pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης

20/11/2025 - 10:58πμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ταξίδι 22.000 χιλιομέτρων, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, με εικόνες και στοιχεία για τον Μακεδόνα στρατηλάτη συνεχίζει να «ταξιδεύει» ανθρώπους. Μετά το κοινό της Ημαθίας, τώρα και η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από την έκθεση φωτογραφιών του Πάρι Γαβριηλίδη, από το οδοιπορικό που πραγματοποίησε στα βάθη της Ασίας.

Η έκθεση με τίτλο «Στ’ αχνάρια του Μεγαλέξανδρου» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης δεν αποτελεί απλώς μια εικαστική πρόταση.

Είναι ένα πυκνό ημερολόγιο γεγονότων, προσώπων και τόπων, που αποκτούν ζωή μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου ο οποίος αφιερώθηκε πραγματικά στο συγκεκριμένο ταξίδι.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Μετά τις θεματικές ξεναγήσεις στο Μουσείο των Αιγών -οι οποίες συνεχίζονται- βρίσκομαι πλέον και στη Θεσσαλονίκη για να δώσω ένα καλό στίγμα του ταξιδιού μου», δηλώνει ο Πάρις Γαβριηλίδης στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και θυμάται ότι το οδοιπορικό που πραγματοποίησε με έναν συνάδελφό του μετά τη συνταξιοδότησή τους χρειάστηκε δυόμισι χρόνια προετοιμασίας και διήρκησε τελικά 32 ημέρες.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της διαδρομής συστήνονται στον επισκέπτη μέσα από τις καλαίσθητες φωτογραφίες και τις αντίστοιχες περιγραφές, αλλά και μέσα από τον ίδιο τον ταξιδιώτη, που μοιράζεται λεπτομέρειες της εμπειρίας του. Η πρώτη στάση στην έκθεση γίνεται στον χάρτη, στον οποίο διαγράφεται ολόκληρο το τόξο του ταξιδιού: Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και, πιο βόρεια, το Καζακστάν, όπου επισκέφθηκαν τα δύο γκουλάγκ της σταλινικής περιόδου που είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό. Ανάμεσα στις διαδρομές, σημαδεμένες με το γράμμα «Α», βρίσκονται οι πέντε περιοχές που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο, οι σύγχρονες αντανακλάσεις μιας πορείας 2.500 ετών που εξακολουθεί να αφήνει ίχνη στον χρόνο.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τη Σαμαρκάνδη, όπου ο Αλέξανδρος γνώρισε τη σύζυγό του Ρωξάνη, έως τις δύο εμβληματικές Αλεξάνδρειες της Κεντρικής Ασίας -από τις τουλάχιστον τριάντα που ίδρυσε συνολικά- οι εικόνες της έκθεσης ζωντανεύουν σημεία που συνδέθηκαν με τη δράση του. «Αυτή είναι η εικόνα από τη σημερινή Αλεξάνδρεια επί του Ώξου, του μεγαλύτερου ποταμού της Ασίας, και ό,τι ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης, δείχνοντας τη φωτογραφία που αποτελεί και την αφίσα της έκθεσης. «Το υπουργείο Πολιτισμού του Ουζμπεκιστάν αναστήλωσε ένα κτήριο της αρχαίας πόλης και τοποθέτησε μια πινακίδα που γράφει “Αναστηλωμένο κτήριο Ώξου Αλεξάνδρεια”», προσθέτει.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο απόγονος των στρατιωτών του

Ακόμη πιο σημαντική, σύμφωνα με τον περιηγητή, είναι η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, η βορειότερη πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, μόλις 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κίνας. «Στο σημερινό Χουτζάντ, οι κάτοικοι τίμησαν τον ιδρυτή της πόλης ήδη από τη δεκαετία του ’50, όταν δημιούργησαν στο παλιό φρούριο ένα αρχαιολογικό μουσείο και τοποθέτησαν στην είσοδο το αστέρι των Μακεδόνων, σε μια εποχή που το σύμβολο αυτό ήταν άγνωστο στην Ελλάδα», λέει με θαυμασμό. Στον έναν από τους ορόφους του μουσείου παρουσιάζονται τα επτά μνημειακά ψηφιδωτά, σε διαστάσεις 7 επί 3 μέτρα, που αφηγούνται τη ζωή του Αλέξανδρου από τη γέννηση έως τον θάνατό του. Το δάπεδο, διακοσμημένο επίσης με μαρμάρινες κροκάλες, αποτυπώνει την πορεία του από τις Αιγές της Πέλλας μέχρι τα βάθη της Ανατολής, μια διαδρομή που σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να «διαβάσει» και να ανασυνθέσει μέσα από τις φωτογραφίες.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τα μουσεία και τις πόλεις, το ταξίδι περνά και στη φύση, στη μυθική Ισκαντάρ Κουλ, τη Λίμνη του Αλεξάνδρου, σε υψόμετρο 2.195 μέτρων.

Πρόκειται για μια παγετωνική λίμνη, τεράστια σε έκταση και παγωμένη επί έξι μήνες τον χρόνο. Έναν τόπο που, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξένησε τον Αλέξανδρο καθ’ οδόν προς τις Ινδίες. Η φωτογραφία της οδικής πινακίδας με την ένδειξη «Λίμνη Ισκαντάρ», τραβηγμένη αρχικά «για φίλους», αποτελεί σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της έκθεσης, δείχνοντας πώς ένα όνομα που σημαίνει βασιλιάς, αρχηγός, ηγέτης, θεός μπορεί να επιβιώνει για 2.500 χρόνια στη συλλογική μνήμη των λαών της Ασίας.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ξεχωριστή θέση στην αφήγηση κατέχει η συνάντηση με τον Νταβλατσό, τον άνθρωπο που οι δύο ταξιδιώτες συνάντησαν στο Τατζικιστάν και ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς -μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή όλου του ταξιδιού. Μόνο γι’ αυτή την ώρα άξιζαν τα πάντα: τα έξοδα, ο κόπος, ο χρόνος. Ήταν αυτό που έκανε τη μεγάλη διαφορά», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η έκθεση θα παραμείνει στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης έως τις 12 Δεκεμβρίου. Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο Πάρις Γαβριηλίδης βρίσκεται εκεί, για να μοιράζεται με το κοινό τις εμπειρίες και τις ιστορίες του, στις θεματικές ξεναγήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Χριστίνα Αλεξανιάν αφηγείται επί σκηνής την ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, σε μια παράσταση φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλή: Συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

24/04/2026 - 8:42μμ
(Πηγή: x.com/celal1964)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολική ανακάλυψη: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους δύο μέτρων στη Λαοδικεία

23/04/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίγινα: Πολύτιμα ευρήματα ήρθαν στο φως, στο λόφο της Κολόνας

23/04/2026 - 1:57μμ
O πιανίστας Hayk Melikian, η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν  Melikian και ο Γάλλος μαέστρος Philippe Forget (πηγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Συναυλία μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Μέγαρο Μουσικής

22/04/2026 - 5:41μμ
Ο Στέφανος Ληναίος το 2016 στη Βουλή 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέφανος Ληναίος: Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών

22/04/2026 - 3:49μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας Έλληνας στο Παρίσι: Ο Νίκος Αλιάγας «φωτίζει» τον χρόνο μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Les Grands Âges»

19/04/2026 - 7:04μμ
Απαγγελία ελληνικής ποίησης από Κινέζα φοιτήτρια, στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Southwest. Σάββατο 18 Απριλίου 2026 (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Η ελληνική γλώσσα ως «κλειδί» κατανόησης της Δύσης – Μεγάλη συμμετοχή σε επετειακή εκδήλωση

19/04/2026 - 10:30πμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νικητής το βινύλιο την Ημέρα Δισκοπωλείου στη Θεσσαλονίκη

18/04/2026 - 5:10μμ
Τμήμα της αφίσας της έκθεσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

17/04/2026 - 9:48μμ
Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη κατά τη διάρκεια μαθημάτων (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ταξίδι μνήμης στην Τασκένδη: Έκθεση για τον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας στο Ηράκλειο

17/04/2026 - 12:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Χρήματα στους λογαριασμούς από σήμερα, με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Jose Luis Magana)

Έτσι περιέγραψε ο Τραμπ τα κρίσιμα λεπτά της ένοπλης επίθεσης στη Ουάσιγκτον – Το «μανιφέστο μίσους» του δράστη

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)

«Ο Πόντος ανταμώνει»: Μια καλοκαιρινή βραδιά αφιερωμένη στη λύρα, το τραγούδι, το χορό και τη συλλογική μνήμη του ποντιακού ελληνισμού, με τα μεγαλύτερα ονόματα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

Η ομογένεια «έντυσε» στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη – Λαμπρός εορτασμός για τα 205 χρόνια από την Επανάσταση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Καβάλα τίμησε την 111η επέτειο – Κεντρική ομιλήτρια η δρ Ελένη Θεοχάρους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σε μικρή πτώση αλλά σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Λίγες βροχές στα ορεινά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign