Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προαγωγές στο Δημόσιο, τους προϊσταμένους και το ΕΚΔΔΑ

5/09/2026 - 11:04πμ
O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντόνιο Κόστα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για την άμυνά της

3/09/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικό διάβημα στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα και τις τουρκικές αιτιάσεις

3/09/2026 - 5:17μμ
Ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

3/09/2026 - 12:20πμ
Εικόνα από την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Θεσσαλονίκη κινείται», όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας μίλησε για τα έργα του Μετρό και τον Flyοver (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο τραπέζι η 24ωρη λειτουργία τα σαββατοκύριακα

2/09/2026 - 10:44μμ
Ρένα Δούρου και Έλενα Ακρίτα στα βουλευτικά έδρανα. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Δεν εξελέγη αντιπρόεδρος η Έλενα Ακρίτα

2/09/2026 - 3:36μμ
Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Διακοίνωση με απειλές για το Αιγαίο

2/09/2026 - 3:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: youtube/Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Ο Βαρθολομαίος προειδοποιεί: «Μας εκδικείται η φύσις» – Η οικολογική κρίση και η ανθρώπινη πλεονεξία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός κόντρα στον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πάρνηθα: Αίσιο τέλος για επιχείρηση της Πυροσβεστικής για δύο πεζοπόρους που χάθηκαν στο Σπήλαιο Πανός

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε περιοχή έξω από την Κοζάνη

3 ώρες πριν
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ με τη μορφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη λέξη «Yok» [«Όχι»] (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Το ιρανικό ντόμινο απειλεί τον Ερντογάν: Πετρέλαιο, πληθωρισμός και η σκιά της κάλπης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Super League: Απίθανο 3Χ3 ο Παναιτωλικός – Νίκη ο ΟΦΗ, μοιρασιά στο Περιστέρι

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV