Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εκτόνωση των αγροτικών-κτηνοτροφικών κινητοποιήσεων, έντονη αναστάτωση και αγανάκτηση προκάλεσε το αλαλούμ που σημειώθηκε με τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακρατήθηκε η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ πριν πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Μετά το μπέρδεμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ότι η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και τα ποσά της αναδιανεμητικής ενίσχυσης θα πιστώνονταν σε όλους τους δικαιούχους μέχρι το μεσημέρι.
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα προκλήθηκε από τεχνική δυσλειτουργία στο σύστημα καταβολής, από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και των τραπεζών, με αποτέλεσμα να προηγηθεί η παρακράτηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το πρόβλημα επιλύθηκε νωρίς το πρωί. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ολοκληρώθηκε αρχικά και γύρω στις 12:00 ξεκίνησε και η καταβολή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8, αναγνώρισε το πρόβλημα και ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες, τονίζοντας ότι η ευθύνη δεν βαραίνει το υπουργείο αλλά τον τεχνικό σύμβουλο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «θα αναζητηθούν ευθύνες», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και κάνοντας λόγο για λάθος εκ παραδρομής.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα, την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματά τους και εξετάζουν αν θα προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, υπό το βάρος των εξαγγελιών για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς έκανε λόγο για «ορισμό του επιτελικού μπάχαλου», κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαχειριστική ανεπάρκεια, καθώς –όπως είπε– όχι μόνο δεν κατέβαλε τις ενισχύσεις, αλλά προχώρησε και σε παρακράτηση χρημάτων από τους λογαριασμούς των αγροτών.
Για «φιάσκο» και «εμπαιγμό» μίλησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διεκπεραιώσει ακόμη και τις στοιχειώδεις πληρωμές και κατηγορώντας την για αδιαφορία απέναντι στον πρωτογενή τομέα και πλήρη πολιτική αποτυχία.
















