pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων: Καταγγελία για την επιχείρηση σπίλωσης του Ιβάν Σαββίδη – Αμέριστη η στήριξη των Ποντίων στο πρόσωπό του

«Αυτοί που κάποτε συνωστίζονταν να φωτογραφηθούν μαζί του, τώρα τον αποκαλούν "Ρώσο" ή "Ρωσοπόντιο"», επισημαίνει

12/08/2025 - 5:29μμ
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (φωτ. αρχείου: ΠΟΠΣ)

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (φωτ. αρχείου: ΠΟΠΣ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αμέριστη στήριξη και πίστη στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη διατρανώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) καταγγέλοντας «κέντρα αποφάσεων, παράκεντρα εξουσίας και στρατευμένα μέσα ενημέρωσης» που βρίσκονται πίσω από μια «κλιμακούμενη, οργανωμένη επιχείρηση συκοφάντησης και αποδόμησής του».

«Η σιωπή μας θα ήταν ύβρις, ασέβεια και αγνωμοσύνη προς έναν άνθρωπο που στέκεται σταθερά, με συνέπεια και αξιοπρέπεια, δίπλα στον Ποντιακό Ελληνισμό και στην ελληνική κοινωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, πίσω από όλα αυτά βρίσκονται άνθρωποι που κάποτε έτρεχαν πρώτοι για να φωτογραφηθούν με τον Ιβάν Σαββίδη και τώρα είναι πρώτοι που προσπαθούν να τον σπιλώσουν και να τον αποδομήσουν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με σταθερή και ανιδιοτελή πορεία μισού και πλέον αιώνα, λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς δεσμεύσεις από κόμματα ή άλλα κέντρα επιρροής. Εκφράζουμε τη φωνή των Ποντίων σε όλο τον κόσμο, με σεβασμό στην ιστορία, στη μνήμη και στην αλήθεια.

»Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε μια  Ιβάν Σαββίδη, από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, παρακέντρα εξουσίας και στρατευμένα μέσα ενημέρωσης. Ως ΠΟΠΣ, δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι στην πρωτοφανή και άδικη αυτή επίθεση –ακόμη κι αν ο ίδιος ουδέποτε ζήτησε αυτόκλητους συνηγόρους. Η σιωπή μας θα ήταν ύβρις, ασέβεια και αγνωμοσύνη προς έναν άνθρωπο που στέκεται σταθερά, με συνέπεια και αξιοπρέπεια, δίπλα στον Ποντιακό Ελληνισμό και στην ελληνική κοινωνία.

»Ο Ιβάν Σαββίδης, Τραντέλλενας και ευπατρίδης, δεν χρειάζεται προβολή. Η προσφορά του μιλά από μόνη της και παρακάτω αναφέρουμε μόνο ελάχιστα από όσα έχει κάνει:

  • Με προσωπικούς του πόρους ίδρυσε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης —μια πρωτοβουλία που η ίδια η Πολιτεία έπρεπε να είχε αναλάβει πολύ νωρίτερα.
  • Το 2015, κάλυψε εξ ολοκλήρου το κόστος της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων Ποντίων από κάθε γωνιά του κόσμου.
  • Διαχρονικά, στηρίζει ανθρώπους που δίνουν μάχη με την υγεία ή την επιβίωσή τους, χωρίς να τους γνωρίζει προσωπικά, χωρίς να επιδιώκει αντάλλαγμα —βοηθώντας όχι μόνο οικονομικά, αλλά, κυρίως, ηθικά.
  • Έχει επενδύσει στη βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας πνοή σε μια περιοχή παραμελημένη, που χρόνια τώρα υφίσταται την εγκατάλειψη ενός συγκεντρωτικού μοντέλου, που θέλει την ανάπτυξη μόνο γύρω από την Αθήνα.
  • Διαχρονικά, στέκεται σθεναρά αρωγός και άοκνος εργάτης στον διεθνή αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την επαναλειτουργία του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τη διατήρηση της παράδοσής μας, υποστηρίζοντας έμπρακτα φορείς, πρωτοβουλίες και επιστημονική τεκμηρίωση.

»Δεν ξεχνάμε –και θα φροντίσουμε να μην ξεχάσει κανείς– εκείνους που επιχειρούν σήμερα να σπιλώσουν, να μειώσουν και να αποδομήσουν έναν από τους σημαντικότερους ευεργέτες του ποντιακού χώρου. Είναι οι ίδιοι που σε άλλες εποχές έσπευδαν να φωτογραφηθούν μαζί του, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους, επικοινωνιακούς σκοπούς.

Ορισμένοι, μάλιστα, μη διστάζοντας να επιστρατεύσουν ρατσιστικά υπονοούμενα, τον αποκαλούν με απαξιωτικό τρόπο «Ρώσο» ή «Ρωσοπόντιο» όταν οι ίδιοι δεν έχουν προσφέρει ούτε το ένα εκατοστό της προσφοράς του στον τόπο και στην κοινωνία μας.

»Δεν είναι αυτοί που θα μας υποδείξουν ποιον να σεβαστούμε και ποιον να τιμήσουμε. Εμείς γνωρίζουμε. Και τιμούμε την προσφορά με ευθύνη, μνήμη και αξιοπρέπεια.

»Ως ΠΟΠΣ δεν είμαστε αγνώμονες. Αναγνωρίζουμε τον Ιβάν Σαββίδη ως ευεργέτη του ποντιακού χώρου και στεκόμαστε στο πλευρό του. Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη να απομονώσει τις άδικες επιθέσεις και όσους τις υποκινούν —ιδίως σε μια περίοδο όπου τα εθνικά μας ζητήματα απαιτούν ενότητα, σοβαρότητα και καθαρή σκέψη.

»Ζούμε σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, όπου τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αμφισβητούνται τόσο φανερά όσο και υπόγεια. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους τεχνητούς διχασμούς. Όσοι σπέρνουν ένταση, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πράξεις τους έχουν συνέπειες —και οι συνέπειες αυτές είναι μία «πολυτέλεια» που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα μας σήμερα.

»Ο διχαστικός λόγος, η στοχοποίηση ανθρώπων με καθαρό αποτύπωμα, και η προσπάθεια φίμωσης όποιου διαφοροποιείται από το «εγκεκριμένο αφήγημα», δεν οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδυναμώνουν την ενότητα που τόσο χρειαζόμαστε.

»Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε ενωμένοι. Όχι διαιρεμένοι. Να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Να στεκόμαστε με αλήθεια και με σεβασμό –όχι μόνο στη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και στο μέλλον των παιδιών μας.

»Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, δεν λυγίζει, δεν υποχωρεί. Είμαστε παρόντες. Ενωμένοι. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χρήστος Γ. Γεωργιάδης.»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

28/01/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

28/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

28/01/2026 - 4:37μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: TikTok / kwnstantinidis_g)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιος 95 ετών χορεύει με… μαγκούρα – Ψυχή που αρνείται να γεράσει

27/01/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com / holedulidu)

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις, τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες πριν από την κακοκαιρία του σαββατοκύριακου

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Europa League: Ισόπαλος με Ρόμα ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Ανώδυνη ήττα στη Λιόν για τον ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μενεμένη: Στο μικροσκόπιο οι θάνατοι των δύο γυναικών – Στην ανακρίτρια με βαριές κατηγορίες οι συλληφθέντες

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Euroleague: Πέμπτη σερί νίκη και 4άδα για τον Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram/Ακρίτες του Πόντου @akrites_aus)

Οι «Ακρίτες του Πόντου» στη Μελβούρνη οργανώνουν την πρώτη εκδήλωση νέων για το 2026

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign