Την κινητοποίηση του Γενικού Γραμματέα Δασών Ευστάθιου Σταθόπουλου προκάλεσε η επίθεση μοναχικού λύκου, σε παιδάκι στην παραλία του Νέου Μαρμαρά.
Με εγκύκλιό του ζητείται από τις αρχές της Χαλκιδικής να προβούν, για λόγους «δημόσιας ασφάλειας», σε κατεπείγουσες ενέργειες «για την απομάκρυνση – αφαίρεση» του.
Η απόφαση, που κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως «η απομάκρυνση του συγκεκριμένου ατόμου λύκου αποτελεί άμεσο μέτρο προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, λόγω της συμπεριφοράς του ζώου, της εξοικείωσής του με την ανθρώπινη παρουσία και ιδίως λόγω της αναφοράς για επίθεση και τραυματισμό ανθρώπου από το συγκεκριμένο λύκο».
Όπως σημειώνεται, η παρουσία και η δραστηριότητα του ζώου σε κατοικημένες περιοχές του Νέου Μαρμαρά, της Π.Ε. Χαλκιδικής έχει διαπιστωθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας – Θράκης της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ καθώς και τη συνεργαζόμενη με το ΥΠΕΝ θεματική Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».
Μέτρα Ελέγχου
Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών για την «απομάκρυνση – αφαίρεση» του λύκου από την περιοχή του Νέου Μαρμαρά Π.Ε. Χαλκιδικής, επιτρέπεται η χρήση ειδικών καμερών για τον εντοπισμό του ζώου, μέσων παγίδευσης, αναισθητικών όπλων κατά τις κείμενες διατάξεις, καθώς και η χρήση κυνηγετικών όπλων για τη θήρευσή του, στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η αναισθητοποίηση και απομάκρυνση του ζώου με άλλο τρόπο.
«Η θήρευση του συγκεκριμένου λύκου αποτελεί τελική λύση διαχείρισης και προτείνεται για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου ζώου, το οποίο σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια πρωτοκόλλου και τη σχετική κατάταξη του συγκεκριμένου ζώου από πλευράς επικινδυνότητας στην κατηγορία των ζώων που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, έχουν τραυματίσει ελαφρά άνθρωπο χωρίς να προκληθούν και επιδεικνύουν ισχυρή εξοικείωση με τον άνθρωπο. Για τα χαρακτηριστικά αυτά της συμπεριφοράς του ζώου προτείνεται η αφαίρεση του λύκου από τον πληθυσμό (θανάτωση με όπλο ή σύλληψη /ευθανασία)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.