pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με κότσαρι και εμπροπίσ’ συστήνεται η «Σεβάστεια» στο Λονδίνο

Ο νεοσύστατος ποντιακός σύλλογος γνωρίζει ιστορία και κοιτάζει το μέλλον με όραμα – Τι συμβολίζει το ανθισμένο κλαδί αχλαδιάς

12/10/2025 - 5:18μμ
(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)

(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής (ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2025), ωστόσο όχι μόνο έχει πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη του εμφάνιση σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Πίτερμπρο της Αγγλίας, αλλά έχει κάνει και μια σειρά εξαιρετικών αναρτήσεων περί λύρας και ποντιακού τραγουδιού, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ο λόγος για τη νεοσύστατη και δυναμική ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια», που εδρεύει μεν στο Λονδίνο, με το όνομα και το λογότυπό της, όμως, μας ταξιδεύει στη λατρεμένη γη του Πόντου.

Οι συμβολισμοί είναι πολλοί και όμορφοι. Όπως διαβάζουμε σε ένα «αυτοβιογραφικό» σημείωμα του σωματείου, το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς η Σεβάστεια υπήρξε από τις σημαντικότερες περιοχές του Πόντου, και ορισμένα μέλη της ομάδας έχουν τις ρίζες τους εκεί. «Το όνομα ξεχωρίζει, δίνοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα ανάμεσα στις πολλές ποντιακές ομάδες και συλλόγους», γράφουν, και έχουν δίκιο.

Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»

Ως προς τον λογότυπο, μας πληροφορούν ότι οι φιγούρες του λυράρη και του χορευτή είναι εμπνευσμένες από το ψηφιδωτό που υπάρχει στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, ενώ το ανθισμένο κλαδί «παραπέμπει στο χωριό Αρμούτσαϊρ της περιοχής της Σεβάστειας, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “Αχλαδότοπος”.

»Όμως, το Αρμούτσαϊρ δεν είναι απλώς ένα τοπωνύμιο.

»Συνδέεται με την ιστορία και τον αγώνα των Ποντίων για ελευθερία. Από εκεί καταγόταν και ο Ευθύμιος Παρασκευάς του Δαυίδ, γνωστός σε όλο το τμήμα Επεσίου για τη δράση και τις περιπέτειες του. Στα χρόνια των διώξεων, όταν οι Έλληνες αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία του Πόντου, ο Ευθύμιος διαλαλούσε με θάρρος τα πιστεύω του. Αυτό του κόστισε φυλακίσεις, βασανιστήρια και κυνηγητό.

Το ψηφιδωτό που ενέπνευσε το λογότυπο του σωματείου (φωτ.: Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως / Μαρία Χαραλαμπίδου)

»Σύμφωνα με τον Ανέστη Παπαδόπουλο στο βιβλίο Αναμνήσεις και νοσταλγήματα από τον Πόντο μας, κυνηγημένος από τους Τούρκους βρέθηκε περικυκλωμένος στην κορυφή ενός βράχου. Εκεί, αφού καταφέρθηκε ενάντια στο τουρκικό κράτος, φώναξε δυνατά για την ανεξαρτησία του Πόντου και το θρίαμβο του Χριστιανισμού. Η θυσία του έγινε μνήμη και σύμβολο.

»Γι’ αυτό, το κλαδί της αχλαδιάς στο λογότυπο δεν είναι απλώς διακοσμητικό, είναι μια υπενθύμιση της ιστορικής μνήμης, της θυσίας και της ελευθερίας.

»Τέλος, το φόντο με τα βουνά και τα πράσινα λιβάδια παραπέμπει στον ορεινό χαρακτήρα της Σεβάστειας και τη φυσική της κληρονομιά. Μαζί με το κλαδί της αχλαδιάς, συμπληρώνουν ένα τοπίο που αποτυπώνει τη βαθιά σύνδεση της ομάδας μας με τον τόπο καταγωγής των προγόνων μας».

(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)

Η πρώτη συμμετοχή σε διεθνές φεστιβάλ

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η ομάδα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Cultural Heritage Festival) που διεξήχθη στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου παρουσίασε ποντιακούς χορούς πλάι σε αποστολές από Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία κ.ά.

«Αυτό που μας ξεχώρισε ήταν ότι προσφέραμε ένα μοναδικό, αυθεντικό κομμάτι του ελληνισμού του Πόντου, που δεν αντιπροσωπεύεται συχνά σε τέτοιες διοργανώσεις.

»Οι θεατές ενθουσιάστηκαν με την ενέργεια, τον παλμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των χορών μας, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα και τον πλούτο της ποντιακής παράδοσης», γράφουν, και το οπτικό υλικό επιβεβαιώνει την περιγραφή.

(Φωτ.: facebook /european cultural heritage festival)

Τη διδασκαλία των χορών έχει αναλάβει η Ιωάννα-Δανάη Στυλιάρη, με μακρά θητεία στο Λύκειο Ελληνίδων Λονδίνου.

Γνωριμία με τη λύρα και τη φωνή στα ποντιακά τραγούδια, μέσω facebook

Η μέχρι στιγμής δράση του σωματείου, πάντως, δεν περιορίζεται στους χορούς. Αν επισκεφτείτε τη σελίδα του στο facebook (Sevasteia London – Pontic Dance Group), θα εντυπωσιαστείτε από μια σειρά «μαθημάτων» σχετικά με την ποντιακή λύρα, και άλλη μία που αφορά την ανθρώπινη φωνή στο ποντιακό τραγούδι, στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά:

Όπως όλα δείχνουν, η «Σεβάστεια» έχει βγάλει γερές ρίζες στο Λονδίνο, και ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εμφανίσεις και δράσεις της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

4 ώρες πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

5 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

6 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

6 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign