pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Μιχαήλ: Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά χωριά στη Χαλδία του Πόντου – Πώς είναι σήμερα

Στην Ανατολή φημίζονταν οι άριστοι χτίστες και αρτοποιοί του

8/11/2025 - 2:12μμ
Ένα όμορφο χωριό στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο Άγιος Μιχαήλ, πήρε το όνομά του από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (φωτ.: facebook.com/29gumushanem)

Ένα όμορφο χωριό στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο Άγιος Μιχαήλ, πήρε το όνομά του από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (φωτ.: facebook.com/29gumushanem)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ονομαστό για τους άριστους χτίστες και αρτοποιούς του αλλά και τους έξυπνους εμπόρους του, το χωριό Άγιος Μιχαήλ ήταν ένα από τα ελληνικά χωριά της ιστορικής περιοχής της Χαλδίας του Πόντου. Διοικητικά υπαγόταν στη μητρόπολη Χαλδίας και Χερρονήσου και η γεωγραφική του τοποθεσία ήταν πολύ κοντά στο χωριό Καραμουσταφά (Karamustafa).

Ορεινό και χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Γαραμή (Garamı Dağı), ο Άγιος Μιχαήλ είναι ένα από τα μικρότερα αλλά συγχρόνως παλαιότερα ελληνικά χωριά της περιοχής.

Οι κάτοικοι του ήταν Πόντιοι, ορθόδοξοι χριστιανοί. Κάποιοι από αυτούς ασχολούνταν επίσης με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το χωριό του Αγίου Μιχαήλ από άλλη πλευρά (φωτ.: koylerim.com/gumushane-karamustafa-koyu)

Μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο (Οκτώβριος 1853 – Φεβρουάριος 1856) μετοίκησαν στη Ρωσία.

Το χωριό είχε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο όπου την 25η Οκτωβρίου γινόταν μεγάλο πανηγύρι και ιερό ναό αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ –από όπου το χωριό πήρε το όνομά του – και Γαβριήλ.

Από το χωριό μετοίκησαν και διέπρεψαν στην Αργυρούπολη (Gümüşhane) οι οικογένειες των ευγενών Χατσηζηαννίδων ή Φατζηκωνσταντινίδων, Διονυσιάδων και Κοντοζίδων. Ασχολούνταν με το εμπόριο κατά τον 19ο αιώνα. Κάτω από το χωριό, στον ποταμό Καραμουσταφά βρισκόταν η έπαυλη του Χατζηκωνσταντίνου Ιωαννίδη, ένας επίγειος παράδεισος.

Οι σχέσεις με τα γειτονικά μουσουλμανικά χωριά ήταν γενικά ειρηνικές, αν και υπήρχαν περίοδοι έντασης.

Μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών (1923), οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Μακεδονία –περιοχές Κιλκίς (χωριά Μεταλλικό, Χέρσο), Δράμα, Πέλλας– και στη Θράκη. Έφεραν μαζί τους εικόνες, λειτουργικά σκεύη και την παράδοση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που συνέχισαν να τιμούν στην Ελλάδα.

Το χωριό σήμερα

Σ’ έναν παλιό απογραφικό πίνακα του 1928, το χωριό καταγράφεται με το νέο όνομα Midi (ή «Μίντι»). Ωστόσο αργότερα εμφανίζεται με το σημερινό όνομά του Καραμουσταφά.

Άποψη του χωριού σήμερα (φωτ.: koylerim.com/gumushane-karamustafa-koyu)

Σε απόσταση περίπου 15-20 χλμ νοτιοανατολικά της Αργυρούπολης, κοντά στο ποτάμι Χαρσιώτη (Harsit Çayı), το χωριό πλέον ανήκει στον δήμο Κελκίτ (Kelkit). Παραμένει μικρό χωριό με λίγους κατοίκους (169 στην απογραφή του 2024) που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Στην περιοχή διασώζονται ερείπια παλαιών ελληνικών σπιτιών και της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ, που δυστυχώς όμως χρησιμοποιούνται ως αγροτικά κτίσματα ή έχουν ενσωματωθεί σε νεότερες κατοικίες.

Πηγές

• Ποντιακά Φύλλα (1936), τεύχος 3, Ψηφιακό Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
• Γεώργιος Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις), Γεωγραφικόν και ιστορικόν λεξικόν των χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων Χαλδίας – Αντιβολή, Υπομνηματισμοί, Παρατηρήσεις, Γλωσσάριο, Αφοι Κυριακίδη – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

25/03/2026 - 10:14πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την 25η Μαρτίου 1821: Εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι – Ασυμβίβαστοι μέχρι τέλους

25/03/2026 - 9:49πμ
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου. Στα αριστερά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λαμπρό εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο

6 ώρες πριν
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

6 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

7 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign