Παρόλο που στο Πακιστάν τα «εγκλήματα τιμής» δεν είναι τόσο σπάνια, συχνά περνούν απαρατήρητα. Αλλά όχι αυτό που συνέβη στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, καθώς καταγράφηκε σε βίντεο που το είδαν 240 εκατ. άνθρωποι. Το βίντεο έχει γίνει viral, με την πακιστανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι «αναλαμβάνει δράση».
Νεκρή είναι η Μπάνο Μπίμπι και ο άνδρας της, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς της, Εχσάν Ουλάχ Σαμαλάνι. Δράστης ο αδελφός της γυναίκας.
Το βίντεο δείχνει το ζευγάρι που «κατηγορήθηκε» για μοιχεία να μεταφέρεται στην έρημο από μια ομάδα ανδρών.
«Μην προσπαθήσεις να με αγγίξεις, μόνο να με πυροβολήσεις επιτρέπεται», ακούγεται να λέει η γυναίκα, στην οποία δόθηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου. Έχει καταγραφεί να προχωρά μερικά βήματα και μετά να σταματά, με γυρισμένη την πλάτη στους άνδρες.
Στη συνέχεια ο αδελφός της, ο Τζαλάλ Σατακζάι, την πυροβολεί τρεις φορές. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πυροβολεί και σκοτώνει τον άνδρα.
The tragic deaths of Noor Bano Bibi and Ehsanullah highlight the urgent need to end honor killings in Pakistan. Love should not cost lives. We must unite for justice, respect personal choices, and protect women’s safety to break this cycle of violence.#Pakistan #Balochistan pic.twitter.com/3gmCRjItyb
— Tousif Beyg (@Rumi_Tousif) July 21, 2025
«Το έγκλημα διαπράχθηκε πριν από μήνες, όχι κρυφά, αλλά κοντά σε μια πρωτεύουσα επαρχίας, ωστόσο κανείς δεν ανέλαβε δράση μέχρι που 240 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μάρτυρες του φόνου μέσω του βίντεο», τόνισε ο δικηγόρος Ζιμπράν Νασίρ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης έχει περισσότερο στόχο να φανεί ότι αναλαμβάνει δράση, παρά να αποδώσει δικαιοσύνη. «Αυτό δεν είναι απάντηση σε ένα έγκλημα, είναι απάντηση σε μια viral στιγμή», πρόσθεσε.
Η αστυνομία έχει συλλάβει 16 ανθρώπους στην περιοχή Νασιραμπάντ του Μπαλουτσιστάν – ανάμεσά τους ο αρχηγός της φυλής και η μητέρα της Μπάνο Μπίμπι. Αναζητείται ο αδελφός, αυτός που τράβηξε τη σκανδάλοι.
Η μητέρα, η Γκουλ Ζαν Μπίμπι, δήλωσε ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν από την οικογένεια και τοπικούς αξιωματούχους, με βάση «τις παραδόσεις αιώνων των Βαλούχων», και όχι έπειτα από εντολή του αρχηγού της φυλής. Είπε ακόμα, ότι η κόρη της είχε φύγει με τον εραστή της, και επέστρεψε στο σπίτι της έπειτα από 25 ημέρες παντρεμένη μαζί του, αντί με αυτόν που της προόριζαν για σύζυγο.
«Δεν διαπράξαμε κάποιο αμάρτημα. Η Μπάνο και ο Εχσάν σκοτώθηκαν με βάση τις παραδόσεις μας» υποστήριξε.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, το «συμβόλαιο θανάτου» το υπέγραψε μια ζίργκα, δηλαδή ένα συμβούλιο φυλών. «Σκοπεύω να εξαρθρώσω τα δικαστήρια των φυλών που ενεργούν εκτός νόμου» δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της επαρχίας Μπαλουτσιστάν.
#δικαιοσύνη για το ζευγάρι
Το βίντεο προκάλεσε την καταδίκη της κοινής γνώμης με hashtag όπως #δικαιοσύνη για το ζευγάρι και #έγκλημα τιμής να γίνονται viral.
Το συμβούλιο των ουλεμάδων του Πακιστάν χαρακτήρισε «αντιισλαμικούς» τους φόνους και ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για τρομοκρατία σε βάρος των δραστών.
Δεκάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το Σάββατο στην Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν, ζητώντας δικαιοσύνη και την κατάργηση του παράλληλου δικαστικού συστήματος των φυλών.
Το Πακιστάν έθεσε τα εγκλήματα για λόγους τιμής εκτός νόμου το 2016, μετά το φόνο της ινφλουένσερ Καντίλ Μπαλόχ, κλείνοντας το νομικό παραθυράκι που επέτρεπε στους δράστες να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες σε περίπτωση που τους συγχωρέσει η οικογένεια του θύματος.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ωστόσο ότι η νομοθεσία αυτή δεν τηρείται, κυρίως στις περιοχές όπου τα συμβούλια των φυλών εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή.
Remembering Bano bibi, Ihsanullah, and thousand others who have lost their lives or loved ones to the so-called “honour” k*llings in Pakistan. pic.twitter.com/5UXinDlG39
— Chakor (@ChakorAnalytics) July 22, 2025
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κατέγραψε το 2024 τουλάχιστον 405 «εγκλήματα τιμής». Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες που δολοφονούνται κυρίως από συγγενείς τους.