Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην –κατά την Αστυνομία– «τρομοκρατική επίθεση» μπροστά από συναγωγή στο Μάντσεστερ, κατά τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ. Τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
#UPDATE | Greater Manchester Police can confirm two people have died following the major incident outside the Heaton Park Hebrew Congregation Synagogue, Middleton Road, Crumpsall.
— Greater Manchester Police (@gmpolice) October 2, 2025
Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις 9:37 (τοπική ώρα) ανταποκρίθηκε σε ένα «μεγάλο περιστατικό», αφότου αυτόπτης μάρτυρας είδε αυτοκίνητο να πέφτει επάνω σε κόσμο και έναν φρουρό ασφαλείας να μαχαιρώνεται.
Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον ενός άνδρα στις 9:38, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο δράστης. Στις 9:41 στο σημείο έφτασαν και ασθενοφόρα. Προς το παρόν η Αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι νεκρός, ούτε δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Η εκτίμηση είναι ότι ο άνδρας αυτός είχε σκοπό να μπει μέσα στη συναγωγή, η οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτη. Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε, και επαληθεύτηκε η γνησιότητά της, φαίνεται να έχει λευκά αντικείμενα γύρω από τη μέση του, ενδεχομένως εκρηκτικά.
Στο σημείο ζητήθηκε και μονάδα εξουδετέρωσης βομβών, ενώ άνοιξε και γραμμή πληροφοριών, με τις Αρχές να αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την έρευνα – δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχουν συνεργοί ή συνεργάτες.
Επίσης, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι χρήστες των social media καλούνται να μην ανεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες.
Three other members of the public remain in a serious condition.
A large number of people worshipping at the synagogue at the time of the incident, were held inside while the immediate area was made safe but have since been evacuated.
— Greater Manchester Police (@gmpolice) October 2, 2025
Eκπρόσωπος της Aστυνομίας δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η σημερινή φρικτή επίθεση, στην πιο ιερή ημέρα της εβραϊκής κοινότητας, έχει προκαλέσει σημαντικό σοκ και φόβο σε όλες τις κοινότητές μας. Είμαστε ευγνώμονες στον πολίτη που ειδοποίησε έγκαιρα και έτσι ο δράστης δεν μπήκε στη συναγωγή. Παραμένουμε σε επικοινωνία με όλες τις συναγωγές στο Μάντσεστερ».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση. Σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή, θα συντομεύσει την παραμονή στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη για να επιστρέψει στο Λονδίνο.