pontosnews.gr
Τρίτη, 27/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βέλγιο: Θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι

Παράλληλα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα ανακοινώσει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης

2/09/2025 - 3:20μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας μετά τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας μετά τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης υπό προϋποθέσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Βελγίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το επόμενο διάστημα, όπως ανήγγειλε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό.

«Η Παλαιστίνη θα αναγνωριστεί από το Βέλγιο κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ» και ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν «αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας Πρεβό μέσω X, καθώς η χώρα του συντονίζει το βήμα με αυτό άλλων κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και του Καναδά.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί από την 9η ως την 23η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πάνω από άλλες δέκα δυτικές χώρες κάλεσαν όσες κυβερνήσεις του κόσμου δεν το έχουν πράξει να το κάνουν.

Το Βέλγιο «θα ενωθεί με άλλες χώρες που θα υπογράψουν τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης», με σκοπό να μπει ξανά στις ράγες «η λύση των δυο κρατών», εξήγησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Οι προϋποθέσεις και οι κυρώσεις

Ωστόσο η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις Βρυξέλλες εξαρτάται από την εκπλήρωση όρων. Δεν θα επισημοποιηθεί παρά αφού «απελευθερωθεί ο τελευταίος όμηρος της Χαμάς» και με την προϋπόθεση πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν θα διαδραματίζει ρόλο στη διακυβέρνηση «οποιουδήποτε» τομέα της Παλαιστίνης, ξεκαθάρισε ο κ. Πρεβό.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε εξάλλου 12 κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ. Σε αυτές συγκαταλέγονται «η απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από οικισμούς» στα κατεχόμενα, αλλά και «δυνητικές ποινικές διώξεις», η απαγόρευση «υπερπτήσεων» και της χρήσης υποδομών του Βελγίου ως διαμετακομιστικού σταθμού, καθώς και η ένταξη στον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων (personae non gratae) «δυο εξτρεμιστών ισραηλινών υπουργών, βίαιων εποίκων» — αλλά και «ηγετών της Χαμάς».

Η απόφαση αυτή απέχει πολύ από το να γίνεται ομόφωνα δεκτή από τη βελγική κυβέρνηση. Τα μέλη της από τα κόμματα της δεξιάς (N-VA και MR) είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά.

Όμως μπροστά «στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στη Γάζα, το Βέλγιο πρέπει να πάρει ισχυρές αποφάσεις για να εντείνει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» όπως και «στους τρομοκράτες της Χαμάς», επιχειρηματολόγησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Το ζήτημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο από παλαιστίνιους αξιωματούχος. «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα μας δώσει προοπτική για το μέλλον», τόνισε χθες στη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν.

«Στέλνει επίσης ξεκάθαρο μήνυμα: η μοναδική λύση είναι να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», επέμεινε.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Αυστραλίας έχουν επίσης ήδη καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει και αυτή στην αναγνώρισή του αν το Ισραήλ δεν αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, ανάμεσά τους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, τα τρία τέταρτα των κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το κράτος αυτό, η ίδρυση του οποίου είχε ανακηρυχθεί από την εξόριστη παλαιστινιακή ηγεσία το 1988.

Η διεθνής πίεση εντείνεται στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο, που έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο οι περίπου 2,4 εκατ. κάτοικοι του οποίου ζουν υπό πολιορκία για σχεδόν 23 μήνες και καθώς η βία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, έχει επίσης κλιμακωθεί ραγδαία αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο σήμερα για τουλάχιστον δεκατρείς νεκρούς σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρώτο πλήγμα σε κτήριο όπου διέμενε κόσμος σκότωσε 10 ανθρώπους, δεύτερο σε άλλο κτίριο στοίχισε τη ζωή σε ακόμη τρεις, εξήγησε ο εκπρόσωπος, ο Μαχμούντ Μπασάλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε ότι και οι δυο βομβαρδισμοί έγιναν στην πόλη της Γάζας.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 63.557 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot του ΝΑΤΟ σε αεροπορική βάση στη Σλοβακία (φωτ. αρχείου: EPA/Martin Divisek)
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ενισχύει την άμυνα στα σύνορα με τη Ρωσία… χωρίς στρατιώτες

25/01/2026 - 8:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Στοκχόλμης)

«Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης: Εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας, που ενώνει την ποντιακή κοινότητα της Σουηδίας

2 λεπτά πριν
Το πεύκο έπεσε πάνω στο τρένο κατά τη διέλευσή του ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πύργος - Κατάκολο - Ολυμπία, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτ.: ILIALIVE.GR/Γιάννης Σπυρούνης/ EUROKINISSI)

Πύργος: Τεράστιο δέντρο έπεσε πάνω σε διερχόμενο τρένο κοντά στο Κατάκολο

34 λεπτά πριν
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

1 ώρα πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εντοπίστηκε και η πέμπτη αγνοούμενη στην μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας/Αγαθαγγελίδης Λευτέρης-Dominique Sourdi)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας: Με ευχές και αισιοδοξία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign