pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θραύσμα κιονόκρανου επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία – Είχε απομακρυνθεί παράνομα τη δεκαετία του ’60

Το αρχαίο αντικείμενο προέρχεται από το Λεωνιδαίο της Αρχαίας Ολυμπίας

11/10/2025 - 3:28μμ
Το θραύσμα του κιονόκρανου, το οποίο προέρχεται από το Λεωνιδαίο της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Το θραύσμα του κιονόκρανου, το οποίο προέρχεται από το Λεωνιδαίο της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Ελλάδα επέστρεψε θραύσμα κιονόκρανου, το οποίο προέρχεται από το Λεωνιδαίο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε απομακρυνθεί παράνομα κατά τη δεκαετία του ’60. Το αρχαίο αντικείμενο επαναπατρίστηκε από το Μύνστερ της Γερμανίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας (ΣΠΑΠ).

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, πρόκειται για θραύσμα ιωνικού κιονόκρανου, κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, το οποίο σώζει κατά τόπους επίχρισμα. Έχει μέγιστες σωζόμενες διαστάσεις: 24 εκ. (ύψος) επί 33,5 εκ. (πλάτος) και εμφανίζει τεχνοτροπικές ομοιότητες με δημοσιευμένα ιωνικά κιονόκρανα από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το Λεωνιδαίον, που φέρει το όνομα του δωρητή του Λεωνίδη από τη Νάξο, βρίσκεται εκτός της Άλτεως, στο νοτιοδυτικό τμήμα του ιερού της Ολυμπίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κτήριο του ιερού (διαστάσεις: 74,80 x 81,08 μ.), με χαρακτηριστικές ιωνικές στοές εξωτερικά και στις τέσσερις πλευρές. Ανεγέρθηκε κατά το β΄ μισό του 4ου αι. πΧ και χρησίμευσε ως κατάλυμα επιφανών επισκεπτών του ιερού. Το βόρειο μέρος του είχε αποκαλυφθεί ήδη κατά τις πρώτες γερμανικές ανασκαφές στην Ολυμπία, μεταξύ 1875 και 1881, ενώ κατά το διάστημα 1953-1956 ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του.

Γερμανίδα το είχε περισυλλέξει από το Λεωνιδαίο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο επαναπατρισμός του κιονόκρανου κατέστη δυνατός χάρη στην ευαισθησία και το θάρρος μιας Γερμανίδας, η οποία το κατείχε από τη δεκαετία του ’60, μετά από περισυλλογή του από την περιοχή του Λεωνιδαίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον χώρο. Παρακινημένη από τις πρόσφατες επιστροφές σημαντικών αρχαιοτήτων από το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στις χώρες προέλευσής τους, αποφάσισε να το παραδώσει στο Πανεπιστήμιο, με την πολύτιμη συμβολή του οποίου επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Αρχαία Ολυμπία.

Το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ αποδεικνύεται ένας σταθερός συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού. Το 2019 προχώρησε στην επιστροφή του λεγόμενου σκύφου του Λούη, του Ολυμπιονίκη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ο οποίος σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην γενέτειρά τους. Το 2024 το Μύνστερ επέστρεψε μία μαρμάρινη ανδρική κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων προερχόμενη από νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και πλέον κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο Dr. Torben Schreiber, επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, τόνισε τη σταθερή βούληση του Μουσείου να επιστρέψει κάθε αντικείμενο που αποδεικνύεται προϊόν παράνομης διακίνησης, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να γίνει το σωστό, το ηθικό και το δίκαιο. Κατά τη διάρκεια της τελετής επαναπατρισμού ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου του Μύνστερ και δήλωσε: «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Η πράξη αυτή αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός και η ιστορία δεν γνωρίζουν σύνορα αλλά απαιτούν συνεργασία, υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Κάθε τέτοια επιστροφή αποτελεί μία πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα μία γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους λαούς».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από την όψη του βυζαντινού κοσμήματος (πηγή: metmuseum.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περίτεχνο βυζαντινό περιδέραιο με τα νομίσματα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα του 6ου αιώνα

1/12/2025 - 5:39μμ
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορφάνεψε ο Μεγαλέξανδρος της Θεσσαλονίκης – Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του, Ευάγγελος Μουστάκας

28/11/2025 - 7:08μμ
Νότια όψη του ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αγία Σοφία της Δράμας ξαναβρίσκει τη λάμψη της

26/11/2025 - 5:10μμ
H «Αγία» σε επίσκεψη στο γηροκομείο που έφτιαξε στη Μάνδρα Αττικής και δημοσιεύματα της εποχής (φωτ.: EUROKINISSI / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω: Ψεύτικα θαύματα – Μια ζωή που έγινε… μιούζικαλ και αναμένεται ξανά στο θέατρο

25/11/2025 - 3:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λυδία Σιώρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τρυφερή ιστορία του τραγουδιού «Το παλιό μου παλτό» – Οι σταρ που το απέρριψαν και μετά …χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο

22/11/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
Το σημείο των ανασκαφών στη Λίμυρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε «χαμένος» ναός του Δία – Τον αναζητούσαν 40 χρόνια!

18/11/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το μεγάλο μας τσίρκο»: Η παράσταση-μύθος που τάραξε το καθεστώς της χούντας, ανεβαίνει ξανά

17/11/2025 - 1:07μμ
Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού (φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: Οι «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές» απέσπασαν βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14/11/2025 - 10:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βροχή άρχισε να πέφτει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία «BYRON»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο φινάλε και άφησε εκτός τετράδας τον Άρη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Τέταρτη νίκη για τον Ηρακλή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

7 ώρες πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΙΘΑΚΗ», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα ένα σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας

8 ώρες πριν
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign