Μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες από το Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων – αρκετές αφορούσαν την ασφάλεια και τις επικρίσεις για τους αντιπάλους του.
«Πολλοί λένε πως “Ίσως να μας άρεσε να έχουμε έναν δικτάτορα”. Δεν μου αρέσουν οι δικτάτορες. Δεν είμαι δικτάτορας. Είμαι κάποιος με πολλή κοινή λογική και ευφυία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο πολιτικοί αντίπαλοί του προσάπτουν παρέκκλιση στον αυταρχισμό λόγω της πολιτικής του για τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια.
Πάντως διαβεβαίωσε πως σε «πολλούς» Αμερικανούς «θα άρεσε να έχουν έναν δικτάτορα».
«Στέλνεις το στρατό και αντί να σε συγχαρούν σε κατηγορούν πως επιτίθεσαι στη δημοκρατία» είπε ακόμη, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την απόφασή του να αναπτύξει την εθνοφρουρά στους δρόμους της Ουάσινγκτον.
Μπροστά στους δημοσιογράφους ο Ντόναλτ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει ποινή φυλάκισης για το κάψιμο της σημαίας των ΗΠΑ, παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του 1989 έχει αποφανθεί πως διαμαρτυρίες του είδους δεν μπορούν να διώκονται λόγω της ελευθερίας της έκφρασης, θεμελιώδους δικαιώματος εγγεγραμμένου στο Σύνταγμα.
«Αν καις σημαία, θα πηγαίνεις έναν χρόνο φυλακή, χωρίς ούτε δυνατότητα αποφυλάκισης προτού εκτίσεις ολόκληρη την ποινή σου ούτε τίποτα», επέμεινε.
Ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος, που μιλούσε επί 80 λεπτά για ποικίλα θέματα, άσχετα μεταξύ τους, με πολλές παρεκβάσεις, ανέφερε ακόμα πως θέλει να μετονομάσει το υπουργείο Άμυνας σε «υπουργείο Πολέμου», όπως ονομαζόταν από το 1789 ως το 1949.
Σε άλλη συνάντησή του με τον Τύπο, πιο σύντομη, συμπλήρωσε: «Άμυνα. Αυτό είναι πολύ αμυντικό και εμείς θέλουμε να είμαστε επιθετικοί». Άφησε ακόμη να εννοηθεί πως δεν θεωρεί ότι απαιτείται ψηφοφορία στο Κογκρέσο για να προχωρήσει στην αλλαγή ονόματος.
Επιπλέον καταφέρθηκε εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, ιδίως εναντίον όσων τα ονόματα ακούγονται σε συζητήσεις για τις υποψηφιότητες των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2028.
Χαρακτήρισε «βρομιάρη» τον δημοκρατικό κυβερνήτη του Ιλινόι Τζέι Μπι Πρίτσκερ, συμπληρώνοντας δηκτικά πως «πρέπει να αθλείται περισσότερο», καθώς είναι παχύσαρκος.
Από την άλλη, ο κυβερνήτης, που είχε ήδη χαρακτηρίσει το σαββατοκύριακο τον πρόεδρο «δικτάτορα», συνέχισε τις σφοδρές επικρίσεις του χθες Δευτέρα στο Σικάγο. Και σε αυτή την αμερικανική μεγαλούπολη υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί η εθνοφρουρά.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει το στρατό για να καταλάβει μια αμερικανική πόλη, να τιμωρήσει όσους διαφωνούν μαζί του, και να σκοράρει πολιτικούς πόντους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν θα δυσκολευόμασταν καθόλου να μιλήσουμε για επικίνδυνη αρπαγή εξουσίας», είπε Τζέι Μπι Πρίτσκερ Πρίτσκερ, βλέποντας στον αρχηγό του κράτους ως «μαθητευόμενο δικτάτορα».
Στη συνέντευξη-ποταμό, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε και εναντίον των κυβερνητών της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και του Μέριλαντ Γουές Μουρ· αμφότεροι τον αντιμετωπίζουν με γερές δόσεις ειρωνείας.
Επανέλαβε δε πως το Σικάγο μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο επιχείρησης με τη συμμετοχή του στρατού και ομοσπονδιακών αστυνομικών υπηρεσιών, αμέσως μετά την Ουάσιγκτον.
Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, υποσχέθηκε ακόμη, θα είναι «αψεγάδιαστη» όταν θα υποδεχτεί το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι, δραττόμενος της ευκαιρίας για να επιδείξει το κύπελλο της διοργάνωσης που βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο.
Είναι τρόπαιο από «μασίφ χρυσό», είπε, «ξέρουν πώς να με ξεσηκώνουν!». Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τη λατρεία του στο συγκεκριμένο πολύτιμο μέταλλο και για τη φανταχτερή αισθητική του.