pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σχέδιο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Χρηματικά κίνητρα στους πολίτες για αποχώρηση από τη Δανία

 Από 10.000 έως 100.000 δολάρια ανά κάτοικο εξετάζουν οι ΗΠΑ – Αντιδράσεις από Γροιλανδία, Δανία και Ευρωπαίους ηγέτες

9/01/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)

(Φωτ.: EPA / Will Oliver)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκαλούν αποκαλύψεις σχετικά με σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να περιλαμβάνει άμεσες χρηματικές παροχές προς τους πολίτες της Γροιλανδίας, με στόχο την απομάκρυνσή τους από τη Δανία και την ένταξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν το ενδεχόμενο καταβολής εφάπαξ ποσών στους κατοίκους του νησιού, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα υπέρ της απόσχισης. Αν και δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο ποσό, οι συζητήσεις φαίνεται να κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα, από 10.000 έως και 100.000 δολάρια για κάθε πολίτη της Γροιλανδίας.

Στις συνομιλίες αυτές φέρονται να συμμετείχαν και στελέχη του Λευκού Οίκου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι το σχέδιο εξετάζεται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Η προσέγγιση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από δημόσιες αναφορές της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο «αγοράς» της Γροιλανδίας, παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις τόσο της Κοπεγχάγης όσο και της τοπικής κυβέρνησης στο Νουούκ.

Η ιδέα της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των κατοίκων θεωρείται από αναλυτές ως μια εναλλακτική διαδρομή για την επίτευξη του ίδιου στόχου: την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας και επιρροής στο στρατηγικής σημασίας νησί της Αρκτικής.

Ωστόσο, η αντίδραση της Γροιλανδίας υπήρξε άμεση και αιχμηρή. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, έβαλε τέλος στα σενάρια προσάρτησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αρκετά πια. Τέλος στις φαντασιώσεις περί προσάρτησης», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το μέλλον της Γροιλανδίας μπορεί να καθοριστεί αποκλειστικά από τον λαό της και τη Δανία. Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Βρετανία και Δανία τόνισαν ότι καμία τρίτη χώρα δεν έχει λόγο στις σχέσεις μεταξύ Κοπεγχάγης και Νουούκ.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν ότι η Αρκτική έχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ ως περιοχή ύψιστης στρατηγικής σημασίας, με τη Συμμαχία να ενισχύει συνεχώς την παρουσία και τις επενδύσεις της, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και την αποτροπή απειλών. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Βασίλειο της Δανίας, μαζί με τη Γροιλανδία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο εθνικής ασφάλειας εξετάζουν «όλα τα πιθανά σενάρια» για την απόκτηση της Γροιλανδίας. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος θεωρεί το νησί κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της Αρκτικής και της ανάγκης ανάσχεσης ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες επιλογές πολιτικής, ενώ δεν αποκλείεται καμία δυνατότητα που έχει στη διάθεσή του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της προάσπισης των αμερικανικών συμφερόντων.

•Με πληροφορίες από το cnn.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: NTV/X)
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο στην Αγιά Σοφιά: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες καθώς ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία στο εσωτερικό της

14/04/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο μικροσκόπιο ο Μανσούρ Γιαβάς – Νέα έρευνα για προεκλογική χρήση δημοτικών πόρων

14/04/2026 - 10:34μμ
Γυναίκα παραλαμβάνει το ψηφοδέλτιό της σε εκλογικό τμήμα στο Κιουστεντίλ, κατά τη διάρκεια βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, 27 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Οι πολίτες στις κάλπες… ξανά – Μάχη κατά της νοθείας υπόσχεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14/04/2026 - 9:38μμ
Μελόνι και Τραμπ σε πιο ανέμελες (και ανέφελες) στιγμές, τον Απρίλιο του 2025 (φωτ.: EPA / Chris Kleponis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Η Μελόνι αρέσει στον κόσμο; Δεν μπορώ να το πιστέψω»

14/04/2026 - 6:21μμ
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Σήματα αποκλιμάκωσης με το βλέμμα σε πιθανές συνομιλίες – Υποχωρεί το πετρέλαιο

14/04/2026 - 2:52μμ
Πίνακες αναχωρήσεων της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εν μέσω της απεργίας (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Τετραήμερο μπλακ άουτ από απεργίες – Χάος σε πτήσεις

14/04/2026 - 1:22μμ
Tο επαγγελματικό και τεχνικό λύκειο Αχμέτ Κογιουντσού στη Σανλιούρφα, μετά την ένοπλη επίθεση. Τρίτη 14 Απριλίου 2026 (φωτ.: Χ /
İhlas Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πυροβολισμοί σε λύκειο στη Σανλιούρφα – 16 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

14/04/2026 - 12:25μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «οχυρώνει» την αγαπημένη του έπαυλη με 27 αντιαεροπορικά συστήματα

14/04/2026 - 12:10μμ
Εργάτες στο κατεστραμμένο προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα 4 στο Τσερνόμπιλ, μετά από πλήγμα ρωσικού drone. 14 Φεβρουαρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: Προειδοποίηση για κίνδυνο ραδιενέργειας – Φόβοι για κατάρρευση της σαρκοφάγου

14/04/2026 - 11:22πμ
Ο Τζέι Ντι Βανς μιλά σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του από το Ισλαμαμπάντ, μετά τον άκαρπο γύρο συνομιλιών με το Ιράν (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Παράθυρο για νέο γύρο συνομιλιών – «Η μπάλα στην Τεχεράνη», λέει ο Βανς

14/04/2026 - 8:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Με συννεφιά, λίγες βροχές και αφρικανική σκόνη θα κυλήσει η Τετάρτη της Διακανησίμου

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: vimaorthodoxias.gr)

Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Μοναχός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: NTV/X)

Επεισόδιο στην Αγιά Σοφιά: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες καθώς ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία στο εσωτερικό της

9 ώρες πριν
(Φωτ.: degruyterbrill.com)

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τουρκία: Στο μικροσκόπιο ο Μανσούρ Γιαβάς – Νέα έρευνα για προεκλογική χρήση δημοτικών πόρων

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Ο Γέργον / commons.wikimedia.org)

Τα «τσιριχτά» ζωντανεύουν στο Πέραμα: Ένα ποντιακό έθιμο μνήμης και παράδοσης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign