Με χειροπέδες, καθ’ οδόν προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νικολάς Μαδούρο στις ΗΠΑ, προτού… παραδοθεί στην αμερικανική Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρελήφθη από το κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο – τα μέτρα ασφαλείας, δρακόντεια.
Σήμερα το απόγευμα τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που έχει κινηθεί σε βάρος τους.
BREAKING: Venezuelan president Nicolas Maduro is seen in handcuffs as he is transferred to court from the detention facility he was held in.
He is due to make an initial appearance at the Manhattan federal court todayhttps://t.co/5MpePzQTlm
📺 Sky 501 pic.twitter.com/FuJKXCNWtF
— Sky News (@SkyNews) January 5, 2026
Κελιά 23 ωρών και συνθήκες σοκ
Λίγες ημέρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του, ο Νικολάς Μαδούρο κρατείται πλέον σε μία από τις πιο διαβόητες φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Metropolitan Detention Center (MDC) του Μπρούκλιν, όπου –σύμφωνα με μαρτυρίες– οι κρατούμενοι μπορεί να περνούν έως και 23 ώρες την ημέρα κλεισμένοι στο κελί τους.
Το MDC λειτουργεί από το 1994 και φιλοξενεί περίπου 1.300 άνδρες και γυναίκες.
Πρόκειται για τη μοναδική φυλακή της Νέας Υόρκης όλους όσοι αναμένουν να παρουσιαστούν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια. Στο παρελθόν έχουν κρατηθεί εκεί η Γκισλέιν Μάξγουελ, ο ράπερ Σον «Ντίντι» Κομπς, αλλά και ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πριν του δοθεί χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ.
BREAKING: Nicolás Maduro seen being transported to New York City court for his arraignment days after American forces captured him in his own presidential palace. pic.twitter.com/eOHcUNoND9
— Fox News (@FoxNews) January 5, 2026
Κρατούμενοι και δικηγόροι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ανθυγιεινές και απάνθρωπες συνθήκες, ενώ το 2019 τρόφιμοι παρέμειναν σε παγωμένα κελιά εν μέσω χειμώνα, μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε διακοπή ρεύματος και θέρμανσης.
Το 2024 δύο κρατούμενοι δολοφονήθηκαν από συγκρατούμενούς τους με αυτοσχέδια όπλα, γεγονός που οδήγησε σε ειδική επιχείρηση για τον περιορισμό της βίας.
BREAKING: Nicolás Maduro surrounded by heavy security as he is transported to New York City court ahead of his arraignment. pic.twitter.com/2EqrMrNKxe
— Fox News (@FoxNews) January 5, 2026
Η Γκισλέιν Μάξγουελ είχε καταγγείλει ακαθαρσίες και κόπρανα τρωκτικών στο κελί της, ενώ ο Σον «Ντίντι» Κομπς, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, κοιμόταν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από άλλους κρατούμενους, με την τουαλέτα –χωρίς πόρτα– στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, κάποια στιγμή οι φύλακες απέτρεψαν επίθεση εναντίον του με αυτοσχέδιο μαχαίρι.
Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μίτσελ Έπνερ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για έναν τόσο προβεβλημένο κρατούμενο όπως ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει στόχος είτε συμμορίας είτε μεμονωμένου κρατουμένου που επιδιώκει «φήμη».
Σύμφωνα με τον πρώην δεσμοφύλακα Κάμερον Λίντσεϊ, η Υπηρεσία Φυλακών είναι πιθανό να τον βάλει σε ξεχωριστό κελί, με αυστηρό έλεγχο του προσωπικού που θα έρχεται σε επαφή μαζί του.
Όπως εκτίμησε, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ενδέχεται να παραμένει 23 ώρες την ημέρα στο κελί, να λαμβάνει τα γεύματά του εκεί, να έχει μία ώρα άσκησης σε μικρό περιφραγμένο χώρο και πρόσβαση σε ντους τρεις φορές την εβδομάδα. Παρόμοια μεταχείριση ενδέχεται να έχει και η σύζυγός του.
















