Την εκτίμηση ότι το Ιράν θέλει να κάνει μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος εξέφρασε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας όμως ότι είναι ασαφές το ποιος μιλά εξ ονόματος της Τεχεράνης. «Δεν γνωρίζουμε τους ηγέτες τους», είπε. «Δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός», πρόσθεσε. Οι Ιρανοί «διαπραγματεύονται» αλλά «δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι ακόμη», επανέλαβε.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται πετρέλαιο» και ότι «όταν τελειώσει (ο πόλεμος) οι τιμές του πετρελαίου και ο πληθωρισμός «θα υποχωρήσουν γρήγορα». Χαρακτηριστικά είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου «θα πέσουν σαν πέτρα».
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε ως «σκληρές» τις συνθήκες για την ιρανική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «σκοτώνει διαδηλωτές». «Είναι δύσκολο για το αντιπολιτευόμενο κίνημα, δεν έχουν όπλα. Μπορεί να είναι θαρραλέοι, αλλά δεν είναι ανόητοι».
Οι «πρόθυμες» χώρες
Νωρίτερα, ο Τραμπ επανέλαβε την έκκλησή του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην προσπάθεια για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και έδειξε να επικρίνει εκείνες που, κατ’ αυτόν, δεν έχουν επιδείξει τον ανάλογο ενθουσιασμό για να συμμετάσχουν και να παράσχουν βοήθεια.
«Ορισμένες είναι πολύ πρόθυμες, άλλες όχι. Κάποιες είναι χώρες που βοηθούσαμε επί πολλά, πολλά χρόνια. Τις προστατεύσαμε από φρικτές εξωτερικές πηγές και δεν ήταν πολύ πρόθυμες. Και για μένα μετρά το επίπεδο προθυμίας», είπε.
«Εδώ και 40 χρόνια σας προστατεύουμε και εσείς δεν θέλετε να εμπλακείτε σε κάτι τόσο μικρό. Ενθαρρύνουμε θερμά τις άλλες χώρες να εμπλακούν γρήγορα και με πολύ ενθουσιασμό».
Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμήνυσαν σήμερα ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν πλοία για να βοηθήσουν να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Ο πρόεδρος Τραμπ είπε πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα ανακοινώσει τις χώρες που δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν τις ΗΠΑ. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, λέγοντας ότι μίλησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή και «νομίζει ότι θα βοηθήσει», αλλά εξέφρασε δυσαρέσκεια και «έκπληξη» για τη στάση που τηρεί η βρετανική κυβέρνηση αν και πιστεύει ότι τελικά θα «εμπλακεί» στην αποστολή ασφάλειας του Ορμούζ.
Reporter: Have you been speaking with President Macron about the coalition to reopen the Strait of Hormuz?@POTUS: “Yeah, I have spoken to him. He’s been, on a scale of 0-10, I’d say he’s been an 8. Not perfect — but it’s France.” pic.twitter.com/VqCGUHUFDa
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) March 16, 2026
Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι από τις συμμάχους που αποκλείουν την πιθανότητα, τουλάχιστον προς το παρόν, να εμπλακούν σε μια αποστολή στον Κόλπο. Βρετανία και Δανία δηλώνουν ότι θα σκεφτούν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν , υπογραμμίζοντας όμως ότι αναγκαία η αποκλιμάκωση.
«Συνεχίζονται με πλήρη ισχύ τα πλήγματα στο Ιράν»
Η στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράν συνεχίστηκε «με πλήρη ισχύ» τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει πλήξει περισσότερους από 7.000 στόχους σε όλη την Ισλαμική Δημοκρατία.
Όπως είπε, έχουν πληγεί κυρίως εμπορικοί και στρατιωτικοί στόχοι. Μόνο σήμερα βομβαρδίστηκαν τρεις μονάδες κατασκευής πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στο Στενό του Ορμούζ οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 30 ναρκοθέτιδες, ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρος» αν έχουν ποντιστεί νάρκες στην περιοχή του Κόλπου.
Ο Τραμπ επανέλαβε την έκκλησή του σε «άλλες χώρες» να βοηθήσουν να ξαναρχίσει η ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ, λέγοντας ότι κάποιες του απάντησαν θετικά, άλλες όμως δεν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό. «Δεν είμαι σίγουρος αν οι χώρες θέλουν να πως ότι βοηθούν», πρόσθεσε. «Θα έπρεπε να μας βοηθούν με χαρά», υποστήριξε.
Νέες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν σήμερα ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών στη Μέση Ανατολή, καλώντας τους εργαζομένους στις εταιρείες αυτές να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές.
«Οι εργαζόμενοι των αμερικανικών εταιρειών καλούνται να εγκαταλείψουν αμέσως αυτές τις περιοχές. Αυτές οι περιοχές σύντομα θα γίνουν στόχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», ανακοίνωσε ο ιδεολογικός βραχίονας του ιρανικού στρατού στον ιστότοπό του Sepah News, χωρίς να διευκρινίζει ποιες εταιρείες θα αποτελέσουν στόχους.
Την περασμένη εβδομάδα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε στο Telegram μια λίστα με πιθανούς στόχους για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων τεχνολογικών κολοσσών όπως της Amazon, της Google, της Microsoft και της Nvidia στις χώρες του Κόλπου.
Θραύσματα ιρανικών πυραύλων κοντά στον Ναό της Αναστάσεως στο Ισραήλ
Θραύσματα από αναχαιτισμένους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν έπεσαν σήμερα σε πολλές περιοχές της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και υπηρεσίες διάσωσης.
Η Πυροσβεστική τόνισε ότι ένα μεγάλο κομμάτι πυραύλου έπληξε ένα σπίτι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας ζημιές. Άλλα θραύσματα έπεσαν κοντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όχι μακριά από την Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) και όχι μακριά από τον Ναό της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.
















