Με ιστορία και ποντιακή παράδοση θα γεμίζει κάθε απόγευμα μέχρι την Κυριακή η Αστική Σχολή Κατερίνης – στο Φεστιβάλ Πολιτισμού του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης.
Παράλληλα, τη θέση του έχει λάβει ένας θρυλικός οπλαρχηγός του ποντιακού αντάρτικου, ο Κοτζά Αναστάς.
Πρόκειται για μια από τις κούκλες που κατασκεύασε η Νίτσα Ξανθοπούλου – περιλαμβάνεται στη συλλογή «Μακεδονικός Αγώνας». Η μικρογραφική αναπαράσταση του Κοτζά Αναστάσας πλαισιώνεται από γυναικείες μορφές, που τονίζουν το ρόλο του ως προστάτη του άμαχου πληθυσμού.

Η κούκλα αυτή δεν αποτελεί απλώς ένα καλλιτεχνικό έργο· αποτυπώνει την ιστορική ευαισθησία της δημιουργού και αναδεικνύει τον σύγχρονο ήρωα του Πόντου, υποστηρίζοντας παράλληλα το έργο του Ιστορικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας που φέρει το όνομά του και συμβάλλει στην ανάδειξη αυτής της σημαντικής ιστορικής φυσιογνωμίας.

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού συνεχίζεται σήμερα με καλεσμένο τον δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει την έρευνά του για τον ελληνικό Τύπο στον Εύξεινο Πόντο. Στο καλλιτεχνικό μέρος το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης με το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής. Έναρξη στις 7 το απόγευμα.
Αύριο, Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πέτρος Κουρής και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στράτος Δορδανάς, θα παρουσιάσουν τα πρακτικά του συνεδρίου που έγινε το 2023 στην Κατερίνη, για τους πρόσφυγες στην Πιερία. Στο καλλιτεχνικό μέρος το μουσικό σχήμα του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης.
Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου ο μουσικός και λαογράφος Βασίλης Μαυρομουστακίδης θα παρουσιάσει την πτυχιακή του εργασία για τη Μέλπω Μερλιέ.
















