Τη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη τίμησε η Κύπρος με δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις διαλόγου, η πρώτη στον δήμο Λάρνακας στις 10 Νοεμβρίου και η δεύτερη στον δήμο Πάφου, στις 12 Νοεμβρίου. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) και ο Όμιλος Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης».
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Χαλκίδης στη Λάρνακα και ο δημοτικός σύμβουλος Ευκλείδης Αμβροσιάδης στην Πάφο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν αντίστοιχα ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Αποσπάσματα από ομιλίες του
Κεντρικό στοιχείο των εκδηλώσεων αποτέλεσε η προβολή βίντεο με αποσπάσματα ομιλιών του Μιχάλη Χαραλαμπίδη από τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ το 1994 και το 1996, στο οποία ο Πόντιος αγωνιστής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο η Ελλάδα να καταστεί «φτωχό και συρρικνωμένο Γερμανικό lander» και επεσήμαινε την αποτυχία της περιφερειακής ανάπτυξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αντί να ενώσουμε την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη… ενώσαμε τα Σεπόλια με την Δάφνη!».
Επιπλέον, τόνιζε την ανάγκη η Ελλάδα να επανασυνδεθεί με τον γεωγραφικό της χώρο (Βαλκάνια, Εύξεινος Πόντος, Ανατολική Μεσόγειος), προτείνοντας «περιφερειακή «επαναθεμελίωση» του κράτους», ενώ για την Τουρκία, υπογράμμιζε την ανάγκη για «μορφωτική και πολιτική επάρκεια» και διατύπωνε τη θέση ότι «Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα… υπάρχει ένα πρόβλημα… Το τουρκικό πρόβλημα».

Τέλος προβλήθηκε το απόσπασμα κατά το οποίο ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης συνέδεσε το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» με την προοπτική «Η Ανατολική Μεσόγειος θα ανήκει στους λαούς της».
Επιπλέον, την προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του ανέδειξαν τέσσερις κεντρικοί ομιλητές:
• Γιαννάκης Ομήρου, πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ και υπουργός.
• Άγγελος Ασλανίδης, πρώην αντιπρόεδρος του ΣΑΕ.
• Θεόφιλος Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος και συντονιστής του ομίλου «Μιχάλης Χαραλαμπίδης».
• Στέφανος Τανιμανίδης, πρόεδρος της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών».

Αρχικά εξήραν την αγωνιστική πορεία, το ήθος και τη συνέπεια του τιμώμενου και στη συνέχεια τον χαρακτήρισαν χαρισματική προσωπικότητα με πλούσια πολιτική δράση, έναν έντιμο και οικουμενικό πολίτη, δίνοντας έμφαση στη δράση του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.
Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν η σταθερότητά του στις αξίες του μέχρι τον θάνατό του.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην καθοριστική εισήγησή του (1988) για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και στην πρότασή του για τη δημιουργία της πόλης «Ρωμανία» στα παράλια της Θράκης, ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται «Θράκη-Ρωμανία».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών τίμησε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Κύπρου, τον συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη και τον επιχειρηματία Μιχάλη Ανδρέου, ενώ παρουσιάστηκαν ποντιακοί και κυπριακοί χοροί από παραδοσιακά συγκροτήματα.
Παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Κύπρο, οι εκπρόσωποι της Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών και του Ομίλου Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης» επισκέφθηκαν το ναό της Παναγίας Σουμελά στο Αλέθρικο της Λάρνακας.
Ο ναός αυτός ανεγέρθηκε από ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με την υποστήριξη του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και την ευγενική χορηγία του επιχειρηματία Μιχάλη Ανδρέου.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις, όπου τους υποδέχθηκαν η θεολόγος και λυκειάρχης Νίκη Κουτσού-Σταύρου, και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Ακολούθησε επίσκεψη στην ιστορική Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, όπου τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον Ηγούμενο της Μονής.
Παράλληλα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους ποντιακών φορέων που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κύπρο, κατά τις οποίες προγραμμάτισαν κοινές δράσεις για το επόμενο διάστημα.
















