pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φρένο στη Mercosur: Οι αγρότες μπλοκάρουν τη μεγάλη εμπορική συμφωνία της ΕΕ

Αναβάλλεται η υπογραφή μετά τις αντιδράσεις κρατών-μελών και τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη

22/12/2025 - 11:03πμ
Πολωνοί αγρότες διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, στο Νόβι Ντβορ Γκντάνσκι, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Andrzej Jackowski)

Πολωνοί αγρότες διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, στο Νόβι Ντβορ Γκντάνσκι, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Andrzej Jackowski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), λόγω της έντονης αντίστασης κρατών-μελών και των σφοδρών αντιδράσεων των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η υπογραφή μετατίθεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήλπιζε να υπογράψει τη συμφωνία στη σύνοδο της Mercosur στη Βραζιλία, ωστόσο δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Παρά τη στήριξη της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η σθεναρή αντίθεση της Γαλλίας και οι επιφυλάξεις της Ιταλίας και άλλων χωρών οδήγησαν στην αναβολή.

Την ίδια ώρα, η οργή των ευρωπαίων αγροτών κλιμακώνεται. Περίπου 10.000 αγρότες και χίλια οχήματα από όλη την ΕΕ διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, λίγα μέτρα από το κτήριο όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες, με επεισόδια έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις καταγράφηκαν στο Στρασβούργο, στη Λιέγη, αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, δείχνοντας ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πανευρωπαϊκά.

Για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σε μέτρα «προστασίας» που θα ενεργοποιούνται με την εφαρμογή της συμφωνίας. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, δυνατότητα αναστολής προτιμησιακών δασμών σε ευαίσθητα προϊόντα –όπως μοσχαρίσιο κρέας, πουλερικά, ζάχαρη, αυγά και εσπεριδοειδή–, καθώς και συνεχή παρακολούθηση της αγοράς από την Κομισιόν.

Η Mercosur αποτελεί νοτιοαμερικανικό εμπορικό συνασπισμό από το 1991. Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν το 1999 και κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία το 2019, χωρίς όμως να επικυρωθεί μέχρι σήμερα λόγω περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών ενστάσεων. Τον Δεκέμβριο του 2024 υπήρξε νέα πρόοδος για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ.

Η συμφωνία θέλει να δημιουργήσει την πλέον εκτεταμένη ζώνη ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως, επιτρέποντας στην ΕΕ να αυξήσει εξαγωγές σε οχήματα, μηχανήματα και ποτά προς τη Λατινική Αμερική, ενώ θα διευκόλυνε την είσοδο στην Ευρώπη νοτιοαμερικανικών αγροτικών προϊόντων, όπως μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ρύζι, μέλι και σόγια – εξέλιξη που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο στους Ευρωπαίους αγρότες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που αρχικά πίεζε για άμεση υπογραφή, άφησε πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης, μετά και την επικοινωνία του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία του ζήτησε χρόνο λόγω των αντιδράσεων των αγροτών στη χώρα της.

🔴 #MobilisationsAgricoles – NOS AGRICULTEURS NE LÂCHENT RIEN !

La #CR26 et toutes les #CR locales se mobilisent pour dénoncer le Traité du #Mercosur, symbole d’une politique qui affaiblit notre agriculture depuis des décennies. Cette année, la balance commerciale agricole… pic.twitter.com/dXb5AfPPsI

— Coordination Rurale (@coordinationrur) December 21, 2025

Στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η συμφωνία είναι κρίσιμη για την «αξιοπιστία» της ΕΕ, ωστόσο η πανευρωπαϊκή πίεση από τον αγροτικό κόσμο δείχνει πως χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, το πολιτικό κόστος παραμένει υψηλό.

• Με πληροφορίες από το European Newsroom, το οποίο συντάσσεται από κοινού από τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων AFP, ANSA, Belga, BTA, DPA, EFE, Europapress και PAP, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υποστηρικτές των Χούθι στην Υεμένη καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων (φωτ.: EPA/Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και απορρίπτει κάθε ξένη κυριαρχία – «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνώνται από Παλαιστίνιους»

8/02/2026 - 2:31μμ
Το πρωτοσέλιδο της ιρανικής εφημερίδας «Ebtekar» φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση πολέμου – Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει τις πράξεις μας

8/02/2026 - 1:20μμ
Υλικές ζημιές στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νταρνίτσια, από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Ουκρανία και Ρωσία σε νέες συνομιλίες – Προθεσμία έως τον Ιούνιο για συμφωνία

8/02/2026 - 12:12πμ
Ιταλικά τρένα ειδικά διακοσμημένα με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτ.: trasporti-italia.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Βρέθηκαν κομμένα καλώδια

7/02/2026 - 8:52μμ
Ο Σεργκέι Τρόπιν πριν από μερικά χρόνια (πηγή: x.com/AlexandruC4)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκρός ο Σεργκέι Τρόπιν – Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε πνιγμένος στην μπανιέρα του

7/02/2026 - 2:15μμ
Υποδοχή αιχμαλώτων πολέμου κατά την πρόσφατη ανταλλαγή (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό: Το φιλόδοξο σχέδιο που συζητούν Κίεβο και Ουάσινγκτον

7/02/2026 - 9:05πμ
Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου Κάρολαϊν Λέβιτ μιλά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Λάθος υπαλλήλου» η ανάρτηση του βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

6/02/2026 - 11:58μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί [αριστερά] φτάνει στο Μουσκάτ του Ομάν για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2026. (Φωτ.: EPA / Iranian Foreign Ministry)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν: «Καλή αρχή» βλέπει η Τεχεράνη, συνεχίζεται ο διάλογος

6/02/2026 - 5:36μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από το John F. Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026, με προορισμό τον Λευκό Οίκο (φωτ.: The White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ρατσιστική ανάρτηση για το ζεύγος Ομπάμα – Απεικονίζονται ως πίθηκοι

6/02/2026 - 12:44μμ
Ο Τούρκος ελεγκτής Σερκάν Σ που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 26χρονο Έλληνα (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύ κατηγορητήριο για τον 26χρονο Έλληνα μετά το θάνατο ελεγκτή στη Γερμανία

6/02/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικρός ομογενής μιλά στην εκδήλωση των εγκαινίων (φωτ.: facebook/Pontic Greek Community of Armenia)

Αρμενία: Εγκαινιάστηκε το σχολείο «Λόγος Ελληνικός του Ερεβάν» – Σημείο αναφοράς με τη στήριξη των Ποντίων

20 λεπτά πριν
Αρχαιοελληνική επιγραφή στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΧΚ)

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Επίσημη εκδήλωση από το ΥΠΕΞ με Τασούλα, Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Μπαμπινιώτη

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Παναγόπουλου: Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος – Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών

1 ώρα πριν
Το σιντριβάνι μέσα στο οποίο έπεσε το άτυχο κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Διασωληνωμένο το κοριτσάκι που έπεσε στο σιντριβάνι – Στον εισαγγελέα οι γονείς

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού και πάλι – Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα

3 ώρες πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign