pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Η Τουρκία εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει F-35 λόγω της προμήθειας S-400 από τη Ρωσία

Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση 20 Αμερικανών βουλευτών

17/12/2025 - 12:04μμ
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αμετάβλητη παραμένει η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 , καθώς, όπως επισημαίνει το γραφείο Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στην εφαρμογή του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων). Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτρέπει την Τουρκία να αποκτήσει τα μαχητικά F-35, λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος των S-400.

«Η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την απόκτηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 δεν έχει αλλάξει, και οι απαιτήσεις για την Τουρκία προκειμένου να αποκτήσει αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ είναι σαφείς και πλήρως συνεπείς με το Άρθρο 1245 του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDA) του 2020», τονίζεται χαρακτηριστικά.

H συγκριμένη αναφορά έγινε από τον Πολ Γκουαγλιανόνε, ανώτερο αξιωματούχο του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ήρθε ως απάντηση στην επιστολή που είχε στείλει στις 25 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Κρις Πάπας μαζί με άλλους 19 βουλευτές στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Η επιστολή των βουλευτών είχε σταλεί εν μέσω των πληροφοριών που ήθελαν τις συνομιλίες μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Τουρκίας για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στην επιστολή του Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές εξέφραζαν τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους για την πιθανή πώληση μαχητικών F-35 αλλά και F-16 στην Άγκυρα.

Στην απαντητική επιστολή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει επισήμως την τουρκική κυβέρνηση για το ισχύον νομικό και πολιτικό πλαίσιο που διέπει την απόκτηση ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού και τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα προμήθειας των μαχητικών F-35. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά της για την προμήθεια των S-400 από την Άγκυρα, καθώς και για τις δεσμευτικές νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την τροπολογία που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) και νόμο CAATSA.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τον εποπτικό ρόλο του Κογκρέσου στις μεταφορές οπλικών συστημάτων και επισημαίνει πως η αμερικανική πλευρά χαιρετίζει τη συνέχιση του διαλόγου για την εξισορρόπηση της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την αμερικανική νομοθεσία και πολιτική.

Πώληση F-16 και ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Η επιστολή αναφέρει ότι, βάσει των διατάξεων του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, η πώληση των μαχητικών F-16 κοινοποιήθηκε επισήμως στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2024 και ότι η προβλεπόμενη περίοδος εξέτασης ολοκληρώθηκε εντός του ίδιου μήνα. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο F-16 στο ΝΑΤΟ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αεράμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, με την πώληση των αεροσκαφών να αποσκοπεί στη διατήρηση της συμβολής της στη συλλογική ασφάλεια.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η αμυντική σχέση ΗΠΑ–Τουρκίας παραμένει ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο πλαίσιο, η επιστολή σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Συμμαχίας, έχοντας συμβάλει, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη μαχητικών F-16 για την υποστήριξη της αεροπορικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες, καθώς και με την ανάπτυξη τουρκικού αεροσκάφους AWACS στη Λιθουανία, στο πλαίσιο των μέτρων διασφάλισης του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του λιθουανικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε τον θάνατο μαζί με τον πατέρα του

17/12/2025 - 10:54πμ
Σε πρώτο πλάνο η Σούζι Γουάιλς στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ που διακρίνεται στο βάθος (φωτ.: EPA/Yuri Gripas/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με συνέντευξη της προσωπάρχη του Τραμπ – «Έχει την προσωπικότητα ενός αλκοολικού»

17/12/2025 - 8:33πμ
Πηγή: ertnews.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Λιβύης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

16/12/2025 - 9:17μμ
Μπλόκα και στη Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκα και στη Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικό άξονα

16/12/2025 - 4:01μμ
fgsdfgsfs
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

16/12/2025 - 12:12μμ
(Φωτ.: Χ Iraqi assassin)
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-σοκ από το Μπόνταϊ: Η πρώτη προσπάθεια πολίτη να αφοπλίσει τον μακελάρη, όμως δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

16/12/2025 - 10:25πμ
(Φωτ.: milenio.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κανένας επιζών σε αεροπορική τραγωδία στο Μεξικό – Τρία παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

16/12/2025 - 9:02πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

15/12/2025 - 11:01μμ
(Φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Βασικός ύποπτος στην υπόθεση της δολοφονίας του Ρομπ Ράινερ και της συζύγου του, ο γιος του διάσημου σκηνοθέτη

15/12/2025 - 8:50μμ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει δηλώσεις στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιλυθεί

15/12/2025 - 8:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΗΠΑ: Η Τουρκία εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει F-35 λόγω της προμήθειας S-400 από τη Ρωσία

38 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους στα μπλόκα – Κλείνει και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα

30 λεπτά πριν

To Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ επιστρέφει σήμερα στο Athens Metro Mall

50 λεπτά πριν
Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε τον θάνατο μαζί με τον πατέρα του

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

2 ώρες πριν
Αγρότες με τα τρακτέρ τους μέσα στην Πρέβεζα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ευσταθίου)

Αγρότες: Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign