Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι ροές και οι στάθμες των υδάτων στον ποταμό Έβρο, ενώ αισθητά μειωμένες είναι πλέον και οι ποσότητες νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία. Παρά τη βελτίωση των δεδομένων, η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έως και το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει.
Η παρατεταμένη υδραυλική πίεση που δέχονται τα αναχώματα διατηρεί αυξημένη την επιφυλακή κατά μήκος της παρέβριας ζώνης, λόγω του ενδεχομένου νέων θραύσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τα δεδομένα του δορυφορικού συστήματος Copernicus, οι συνολικές πλημμυρισμένες εκτάσεις φτάνουν περίπου τα 150.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 85.000 αφορούν καλλιεργημένη ή καλλιεργήσιμη γη, προμηνύοντας σοβαρές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εικόνα στο Τυχερό Έβρου, όπου σημειώθηκε υπερχείλιση αναχωμάτων στη θέση Σπάζμα. Τα νερά ξεπέρασαν το δευτερεύον ανάχωμα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο περίπου 7.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.
Ο δήμος Σουφλίου έχει προχωρήσει σε οργανωμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις, με τη συνδρομή του Στρατού και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων του Τυχερού. Στρατιωτικό προσωπικό αναλαμβάνει την προετοιμασία σάκων άμμου, οι οποίοι μεταφέρονται και τοποθετούνται από πολίτες στα πλέον ευάλωτα σημεία. Παράλληλα, αξιοποιούνται χωματουργικά μηχανήματα για την ενίσχυση των αναχωμάτων.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στα Λάβαρα Έβρου, όπου συνεργεία του δήμου ενισχύουν με αδρανή υλικά τα ήδη επιχωματωμένα σημεία. Οι πιέσεις που ασκεί ο μεγάλος όγκος νερού παραμένουν έντονες, με αποτέλεσμα αιρετοί και υπάλληλοι του δήμου να βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, επιθεωρώντας τα αναχώματα και προχωρώντας σε συνεχείς αντλήσεις υδάτων από το εσωτερικό του οικισμού.
Στο πλαίσιο της συνολικής κινητοποίησης, ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος υπέβαλε αίτημα προς τη διοίκηση της 50ή Ταξιαρχία για τη διάθεση στρατιωτών, ώστε να συνδράμουν στην προετοιμασία σάκων άμμου για την αντιπλημμυρική θωράκιση κρίσιμων σημείων. Μετά τη σχετική ανταπόκριση, προετοιμάστηκαν 1.000 σάκοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε συνεργασία με αγρότες της περιοχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση των υδάτων.
• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Β. Λωλίδη.
















