Έναν από τους εν ζωή βετεράνους των ANZAC, τον 102χρονο Λες Κουκ, ο οποίος ζει στην Καμπέρα της Αυστραλίας και πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά για την προσφορά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Σταύρος Βενιζέλος παρέδωσε ο ίδιος την ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού στον Λες Κουκ, ο οποίος μοιράστηκε μαζί του αναμνηστικά και κειμήλια από τα χρόνια εκείνα.

Στο μήνυμά του, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε «την βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού» για την «αξιοσημείωτη γενναιότητα και το θάρρος» του κ. Κουκ δίπλα στους συναδέλφους του ANZAC στρατιώτες κατά τη διάρκεια της μάχης του 1941.
«Η κληρονομιά σας – και αυτή των πεσόντων συντρόφων σας – σφυρηλάτησε άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των ANZAC και του λαού της Ελλάδας και έθεσε τα θεμέλια μιας διαρκούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, στην επιστολή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:
«Με την ευκαιρία της «Ημέρας του «Όχι», που σηματοδοτεί την έναρξη του ηρωικού αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία ενάντια στην εισβολή του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιθυμώ να μεταφέρω, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την αξιοσημείωτη γενναιότητα και θάρρος που επιδείξατε -μαζί με τους συναδέλφους σας στρατιώτες της ANZAC- κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941 [… ]
»Η κληρονομιά σας -και αυτή των πεσόντων συντρόφων σας- σφυρηλάτησαν αδιάλυτους δεσμούς μεταξύ των ANZAC και του λαού της Ελλάδας, και έθεσαν τα θεμέλια μιας διαρκούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Το θάρρος και η αλληλεγγύη που επιδεικνύονται στο πεδίο της μάχης εξακολουθούν να εμπνέουν, υπενθυμίζοντας μας ότι η ειρήνη δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Απαιτεί επαγρύπνηση, θάρρος και θυσίες. Όπως έγραψε ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης στην κηδεία του Περικλή “Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι, και ελεύθεροι οι γενναίοι”.

»Για τη θυσία των ANZAC στη μάχη της Κρήτης, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ελληνικός λαός, και εγώ προσωπικά θα παραμένουμε πάντα βαθύτατα ευγνώμονες. Το θάρρος και η αφοσίωσή σας θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του έθνους μας. Οι πράξεις σας θα θυμούνται για πάντα – μια διαρκής υπενθύμιση του τιμήματος της ελευθερίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε».
Υπενθυμίζεται ότι ANZAC είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps), που μετείχε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, στην Εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερες στρατιωτικές μονάδες, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης.
















