pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η θέση μας για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν έχει αλλάξει

Απαντητική επιστολή στον βουλευτή Κρις Πάππας ο οποίος μαζί με συναδέλφους του είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την εφαρμογή του νόμου CAATSA

20/08/2025 - 7:30μμ
(Φωτ.: State.gov)

(Φωτ.: State.gov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απαντητική επιστολή στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Κρις Πάππας σχετικά με την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 έστειλε ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε αυτή ο Πολ Ντ. Γκουαλιανόνι που την υπογράφει αναφέρει ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, καθώς, όπως επισημαίνει, οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στην εφαρμογή του νόμου CAATSA. Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτρέπει την Τουρκία να αποκτήσει F-35, λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος των S-400.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την απόκτηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 δεν έχει αλλάξει, και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορίζονται από το άρθρο 1245 του Νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2020».

Ο βουλευτής Κρις Πάππας είχε ηγηθεί πρωτοβουλίας για την αποστολή επιστολής στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, στην οποία οι νομοθέτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την προστασία των αμερικανικών αμυντικών και πληροφοριακών πόρων σε σχέση με την Τουρκία και τη συμμόρφωση με τον νόμο CAATSA.

Ακολουθεί η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον βουλευτή Κρις Πάππας όπως την αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αξιότιμε κύριε Πάππας,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας της 7ης Αυγούστου προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο σχετικά με τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και την Τουρκία.

Η θέση των ΗΠΑ έχει υπάρξει σαφής προς την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά στους νόμους και στις πολιτικές μας σχετικά με την απόκτηση ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού και τις συνέπειες που έχει αυτό για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην προστασία των αμερικανικών αμυντικών και πληροφοριακών πόρων και στη συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του νόμου CAATSA.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την απόκτηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 δεν έχει αλλάξει, και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορίζονται από το άρθρο 1245 του Νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2020.

Η Τουρκία είναι μακροχρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με ιστορία σημαντικών συνεισφορών στις αποστολές της συμμαχίας. Η αμυντική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία παραμένει ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να συνεργαστούν με την Τουρκία σε κοινούς στόχους και να εμπλακούν σε διάλογο για την επίλυση διαφορών.

Έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας για την απόκτηση από την Άγκυρα του συστήματος S-400 και έχουμε καταστήσει σαφή τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αξιολόγησής μας για την εφαρμογή των κυρώσεων του CAATSA.

Σας ευχαριστούμε για τη διαρκή σας δέσμευση στα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές θα σας φανούν χρήσιμες.

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν μπορούμε να σας προσφέρουμε περαιτέρω συνδρομή.

Με εκτίμηση,

Πολ Ντ. Γκουαλιανόνι

Ανώτερος Αξιωματούχος του Γραφείου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι (φωτ. αρχείου: . EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση – Ο ένας δήλωσε «γοητευμένος» από τον τζιχαντισμό

20/02/2026 - 11:56μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομο ένα μεγάλο μέρος των δασμών που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 10% σε όλες τις χώρες, μετά τη «βαθύτατα απογοητευτική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/2026 - 11:22μμ
Πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων για τη σύλληψη του Άντριου, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Άντριου: Η σύλληψη που βάζει βόμβα στα θεμέλια του βρετανικού Στέμματος

20/02/2026 - 7:24μμ
Από το εξωτερικό του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «φρενάρει» τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ

20/02/2026 - 5:49μμ
Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιρανικός στρατός δείχνει ιρανικά και ρωσικά πολεμικά πλοία σε κοινή άσκηση στη Θάλασσα του Ομάν (φωτ.: EPA/ IRANIAN ARMY OFFICE)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν προς Συμβούλιο Ασφαλείας: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο αλλά σε περίπτωση επίθεσης στόχοι μας είναι όλα τα μέσα και βάσεις ΗΠΑ στην περιοχή

20/02/2026 - 11:57πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν κρατικούς φακέλους για «εξωγήινους και Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα»

20/02/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Δίνει διορία 10 ημερών στο Ιράν και προειδοποιεί για «άσχημα πράγματα»

19/02/2026 - 8:37μμ
(Φωτ.: EPA / Marius Becker)
ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: Τέλος εποχής – Κλείνει η θρυλική ελληνόφωνη υπηρεσία

19/02/2026 - 3:24μμ
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου (φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνελήφθη ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου με φόντο το σκάνδαλο Έπστιν

19/02/2026 - 1:27μμ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια δεξίωσης στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρεμιέρα σήμερα για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ – Ανησυχεί για εθνοκάθαρση Παλαιστινίων στη Γάζα ο ΟΗΕ

19/02/2026 - 12:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι (φωτ. αρχείου: . EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση – Ο ένας δήλωσε «γοητευμένος» από τον τζιχαντισμό

8 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομο ένα μεγάλο μέρος των δασμών που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Ντ. Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 10% σε όλες τις χώρες, μετά τη «βαθύτατα απογοητευτική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Ο «Καύκασος» του Αιγάλεω οργανώνει ποντιακή βραδιά νεολαίας

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον κρατούμενο αρχιφύλακα στον εισαγγελέα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προσωρινά κρατούμενοι ο δολοφόνος του κρατούμενου και ο αρχιφύλακας-συνεργός του

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Με 31 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα στο Βελιγράδι

10 ώρες πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Βιολάντα» Κώστα Τζιωρτζιώτη. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Προσφυγή για αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη και νέα στοιχεία για παραλείψεις ασφάλειας

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign