Αντιμέτωποι με ένα από τα σφοδρότερα κύματα πολικού ψύχους των τελευταίων ετών βρίσκονται εκατομμύρια Αμερικανοί, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 21 θανάτους και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αφήνοντας περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι.
Στις βόρειες πολιτείες και κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας έως και τους -30 βαθμούς σε περιοχές της Μινεσότας και του Ουισκόνσιν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αρκτική αέρια μάζα αναμένεται να ρίξει την αισθητή θερμοκρασία ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας.
Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, που σε αρκετές πολιτείες ξεπέρασαν τα 30 εκατοστά, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.com, περίπου 820.000 καταναλωτές παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τις μεγαλύτερες διακοπές να εντοπίζονται στις νότιες πολιτείες, όπου ο παγετός οδήγησε σε πτώσεις γραμμών ηλεκτροδότησης.
Στο Τενεσί έχουν πληγεί σχεδόν 250.000 νοικοκυριά, ενώ στο Μισισίπι περισσότερα από 150.000.
Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μετεωρολόγος Άλισον Σαντορέλι, οι διακοπές ρεύματος ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, καθώς πολλές από τις πληγείσες περιοχές δεν διαθέτουν την εμπειρία ούτε τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσουν τέτοιου μεγέθους καιρικά φαινόμενα.
Οι ακραίες συνθήκες έχουν αποβεί μοιραίες για τουλάχιστον 21 ανθρώπους.
Στο Τέξας καταγράφηκαν τρεις θάνατοι, μεταξύ των οποίων και μιας 16χρονης σε δυστύχημα με έλκηθρο, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία στη Λουϊζιάνα και ένας στην Αϊόβα έπειτα από τροχαίο. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Ζόραν Μαμντάνι ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί σε εξωτερικούς χώρους μέσα στο Σαββατοκύριακο, υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο για ευάλωτες ομάδες, όπως οι άστεγοι.
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τουλάχιστον 20 πολιτείες, καθώς και η Ουάσινγκτον, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στις μεταφορές.
Στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, από την Ουάσινγκτον και τη Φιλαδέλφεια έως τη Νέα Υόρκη, οι πτήσεις σχεδόν ανεστάλησαν, με περισσότερες από 19.000 ακυρώσεις από το Σάββατο και ακόμη χιλιάδες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του FlightAware.
















