pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας

Αναλυτικά οι στόχοι και τα άρθρα της Συμφωνίας – Ποια κόμματα καταψήφισαν, ποια δήλωσαν επιφύλαξη

4/11/2025 - 10:57μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας και των ιατρικών επιστημών.

Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, κατά το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την Κύρωση της Συμφωνίας περιγράφεται ο σκοπός και το αντικείμενο της συνεργασίας που καθορίζει ότι η συμφωνία έχει ως σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον Τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της έρευνας, της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για όλες τις μεταγενέστερες δράσεις.

Στο άρθρο 2 αναλύονται οι τομείς συνεργασίας που περιλαμβάνει ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας, κοινά προγράμματα εργασίας, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επιστημονικές δράσεις, ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Καθορίζονται εξάλλου, τα μέρη ως «υπεύθυνα για την οργάνωση και χρηματοδότηση των αντίστοιχων δράσεων».

Στο άρθρο 3 περιγράφεται η οργανωτική δομή και καθορίζεται η σύσταση μεικτής Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δράσεων. Επίσης καθορίζονται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων, υποχρεώσεις, αναφορές και διαβουλεύσεις προς ενίσχυση της διαφάνειας και της τυπικής εκτέλεσης.

Στο άρθρο 4 περιγράφονται η χρηματοδότηση και οι δαπάνες, ως εξής: Κάθε μέρος καλύπτει το κόστος των εκπροσώπων του, τη μετακίνηση, διαμονή και των διοργανώσεων είτε αφορά σε σεμινάρια είτε σε συνεδριάσεις. Προβλέπεται ότι δεν επέρχεται προκαθορισμένης πρόσθετη δαπάνη πέραν του υπάρχοντος προϋπολογισμού.

Στο άρθρο 5 περιγράφεται η προστασία των δεδομένων και η εμπιστευτικότητα. Καθορίζεται ότι τα ανταλλασσόμενα στοιχεία και οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικά και προστατεύονται μετά τη λήξη της Συμφωνίας, εκτός αν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Στο άρθρο 6 αναλύεται η διάρκεια και οι τροποποιήσεις, και ειδικότερα: Η Συμφωνία ισχύει για πέντε έτη με αυτόματη ανανέωση για ένα επιπλέον έτος, εκτός γραπτής ειδοποίησης καταγγελίας. Τροποποιήσεις είναι δυνατές μόνο με γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Στο άρθρο 7 περιγράφονται οι μεταβατικές διατάξεις. Σε αυτό, καθορίζεται ότι καταργούνται προηγούμενες συμφωνίες και πρωτόκολλα, αντίστοιχα, 2005 και 2013. Οι ήδη αναληφθείσες δράσεις συνεχίζονται σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχειά τους.

Στο άρθρο 8 καθορίζεται η εκτέλεση και αρμοδιότητες. Ορίζονται τα υπουργεία Υγείας ως αρμόδιες αρχές εκτέλεσης. Προβλέπονται διαδικασίες για την επίλυση διαφορών μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων.

Τέλος, το άρθρο 9 αναφέρεται στην έναρξη ισχύος, στη διάρκεια της Συμφωνίας και επίσης καθορίζονται οι προϋποθέσεις έναρξης της Συμφωνίας.

«Η Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συνεργασίας σε θέματα κοινών απειλών. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήματα που σχετίζονται με τις απειλές δημόσιας υγείας λόγω της κλιματικής κρίσης και δεν το κάνουμε μόνο με την Τουρκία, αλλά με όλα τα κράτη-μέλη. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συνομιλούμε με τα γειτονικά κράτη-μέλη γύρω από αυτά τα θέματα και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα απεμπολεί οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα και την εθνική της κυριαρχία. Αυτό είναι κάτι που το έχει αποδείξει ξεκάθαρα αυτή η κυβέρνηση» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στρατηγικές επαφές γεωπολιτικής σημασίας

20/12/2025 - 8:58μμ
Ο Νίκος Παππάς σε συνεδρίαση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους νέους και τις νέες (φωτ.: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς για το επεισόδιο στο Στρασβούργο: «Ξέφυγα και ζητώ συγγνώμη» – Τι λέει για τον δημοσιογράφο

19/12/2025 - 4:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Κωνσταντοπούλου-Σκέρτσου στην ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

18/12/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Instagram 3pfamilia Nikos Pappas)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: «Αντέδρασα λάθος» – Το πρώτο μήνυμα μετά το επεισόδιο με δημοσιογράφο

17/12/2025 - 10:15μμ
Ο Νίκος Παππάς στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωομάδας ο Νίκος Παππάς – Κινείται διαδικασία διαγραφής μετά από σοβαρό επεισόδιο

17/12/2025 - 5:59μμ
Ταμπέλα στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφές μήνυμα ΥΠΕΞ προς Μίτσκοσκι: Καμία αλλοίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν γίνεται ανεκτή

17/12/2025 - 5:47μμ
Συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτόνωση στο αγροτικό – Αυξήσεις σε συντάξεις και στήριξη εισοδήματος

17/12/2025 - 12:52μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Έξι μέτρα για το στεγαστικό – Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για ενοίκια, ανακαινίσεις και AirBnb

16/12/2025 - 8:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ θέτει εκτός κόμματος τον συλληφθέντα στην Κρήτη

12/12/2025 - 6:29μμ
Από τη χθεσινή κατάθεση του Γιώργου Ξυλούρη στην Εξεταστική (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Ξυλούρης: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη στάση του χθες στην Εξεταστική – Ύποπτος για απείθεια, για την απουσία του την πρώτη φορά

12/12/2025 - 5:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

19 λεπτά πριν
Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου και μοίρασαν μήλα στους οδηγούς. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγροτικά μπλόκα: Κλείνουν σήμερα τα Τέμπη για τα φορτηγά, ανοιχτοί οι δρόμοι για τα ΙΧ στις γιορτές

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: pexel.com / Matheus Oliveira)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

1 ώρα πριν
Διαδηλωτής κρατά πανό με φωτογραφίες, από αριστερά, της Ζισλέν Μάξγουελ, του Τζέφρι Επστάιν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπιλ Κλίντον, έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν διεξαγόταν η δίκη της Ζισλέν Μάξγουελ, τον Νοέμβριο του 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/Justin Lane)

Υπόθεση Έπσταϊν: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ

9 ώρες πριν
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Χριστούγεννα στην κορυφή η ΑΕΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign