Με τους φυσικούς ομιλητές της ποντιακής διαλέκτου να έχουν μειωθεί δραματικά, το «βάρος» για την εκμάθησή της στους επόμενους έχει πέσει στους ώμους των συλλόγων και των σωματείων. Αυτό χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και η επιστημονική κοινότητα –με διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές έρευνες–, δίνει χώρο, «πράγμα πολύ σημαντικό» σύμφωνα με την Αναστασία Μαχαιρίδου.
Η φιλόλογος, γλωσσολόγος και εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων στο Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» σήμερα το βράδυ.
«Ενώ παλιότερα η κατάκτηση της γλώσσας μέσα στο σπίτι ήταν εφικτή, σταδιακά αυτό αποδυναμώθηκε» τόνισε η Αναστασία Μαχαιρίδου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα.
Από τη μεριά της η Δήμητρα Τσελεμπή του «Αλέξανδρος Υψηλάντης» υπογράμμισε ότι «ο σύλλογος δεν είναι μόνο οι χοροί και τα πανηγύρια, αλλά αυτές οι δράσεις που αφήνουν το αποτύπωμά τους».
















