pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ: Υβριδικό πόλεμο βλέπει η φον ντερ Λάιεν πίσω από drone και κυβερνοεπιθέσεις, και δείχνει προς Ρωσία

«Θέλει να σπείρει τη διχόνοια – Εμείς απαντάμε με ενότητα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για τη Ρωσία

8/10/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και κρίσιμων υποδομών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε:

«Πρόκειται για υβριδικό πόλεμο».

Στην έναρξη της ομιλίας της, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στα περιστατικά και δήλωσε ότι «κάτι νέο και επικίνδυνο συμβαίνει στους ουρανούς μας. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας και drone πέταξαν πάνω από κρίσιμες τοποθεσίες στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Δανία και τη Γερμανία». Μίλησε για «ανησυχητικό μοτίβο αυξανόμενων απειλών σε ολόκληρη την Ένωσή μας», ενώ έκανε αναφορά σε  υποθαλάσσια καλώδια που έχουν κοπεί, αεροδρόμια και κόμβους logistics που έχουν παραλύσει από κυβερνοεπιθέσεις, και εκλογές που έχουν στοχοποιηθεί από εκστρατείες κακόβουλης επιρροής.

«Αυτά τα περιστατικά είναι σχεδιασμένα να κινούνται στη σκιά της αμφισημίας. Δεν πρόκειται για τυχαίες παρενοχλήσεις. Είναι μια συνεκτική και κλιμακούμενη εκστρατεία για να ανησυχήσουν τους πολίτες μας, να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας, να διχάσουν την Ένωσή μας και να αποδυναμώσουν τη στήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Σε όσους μπορεί να κάνουν λόγο για «συμπτώσεις», απάντησε λέγοντας πως «πρόκειται για μια εσκεμμένη και στοχευμένη εκστρατεία σε γκρίζες ζώνες κατά της Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει. Πρέπει να διερευνήσουμε κάθε περιστατικό. Και δεν πρέπει να διστάσουμε να αποδώσουμε ευθύνες. Διότι κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους μας πρέπει να προστατεύεται».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε τη Ρωσία πίσω από τα περιστατικά αυτά, και όπως είπε είναι εκείνη που «επιδιώκει να σπείρει τη διχόνοια. Εμείς απαντάμε με ενότητα», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η αντιμετώπιση του ρωσικού υβριδικού πολέμου δεν αφορά μόνο παραδοσιακή άμυνα».

Επανεξοπλισμός της Ευρώπης

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για την κρισιμότητα του επανεξοπλισμού της Ευρώπης, και το σχέδιο Readiness (Ετοιμότητα) που θα κινητοποιήσει έως και 800 δισ. ευρώ για την άμυνα και περιλαμβάνει χρηματοδοτικά μέσα όπως το SAFE, σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες μορφές πολέμου» και ότι «πρέπει να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε πραγματικό χρόνο».

Εξήγησε τους στόχους της αμυντικής θωράκισης μέσα από τρία σημεία:

«Το πρώτο αφορά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Αναφέρομαι σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως η Eastern Flank Watch και το Τείχος κατά των Drone (Drone Wall). Το Τείχος κατά των Drone είναι η απάντησή μας στη νέα πραγματικότητα του πολέμου».

Εργαλείο και για τη μετανάστευση

«Το “Τείχος κατά των Drone” θα επιτηρεί και θα προστατεύει τους ουρανούς, τις θάλασσες και το έδαφος των ανατολικών μας μελών. Αλλά δεν αφορά μόνο τα ανατολικά σύνορα. Χρειαζόμαστε προσέγγιση 360 μοιρών. Το αντι-drone σύστημα θα αποτελέσει ασπίδα για ολόκληρη την Ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του Νότιου Μετώπου. Και πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων: από την ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές, έως την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Από την παρακολούθηση της εργαλειοποιημένης μετανάστευσης, έως τον έλεγχο του ρωσικού σκιώδους στόλου. Τα αυτόνομα συστήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της ασφάλειας του 21ου αιώνα. Και η Ευρώπη πρέπει να είναι στην αιχμή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Το δεύτερο σημείο αφορά τις κρίσιμες αμυντικές ικανότητες. Όπως είπε, «έχουμε ήδη εντοπίσει εννέα κρίσιμες ικανότητες – από την αντιαεροπορική άμυνα, έως τον κυβερνοπόλεμο και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Για καθεμία θα δημιουργήσουμε Συλλογικούς Συνασπισμούς Ικανοτήτων – ομάδες κρατών μελών που θα δεσμευτούν να παραδώσουν από κοινού».

Ως προς το τρίτο σημείο αναφέρθηκε στην ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, λέγοντας πως «μπορούμε να βασιζόμαστε στη δική μας παραγωγική βάση, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Για το λόγο αυτόν, τουλάχιστον 65% κάθε έργου που χρηματοδοτείται από το SAFE πρέπει να εδρεύει εντός της Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να αποδίδουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά πέρα από τη χρηματοδότηση, πρέπει να άρουμε και τα εμπόδια που περιορίζουν τη βιομηχανία μας», δήλωσε, κάνοντας αναφορά στο Defence Omnibus, το νέο σχέδιο δράσης για την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και την ενίσχυση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία με κάθε δυνατό τρόπο.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έλενα Αποστολίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας σε περιπολία στην περιοχή Ντάνκερν Γκάρντενς του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα νύχτα έντασης στο Μπέλφαστ: Εκτοξευτήρες νερού απέναντι σε διαδηλωτές – Φόβοι για επέκταση των ταραχών

10/06/2026 - 11:23μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου «Secure America Act» στο Οβάλ Γραφείο, 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά – Το γνώριμο μοτίβο που επαναλαμβάνεται

10/06/2026 - 9:15μμ
Διαδηλωτές κρατούν φωτογραφία του Νετανιάχου με το σύνθημα «Θα έχει την κατάληξη του Χίτλερ», κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 3 Αυγούστου 2024 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν και Νετανιάχου σε μετωπική σύγκρουση: «Απειλεί την ανθρωπότητα το Ισραήλ» – «Αντισημίτης δικτάτορας ο Τούρκος πρόεδρος»

10/06/2026 - 8:03μμ
Καμένο αυτοκίνητο σε δρόμιο στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της 9ης Ιουνίου (φωτ.: EPA / Andreas Becker)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Μπέλφαστ φλέγεται μετά την επίθεση με μαχαίρι – Οι φόβοι για κλιμάκωση και η πολιτική «βόμβα» του Μεταναστευτικού

10/06/2026 - 7:15μμ
(Φωτ. αρχείου: marinetraffic.com / Steve J. Henderson)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο έφυγε από τον Κόλπο με προορισμό την Ευρώπη

10/06/2026 - 5:35μμ
Μια γυναίκα περνά μπροστά από πολιτικές αφίσες τοιχοκολλημένες σε δρόμο της Βηρυτού, στον Λίβανο. Οι αφίσες απεικονίζουν ένα χέρι στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας να κρατά ένα στιλέτο που συμβολίζει το Ισραήλ, με τη λεζάντα: «Η Αμερική είναι πανούκλα και η πανούκλα είναι η Αμερική» (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβαρδίζει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο – Δραματική η κατάσταση στον νότιο Λίβανο

10/06/2026 - 9:50πμ
(Φωτ. αρχείου: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Τι περιλαμβάνει το 21ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

9/06/2026 - 4:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ζητά άμεση παύση πυρός, Ισραήλ και Ιράν προειδοποιούν με νέα αντίποινα

9/06/2026 - 12:12πμ
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι παρατηρούν τα συντρίμμια ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου που έπεσε σε κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μεβότ Γεριχώ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Εκεχειρία υπό πίεση, απειλές για νέα χτυπήματα και φόβοι για ενεργειακή κρίση

8/06/2026 - 4:46μμ
Ιρανή μπροστά από αντιισραηλινή τοιχογραφία στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν βάζουν φωτιά στην εκεχειρία του Τραμπ – Πυραυλικές επιθέσεις, εμπλοκή των Χούθι και «έκρηξη» στις αγορές

8/06/2026 - 11:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θαλασσινη καλοκαιρινή εικόνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ο καιρός σήμερα: Έως 35°C ο υδράργυρος, αλλά και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

LEN Champions League: Για έβδομη φορά στον τελικό τα κορίτσια του Ολυμπιακού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Σε πέμπτο ματς ο τίτλος – Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-2 στη δεύτερη παράταση

9 ώρες πριν
Τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας σε περιπολία στην περιοχή Ντάνκερν Γκάρντενς του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Νέα νύχτα έντασης στο Μπέλφαστ: Εκτοξευτήρες νερού απέναντι σε διαδηλωτές – Φόβοι για επέκταση των ταραχών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πτήσεις: Καθυστερήσεις έως και μία ώρα την Πέμπτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Καβάφη στο Κίεβο, 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)

Ο Καβάφης «συνάντησε» το Κίεβο: Βραδιά ποίησης και πολιτισμού με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign