Άμον ακούς κουδούνια και σαματά βαρύν,
ξάεις: οι Μωμόγεροι εφτάκαν σο Φιλώτ’ εμπροστίν.
Μάσκαν, στολήν και λύραν, χορόν και τραγωδίαν,
φέραν το έθιμον κοντά σ’ αγώνα και καρδίαν.
Μην κλέφς τη νύφεν, πρόσεχε – ο Διάβολον γελά,
κι ο Αστυνόμος καραδοκεί, να γράφ’ για τα καλά.
Κι αν κουραστείς, μη φοβηθείς, γιατρόν έχ’ το χωρίον·
ο αγώνας θέλ’ και γέλασμα και ποντιακόν πείσμα γερόν.
≈
Το μπλόκο των αγροτών και των κτηνοτρόφων στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα επισκέφτηκαν την Κυριακή ποντιακοί σύλλογοι από τα Βαλτόνερα, το Λιμνοχώρι, τους Ανάργυρους και τη Νάουσα, αναβιώνοντας το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.
Με παραδοσιακές φορεσιές, μάσκες και κουδούνια, με τραγούδια και χορό, ο ποντιακός θίασος έδωσε ξεχωριστό χρώμα, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης.
Άλλωστε, και η δική τους… θέση στο δρόμο είναι όλο το Δωδεκαήμερο. Γέννημα και οι ίδιοι των χωριών στον Πόντο, συνέδεσαν την παράδοση (οι Μωμόγεροι μάλιστα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά), με μια συλλογική διεκδίκηση, για τη στήριξη του εισοδήματος και της υπαίθρου.
















