pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

Ηθοποιός, ποπ σταρ και υπερταλαντούχα. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

3/10/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τέλη του 2018 και συγκεκριμένα 29 Δεκεμβρίου. Τέλος της χρονιάς και μια είδηση έκανε τις καρδιές των περισσοτέρων να ραγίσουν: Η Μαριάννα Τόλη ήταν νεκρή. Μόλις στα 66 της χρόνια. Στον περισσότερο κόσμο ήρθε αμέσως η ανάμνηση από το «Μάθημα σολφέζ» του 1977. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν τις ποπ επιτυχίες της ενώ οι ψαγμένοι θεατρικά πένθησαν για την αιώνια νεράιδα που έγραψε ιστορία στο παιδικό θέατρο. Η τελευταία παράσταση που ανέβασε ήταν η Πεντάμορφη και το τέρας. Και όπως έγραψαν κάποιοι, δυστυχώς το τέρας κατάπιε την πεντάμορφη.

(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

Ναι, η Μαριάννα Τόλη είχε καρκίνο. Η ίδια δεν το είχε «επικοινωνήσει» προς τα έξω, ούτε στους στενούς της συνεργάτες. Όμως η όψη της έδειχνε ότι υπήρχε πρόβλημα. Μάλιστα δυο εβδομάδες πριν από το φευγιό της, είχε πάει να δει την παράσταση που είχε σκηνοθετήσει. Και αφού συνεγχάρει τους συντελεστές, τους αποχαιρέτισε. Δυστυχώς για πάντα, όπως αποδείχθηκε.

Ένα ποπ κορίτσι

Η ενασχόληση της αρχικά με το τραγούδι είχε αρχίσει από τα εφηβικά της χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Lyra, ο Αλέκος Πατσιφάς την πίστευε πολύ. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας και η νεαρή τραγουδίστρια κυκλοφορεί τα πρώτα της 45άρια με διασκευές ξένων τραγουδιών, ως Marianna. Λίγο αργότερα εξαφανίζεται από το προσκήνιο και τη χώρα, αφού σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με το κλασικό τραγούδι και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου – ήταν στην περίφημη τάξη του ’69, με Αρζόγλου, Σκυλοδήμο, Απέργη, Μαλτέζου, Μπαλανίκα, Χατζησάββα, Στασινοπούλου, Βαγενά.

(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

«Όταν γύρισα από την Αμερική με… ανακάλυψε … ο Νίκος Μαστοράκης και είχα την τύχη να γίνει για λίγο ο μάνατζέρ μου», είχε πει σε συνέντευξή της. Και συνέχισε «Μια μέρα με έστειλε με την κιθάρα μου σε ένα σπίτι σε μία πάροδο της οδού Πατησίων. Δε ρώτησα τίποτα, (στον Μαστοράκη δεν έφερνες αντιρρήσεις ήταν ο μόνος που ήξερε τι έκανε εκείνη την εποχή.) Κτύπησα την πόρτα και μπήκα σε ένα παράξενο δωμάτιο όπου καθόταν τρεις άντρες και συζητούσαν. Το σπίτι ήταν του Βαγγέλη Παπαθανασίου, κοντά του σε ένα πιάνο σιγοτραγουδούσε ο Ντέμης Ρούσσος και παραδίπλα καθόταν ο Διονύσης ο Σαββόπουλος με τον οποίο συζητήσαμε για την αγάπη που είχαμε και οι δύο στον Μπόμπ Ντίλαν. Η μουσική ήταν η αναπνοή μας».

Έτσι η Μαριάννα Δημοτάκη –όπως ήταν το πραγματικό της όνομα– γίνεται Μαριάννα Τόλη και κάνει την πρώτη της επιτυχία με το «Πάμε για δουλειά».

Η Eurovision και η Αλίκη

Είναι πλέον ποπ αστέρι και το 1977 είναι η μεγάλη στιγμή. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος ενώνει τη Μαριάννα Τόλη, με τον Πασχάλη, την Μπέσυ Αργυράκη και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και με το τραγούδι «Μάθημα σολφέζ» εκπροσωπούν τη χώρα μας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Ελλάδα για πρώτη φορά πάει στο διαγωνισμό με ελπίδες ακόμα και για πρωτιά. Τελικά το τραγούδι κατατάσσετε 5ο αλλά γίνεται τεράστια και διαχρονική επιτυχία. Την εμφάνιση των τεσσάρων τραγουδιστών που παρέπεμπε λίγο σε ΑΒΒΑ την είχε επιμεληθεί η Μαριάννα Τόλη.

Λίγο πριν από την επιτυχία του τραγουδιού, η Μαριάννα Τόλη δέχεται πρόταση από την τηλεόραση και παρουσιάζει τις «Μουσικές μεταμφιέσεις». Μία μουσική εκπομπή, όπου σε κάθε επεισόδιο παρουσιαζόταν ένα μιούζικαλ. Η Μαριάννα Τόλη, με τη συνοδεία καλεσμένων, τραγουδούσε και χόρευε τα τραγούδια του μιούζικαλ, ενώ ταυτόχρονα έγραφε και τα κείμενα, την εισαγωγή και το φινάλε.

Ως «Γλυκιά μου Ίρμα», το 1978 (φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Κάτι ομολογουμένως πολύ πρωτότυπο για την εποχή, που το σκηνοθετούσε ο Μεγακλής Βιντιάδης. Ο τελευταίος μετά, την απώλεια της Τόλη αποκάλυψε πως: «Με τη Μαριάννα ήμασταν ζευγάρι και συγκατοικούσαμε για δύο και πλέον χρόνια στην Κηφισιά. Ήταν από τις γυναίκες που ερωτεύτηκα και θα μπορούσα να πάω για γάμο μαζί της. Ήταν μοναδικό πλάσμα». Δεν είχαμε δώσει δικαιώματα και ούτε θέλαμε να μιλήσουμε για τον δεσμό μας».

Το καλοκαίρι του 1981, η Τόλη πρωταγωνίστησε στο παιδικό μιούζικαλ Άννι (Annie) που είχε ανέβει στο θέατρο Αλίκη, σε παραγωγή της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Με την τελευταία είχαν συμφωνήσει να είναι η αντικαταστάτριά της στην ροκ όπερα Εβίτα, που ανέβασε αμέσως μετά. Η αντικατάσταση προβλεπόταν από τη συμφωνία που είχε κάνει η εθνική σταρ με τους Βρετανούς παραγωγούς, μόνο που ο μύθος θέλει αυτή η αντικατάσταση να μην έγινε ποτέ.

Λίγο αργότερα πάντως και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1982, η Τόλη πρωταγωνιστούσε δίπλα στην Σμαρούλα Γιούλη στο μιούζικαλ Σικάγο. Ήταν στο θέατρο Πάρκ απέναντι από το θερινό θέατρο Αλίκη, που η Αλίκη συνέχιζε για δεύτερη σεζόν την Εβίτα.

Σικάγο 1982 (φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Η κυρία των παιδιών

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της Μαριάννας Τόλη, ήταν και η διαφήμιση των υφασμάτων Αιγαίο. Μιλάμε για γκραν σουξέ που οι παλαιότεροι το μνημονεύουν ακόμα και σήμερα.

Αλλά και η εκπομπή Ο φίλος μας ο ΚΟΚ, που είχε σαν θέμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπαρουσίαζε με τον Βασίλη Τσιβιλίκα.

Τα επόμενα χρόνια κάνει πάλι ένα μικρό διάλειμμα να αφοσιωθεί στην προσωπική της ζωή. Παντρεύτηκε τον Γιώργο Χάινε –που έφυγε και αυτός από την ίδια αρρώστια το 2007– όπου απέκτησαν έναν γιο, τον Χριστόφορο.

(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ ανέβασε και ενήλικα έργα όπως την Κυρία Στόουν αλλά και τα Οργισμένα νιάτα.

Μετά την απώλεια του συζύγου της, ανέλαβε την αναστύλωση του θεάτρου «Κατερίνα Βασιλάκου» όπου και καταπιάστηκε κυρίως με το παιδικό θέατρο.

(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

Η τελευταία της συνέντευξη ήταν δύο μήνες πριν από τον θάνατο της, στο ραδιόφωνο και τον αείμνηστο δημοσιογράφο Βασίλη Μπουζιώτη. Όταν διακριτικά και εκτός προγράμματος τής είχε αναφέρει το θέμα της υγείας της εκείνη είχε πει: «Εγώ δεν θα αναφερθώ στον αγώνα που δίνω. Θέλω να παλεύω χωρίς να το ξέρουν. Να μην με λυπούνται».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρεκλάμες, δίσκοι και η είδηση του θανάτου του Πυθαγόρα στον Τύπο της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυθαγόρας: Ο στιχουργός του «Υπάρχω» έζησε μια σύντομη αλλά γεμάτη ζωή

12/11/2025 - 2:26μμ
Ο Όθωνας και η Αμαλία εκκλησιάζονται στη Μητρόπολη Αθηνών, 1854. Γκραβούρα εποχής (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία – Στα κρυφά!

10/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κωνσταντίνου: Τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου, τα μπουλούκια, οι επιτυχίες και οι εξομολογήσεις

10/11/2025 - 12:30μμ
Στο πλατό του MasterChef (πηγή: Instagram / chef_koutsopoulosleonidas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο (master) chef της διπλανής τηλεοπτικής κουζίνας

9/11/2025 - 2:11μμ
Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

2/11/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

2/11/2025 - 11:27πμ
(Φωτ.: Facebook/ Κώστας Αρζόγλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Αρζόγλου: Ο θεατράνθρωπος με τις ποντιακές ρίζες, τη μοναδική καριέρα και την ξεχωριστή ζωή

31/10/2025 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Καπάνταης)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ

12 λεπτά πριν

Πνευματική Εστία Ποντίων Δικηγόρων «Ο Στράβων»: Εκδήλωση για τον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη

40 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

ΑΑΔΕ: Τέλος στο χαρτόσημο, ήρθε το Ψηφιακό Τέλος – Διευκρινιστική εγκύκλιος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: x.com/PlanesOfLegend)

Τουρκία: Ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις των C-130 – Είναι νωρίς για να πούμε τι προκάλεσε το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες – Τα μέλη της παρίσταναν υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ – Άνω των 7,6 εκατ. ευρώ το παράνομο όφελος

2 ώρες πριν
Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι και αυτοί του προγράμματος «Σπίτι μου» (φωτ.: pixabay/EglantineShala)

Επιστροφή ΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν το διάστημα 2014-2019

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign