pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πύραυλοι, drones και σιγουριά Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Στην 7η μέρα του πολέμου: Το Ισραήλ χτυπά Τεχεράνη, το Ιράν απαντά με βαλλιστικούς πυραύλους και οι ΗΠΑ μιλούν για «άνευ όρων παράδοση»

6/03/2026 - 5:04μμ
Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον σε μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Επτά ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης, η σύγκρουση έχει ξεπεράσει τα όρια ενός διμερούς πολέμου και εξελίσσεται σε ευρύτερη γεωπολιτική κρίση που απλώνεται από τον Περσικό Κόλπο έως τον Καύκασο.

Πύραυλοι, drones και αεροπορικές επιθέσεις έχουν πλήξει ή απειλήσει μια τεράστια γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει το Ισραήλ, το Ιράν, τον Λίβανο, το Ιράκ, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, αλλά και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και ακόμη και την Κύπρο, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ηχήσει επανειλημμένα σειρήνες προειδοποίησης.

Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται, οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύγκρουση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο πολλαπλών μετώπων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ισραήλ και Ιράν: Η στρατιωτική κλιμάκωση

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν και στον Λίβανο, επιχειρώντας να πλήξει υποδομές των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ – επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 217 και οι τραυματίες σε 798.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει να περιορίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και να αποτρέψει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών δυνατοτήτων.

Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει να απαντά με επιθέσεις πυραύλων και drones. Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις, η ένταση των επιθέσεων έχει μειωθεί σημαντικά, με περίπου 20 πυραύλους ημερησίως.

Παρά τον περιορισμό αυτό, η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα ισχυρότερα όπλα του οπλοστασίου της, όπως τους βαλλιστικούς πυραύλους Khorramshahr-4, που διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια και υψηλή καταστροφική ισχύ.

Η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο Ισραήλ. Ιρανικές επιθέσεις έχουν στοχοθετήσει και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κατάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στην αμερικανική βάση Al Udeid, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται «νέες δυνατότητες» στο πεδίο των επιχειρήσεων, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση ενδέχεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.

«Αν νομίζετε ότι τα είδατε όλα, περιμένετε», είπε χαρακτηριστικά.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πλήξει τουλάχιστον 30 ιρανικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο πλοίο drones που περιγράφεται ως μεγέθους αεροπλανοφόρου του Β’ Παγκοσμίου.

Annihilate Iran’s Navy. ⬇️

The terrorist Iranian regime will be defeated.pic.twitter.com/og4mx7e5r3

— The White House (@WhiteHouse) March 6, 2026

Παράλληλα, αμερικανικό υποβρύχιο φέρεται να βύθισε πλοίο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό, επεκτείνοντας τη σύγκρουση και στις θαλάσσιες οδούς.

Το πολιτικό μήνυμα Τραμπ: «Άνευ όρων παράδοση»

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή ρητορική. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, εκτός αν υπάρξει παράδοση άνευ όρων», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η ανατροπή του καθεστώτος στην Τεχεράνη αποτελεί πλέον ανοιχτό στόχο της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια «μεγάλη και αποδεκτή ηγεσία» που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα πορεία. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις κουρδικές δυνάμεις να κινηθούν στρατιωτικά εναντίον του Ιράν από το Ιράκ.

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Από την άλλη, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς υποστηρίζει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Διχασμένη και η εκλογική βάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί στις προεκλογικές εκστρατείες του ότι θα αποφύγει τους «ξένους πολέμους».

Η σύγκρουση επεκτείνεται στον Καύκασο

Η γεωγραφική εξάπλωση της κρίσης φαίνεται και από τις εξελίξεις στον Καύκασο. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τέσσερα ιρανικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο του και τραυμάτισαν τέσσερις ανθρώπους στον θύλακα του Ναχτσιβάν.

Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζει αντίποινα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική πράξη». Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η ένταση στην περιοχή αυξάνεται.

Η Χεζμπολάχ και το μέτωπο του Λιβάνου

Στον Λίβανο, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ προειδοποίησε τους Ισραηλινούς πολίτες να εκκενώσουν περιοχές σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για καταστροφή πολιτικών υποδομών και εκτοπισμό πληθυσμών, υποσχόμενη ότι οι επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτική υποστήριξη, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Ο ενεργειακός πόλεμος

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εξελίσσεται και ένας ενεργειακός πόλεμος. Η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη ξεπεράσει τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Κατάρ προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 150 δολάρια αν η σύγκρουση επεκταθεί.

Οι αγορές ενέργειας ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών στον Περσικό Κόλπο, από τις οποίες περνά σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Το τεράστιο κόστος του πολέμου

Η πρώτη εβδομάδα του πολέμου έχει ήδη κοστίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους, σύμφωνα με το Center for American Progress. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό κόστος είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης Patriot, για παράδειγμα, κοστίζουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου έως και έντεκα τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτιση ενός μόνο ιρανικού πυραύλου.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάρριψη ενός μόνο στόχου μπορεί να κοστίσει πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια. Το Πεντάγωνο εξετάζει ήδη αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπχολ στο Άμστερνταμ κοιτούν τον πίνακα ανακοινώσεων αναζητώντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους μετά την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικά ταξίδια: Αποζημίωση έως 600 ευρώ για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

7/06/2026 - 10:51πμ
Άνθρωποι περπατούν στην κεντρική πλατεία μπροστά από μια φωτογραφία του πρώτου Προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που είναι αναρτημένη σε κτήριο στην Πρίστινα, Κόσοβο (φωτ.: EPA/GEORGI LICOVSKI)
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Στις κάλπες ξανά για τρίτη φορά σε 16 μήνες – Αναμέτρηση «θρίλερ» για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία

7/06/2026 - 9:15πμ
Ο Νικόλ Πασινιάν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Κοινωνικό Συμβόλαιο», στην Πλατεία Δημοκρατίας του Γερεβάν (φωτ.: EPA / Hayk Baghdasaryan / Photolure)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Εκλογές με φόντο τη ρήξη με τη Ρωσία και το βλέμμα στραμμένο στη Δύση

7/06/2026 - 8:51πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

6/06/2026 - 9:53μμ
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ (φωτ. αρχείου: EPA / Marcin Obara)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμηρές δηλώσεις του Πιτ Χέγκσεθ: Παρομοίασε το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη με τη D-Day

6/06/2026 - 5:14μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Στο Νέο Δελχί ο ιδρυτής του Κόμματος του Λαού των Κατσαρίδων –Γιατί ονομάστηκε έτσι, τι ζητάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του που διαδηλώνουν

6/06/2026 - 11:19πμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό «συγγνώμη» για το drone στη Λευκάδα – Η ανάρτηση του εκπροσώπου του ουκρανικού ΥΠΕΞ

6/06/2026 - 10:00πμ
Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder (φωτ. αρχείου: flickr / Tim Reckmann)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ, με το βλέμμα στην ΕΕ – Διαφωνεί η Γερμανία

6/06/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Frederic Lancelot)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στην 11χρονη Λιανά – Αναζητούνται ακόμη τα ακριβή αίτια του θανάτου της

5/06/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

5/06/2026 - 9:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

59 λεπτά πριν
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ο Ζβέρεφ «βασιλιάς» του Roland Garros

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διασώζει ακόμη έναν θησαυρό της μνήμης – Ένα νυφικό γιλέκο του 1890 από την Οινόη του Πόντου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign