pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ελληνισμός της Αρμενίας από το χθες στο σήμερα

Οι Αργοναύτες, οι Βυζαντινοί, οι πρωτοπόροι μεταλλωρύχοι του Καυκάσου, οι σύγχρονοι σημαιοφόροι της Ελλάδας. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

24/09/2025 - 9:38πμ
Έλληνες του Μαντάν, δεκαετία 1930 (πηγή: αρχείο Παύλου Χεριανίδη)

Έλληνες του Μαντάν, δεκαετία 1930 (πηγή: αρχείο Παύλου Χεριανίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αρμενία είναι μια χώρα με ένδοξη μακραίωνη ηρωική και μαρτυρική ιστορία, με απαράμιλλη μουσικοχορευτική παράδοση, με μοναδική αρχιτεκτονική και ανέκαθεν φυτώριο χαρισματικών προσωπικοτήτων των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, διεθνούς εμβέλειας.

Από την Αρχαιότητα ως σήμερα ο αρμενικός λαός έχει στενές σχέσεις με τον οικουμενικό ελληνισμό, ενώ για αιώνες η Αρμενία φιλοξενεί μια μικρή αλλά ακμαία ελληνική κοινότητα, η ιστορία της οποίας δεν είναι ευρέως γνωστή.

Μάλιστα η Αρμενία οφείλει τη διεθνή της ονομασία στους Έλληνες!

Είναι γεγονός ότι ενώ σε όλες τις γλώσσες του κόσμου η χώρα ονομάζεται Αρμενία και ο λαός Αρμένιοι, οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Χάι και η χώρα στα αρμενικά είναι Χαϊαστάν. Γιατί Αρμενία λοιπόν;

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ονομάστηκε από τον Αργοναύτη Άρμενο, ο οποίος καταγόταν από το Αρμένιο της Θεσσαλίας στη λίμνη Βοιβηίδα (τη σημερινή Κάρλα), μεταξύ των Φερών και της Λάρισας. Ο Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός υποστήριξε ακόμα ότι ο Αράξης ποταμός της Αρμενίας ονοματίστηκε επίσης από τους Αργοναύτες λόγω της ομοιότητάς του με τον Πηνειό – και ο Πηνειός λεγόταν Αράξης, που σημαίνει σχίστης, καθώς διαχωρίζει την Όσσα από τον Όλυμπο στα Τέμπη.

Σημαντικό κατάλοιπο με έντονα ελληνικό χαρακτήρα στην Αρμενία αποτελεί ο αρχαίος ναός της λατρείας του Ήλιου του 1ου αιώνα μ.Χ., στην επαρχία Kotayk.

Αρχαίος ναός λατρείας του Ηλίου στην Αρμενία (πηγή: Wikipedia)

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το Βυζάντιο ασκούσε επιρροή. Μάλιστα από τέλη του 4ου ως τις αρχές του 5ου αιώνα η Δυτική Αρμενία αποτελούσε κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο δε αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ (408-450) ίδρυσε στην Αρμενία τη Θεοδοσιούπολη πάνω στο σύνορο του βυζαντινού κράτους με τις περσικές κτήσεις. Η πόλη απετέλεσε σημαντική στρατηγική οχύρωση με βυζαντινή φρουρά και διέθετε επισκοπή, η ιστορία της οποίας φτάνει ως τον 19ο αιώνα. Η Θεοδοσιούπολη σήμερα ονομάζεται Ερζερούμ (Αρζάν Αρ-Ρουμ, δηλ. Αρζάν των Ρωμιών) και ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία.

Άποψη της Θεοδοσιούπολης (σημερινό Ερζερούμ) σε έκδοση του 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Για εκατονταετίες η Αρμενία αποτελούσε χώρο εδαφικής διαμάχης και πολεμικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του Βυζαντίου και του μουσουλμανικού κόσμου ως τον 11ο αιώνα, όταν κυριεύτηκε από τους Σελτζούκους και χάθηκε τελειωτικά για το Βυζάντιο.

Η πιο πρόσφατες μαζικές μετακινήσεις των Ελλήνων στην Αρμενία ξεκίνησαν από τον 18ο αιώνα, με την έλευση των Ποντίων μεταλλωρύχων και μεταλλουργών από την Τραπεζούντα, την Αργυρούπολη και το Καρς.

Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν να φτάνουν από το 1752 και ίδρυσαν τους οικισμούς: Αλαβερντί, Αχταλά, Μαντάν, Σαμλούχ, Μπεντίκ, Γιαχντάν, Κοχές, Αλεξαντροπόλ (Γκιουμρί), Μπαγιαντούρ, Καβάρτ, Μισχανά (Ανκαβάν) και Μεχμανά.

Ο αρμενικός βορράς την εποχή εκείνη ανήκε διοικητικά στο γεωργιανό βασίλειο Κάρτλι-Καχέτι. Εκεί ακριβώς λειτούργησαν τα διάσημα μεταλλεία Αλαβερντί – ονομασία που προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει «Ο Θεός έδωσε (Allah verdi)». Η τουρκική γλώσσα την εποχή εκείνη ήταν η διεθνής γλώσσα της Ανατολής και του Καυκάσου, στην οποία συνεννοούνταν μεταξύ τους οι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω χωρών.

Οι Πόντιοι μεταλλωρύχοι ήταν αυτοί που έφεραν από τις πατρίδες τους τη συνήθεια να δίνουν στα ορυχεία αλλά και στους οικισμούς τους τουρκικές ονομασίες.

Συνέντευξη με τον Πόντιο της Αρμενίας Μπορίς Μπατμάνοφ και εικόνες από τα μεταλλεία

Οι μεταλλωρύχοι αυτοί ασχολήθηκαν κυρίως με την εξόρυξη του χαλκού. Ο μεγάλος Αρμένιος ιστορικός Αρακέλ Μπαμπαχανιάν (1860-1932) είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας έρχεται από μακριά, φέρνει μαζί του λίγα λεφτά, κάθεται και κάνει τη δουλειά του. Και ό,τι κάνει, το κάνει καλά, άριστα. Το έργο αυτό θεωρείται πως είναι του Έλληνα και κανενός άλλου. Αν δεν πλησιάσει ο Έλληνας τα ορυχεία, δεν θα το κάνει κανείς».

Είναι γεγονός ότι η εκβιομηχάνιση της μεταλλουργίας στον Καύκασο και η εγκατάσταση του ηλεκτρισμού συνδέεται με το όνομα του Πόντιου βιομήχανου Χαράλαμπου Κουντούροβ, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο χαλκού στην περιοχή. Ήταν έμπορος από την Κρώμνη της περιφέρειας Αργυρούπολης, ο οποίος πήγε στην Αρμενία το 1851 και το 1853 ίδρυσε το εργοστάσιο – τον ακολούθησαν πάνω από 100 Έλληνες εργάτες από τον Πόντο.

Σειρά είχε η κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού και σταδιακά η ίδρυση επιπλέον ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αρτοποιεία και εμπορικά καταστήματα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1850, η οικογένεια Κουντούροβ ίδρυσε και άλλα μεταλλεία και εργοστάσια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aram M. Hakobyan (@a_hakobyan)

Το 1865 οι ευπατρίδες αδερφοί Κοντούροβ έχτισαν τον ελληνικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Καβάρτ, αποκαλούμενου από τους ντόπιους «Εκκλησία των Μπερτζέν», δηλαδή «Εκκλησία των Ελλήνων» – τα ερείπια της υπάρχουν ως σήμερα και είναι εντυπωσιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γεωργιανά η λέξη μπερτζέν είναι διπλής σημασίας, καθώς σημαίνει τον σοφό αλλά και τον Έλληνα, κατά περίπτωση.

Με την ενσωμάτωση των εδαφών του Κυβερνείου του Καρς στην Τουρκία το 1921, μέρος των Ελλήνων μεταναστεύουν και πάλι στην Αρμενία. Στα χρόνια του κομμουνισμού, ενώ η Αρμενία αποτελούσε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία· οι Έλληνες ήταν πάνω από 5.600.

Η αείμνηστη Αγάπη Μιχαηλίδου ζούσε στο Μεχμανά

Όσον αφορά το Αρτσάχ –την αρχαία «Ορχιστηνή» του Στράβωνα–, εκεί τον 18ο αιώνα ιδρύθηκε το Μεχμανά από τους Έλληνες που ανακάλυψαν φλέβα μετάλλου κοντά στο χωριό. Οι μεταλλωρύχοι αυτοί επίσης προέρχονταν από τον Ανατολικό Πόντο και αργότερα έφεραν τις οικογένειές τους για μόνιμη εγκατάσταση.

Σε όλη την ιστορία του Αρτσάχ, ως τα πολύ πρόσφατα γεγονότα του 2023, η ελληνική κοινότητα εκεί υπέστη την ίδια μοίρα με τους Αρμένιους.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του ’90, πολλοί Έλληνες της Αρμενίας μετανάστευσαν στην Ελλάδα, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. Όσοι έμειναν οργανώθηκαν σε ομοσπονδία για πρώτη φορά το 1994, καθώς ως τότε οι ελληνικές κοινότητες της περιοχής δεν ήταν οργανωμένες θεσμικά.

Το έτος 2019 η ομοσπονδία των ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων ονομάστηκε Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας.

Η ελληνική κοινότητα αριθμεί περίπου 900 άτομα από μικτές οικογένειες. Η Ένωση έχει ισχυρούς δεσμούς με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αρμενία.

Με τη βοήθεια από ελληνικής πλευράς παρέχονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών, οι διδάσκοντες συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα, τα παιδιά επισκέπτονται τις ελληνικές κατασκηνώσεις και η νεολαία συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Η αρμενική κυβέρνηση επίσης βοηθά την ελληνική μειονότητα, με την επιχορήγηση εκδηλώσεων και της ελληνικής παιδικής κατασκήνωσης.

Τα οργανωμένα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Αρμενίας. Στο κέντρο η Μαρία Λαζάρεβα, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας (φωτ.: Facebook / Μαρία Λαζάρεβα)

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των μελών της ελληνικής νεολαίας της Αρμενίας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)

Στιγμιότυπo από την ελληνική κατασκήνωση στο Στεπαναβάν της Αρμενίας, 27-30 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, το 2023 (φωτ.: el.armradio.am)

Οι περισσότεροι Έλληνες συνεχίζουν να κατοικούν σήμερα στην πρωτεύουσα Γιερεβάν, αλλά και στην περιφέρεια, στο Αλαβερντί, στο Λορί και στους πέριξ οικισμούς: Αχταλά, Μαντάν και Σαμλούχ.

Είναι πλήρως ενταγμένοι στην αρμενική κοινωνία και συνεχίζουν να διαπρέπουν στις τέχνες και στις επιστήμες και να συμβάλλουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Διοργανώνουν εκδηλώσεις εντός της Αρμενίας και συμμετέχουν ενεργά σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις διεργασίες της ελληνικής διασποράς και του Ποντιακού Ζητήματος.

Ο διασημότερος ομογενής της Αρμενίας είναι ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ – ο Πόντιος μυστικιστής και μεγάλος μουσικοσυνθέτης του περασμένου αιώνα, γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη (Γκιουμρί). Από μικτή ελληνοαρμενική οικογένεια κατάγεται η σύγχρονη τραγουδίστρια της ομογένειας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αριάδνη Προκοπίδου.

Σπάρτακος Τανασίδης


Πηγές
• Μ. Κορομηλά, Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ού αιώνα, εκδ. Πανόραμα, 1992.
• Χ. Σαμουηλίδης, Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδ. Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, 2009.
•
Στράβων, Γεωγραφικά ΙΑ.
•
Κ. Α. Τακιρτάκογλου, Η Αρμενία μεταξύ Βυζαντίου και Χαλιφάτου (885-929), εκδ. Ηρόδοτος, 2018.
•
Μαρία Λαζάρεβα, Οι Έλληνες της Αρμενίας: Γιατί οι Έλληνες αγαπούν την Αρμενία; [ethnos.gr].
•
Каварт. Откуда в Армении греки и почему их сёла провалились под землю? [dzen.ru].
•
Γκαρνί. Ο αρχαιοελληνικός ναός στα βουνά της Αρμενίας. Ποιος τον κατασκεύασε και τι συμβολίζουν οι 24 κίονες [mixanitouxronou.gr].
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Παναγιώτης Διαμάντης μιλά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου για τον Τρελόαρ, στην Καμπέρα. 17 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Embassy of Greece in Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση» – Οι πρόσφυγες μέσα από το φακό του Τρελόαρ

18/09/2025 - 3:39μμ
Αγώνας γεμάτος ένταση και ο φετινός στο χωριό Κρεμενιόβκα (πηγή: t.me/grekipriazovia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό χωριό του Ντονέτσκ μετράει 245 χρόνια ζωής – Στην Κρεμενιόβκα γιόρτασαν ελληνικά και παλεύοντας στο χορτάρι

18/09/2025 - 10:30πμ
Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

14/09/2025 - 1:41μμ
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

13/09/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έλληνες του Μαντάν, δεκαετία 1930 (πηγή: αρχείο Παύλου Χεριανίδη)

Ο ελληνισμός της Αρμενίας από το χθες στο σήμερα

4 λεπτά πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλά στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, στο ΠΑΜΑΚ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το αίτημα εκταφής: Η άρνηση είναι απόπειρα ταφής της αλήθειας

33 λεπτά πριν
Συνάντηση Μητσοτάκη-Βαρθολομαίου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: facebook.com/ecumenicalpatriarchate/ Νίκος Παπαχρήστου)

Νέα Υόρκη: Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/rococoneko-18459/)

Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασία μέχρι 33 βαθμούς

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/EUROKINISSI)

Ντόναλντ Τραμπ: Επιτέθηκε σε ΟΗΕ και Ευρώπη – Η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω τα εδάφη της από τη Ρωσία

10 ώρες πριν
Η Κλαούντια Καρντινάλε, στις 2 Ιουλίου 1998, στις Κάννες μπροστά από πορτρέτο της (φωτ. αρχείου: EPA PHOTO/AFP PHOTO/VANINA LUCCHESI/STF/vl/ac)

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign