Στις λαμπρές τελετές για τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο που ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Ιουλίου συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, που συνοδευόταν από τον Σύμβουλο της Οργάνωσης, δρ. Κωνσταντίνο Μυγδάλη, στην προσλαλιά που εκφώνησε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην πρώτη μετά τα θυρανοίξια Θεία Λειτουργία που έγινε ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος μίλησε για το παράπονο των Ελλήνων της Πόλης και των δύο νησιών που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με την Συνθήκη της Λοζάνης. «Ξέρω ότι οι Τενεδιοί, όπως οι Ίμβριοι και οι Κωνσταντινουπολίτες έχουν καημό και παράπονο ότι η Ελλάδα δεν στάθηκε όπως έπρεπε, όταν έπρεπε, στα “πέτρινα” χρόνια! Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά ο εναπομείναν σπόρος να βλαστήσει και να καρποφορήσει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη ρωμιοσύνη των νησιών και της Πόλης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επανεγκατάσταση Τενεδίων»
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος του αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο για την τιμητική πρόσκληση, απευθυνόμενος στον πατριάρχη υπογράμμισε ότι «κατά το προσκύνημά μας στην Εορτή της Παναγίας, πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο, στην αγαπημένη σας Ίμβρο είχαμε τη χαρά να δούμε με τα μάτια μας το αληθινό θαύμα που έχει συντελεστεί στην γενέτειρά σας. Η επανεγκατάσταση Ελλήνων στα σπίτια τους αλλά και η επαναλειτουργία σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μάς δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ημέρες φωτεινότερες ανατέλλουν. Ότι οι δύσκολες εποχές παλαιότερων δεκαετιών, τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το κατάπτυστο, όπως είπατε, “πρόγραμμα διάλυσης” που οδήγησε σε αναγκαστική μαζική μετανάστευση τους Ίμβριους θα αποτελούν πλέον μια κακή ανάμνηση.
Το ίδιο θα θέλαμε να δούμε κάποια στιγμή και στην Τένεδο, καθώς και οι Τενεδιοί γεύτηκαν την πίκρα του ξεριζωμού. Αναμφίβολα, οι εκκλησίες που ανακατασκευάζονται και συντηρούνται συνιστούν ένδειξη ελπίδας και πνευματικής ανάτασης. Ωστόσο, Εκκλησιές χωρίς ποίμνιο, χωρίς εκκλησίασμα, καταντούν μουσειακό είδος. Αλλά οι εκκλησιές μας δεν είναι αρχαίοι ναοί για περιήγηση. Είναι χώροι λατρείας και κέντρα της εκκλησιαστικής ζωής της ενορίας. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, ότι και εδώ, στην Τένεδο, θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να καταστεί δυνατή η επανεγκατάσταση Τενεδίων, που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Θα θέλαμε να δούμε την ελληνική κοινότητα να αναζωογονείται, όπως και στην Ίμβρο, και να συνεισφέρει και αυτή στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών, της Ελλάδος και της Τουρκίας, και στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση Ελλήνων και Τούρκων».
Συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις
Στις εορταστικές εκδηλώσεις την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ενώ παρέστη και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης.
Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Άρχοντας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γεώργιος Προκοπίου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο π. Μιριανί Σχιρτλατζέ, Πρωτοδιάκονος του Πατριαρχείου Γεωργίας, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Γκουτισάβαρι Γκομπετζισβίλι. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της εν εξορία κυβερνήσεως της Αμπχαζίας, και συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης David Patsatsia, ο αναπληρωτής Επικεφαλής της κυβερνήσεως Anzor Margiani, και ο Σύμβουλος Nika Butbaia.
Συμμετείχαν επίσης αντιπρόσωποι πολιτιστικών και προσφυγικών συλλόγων της Τενέδου από την Ελλάδα και την ομογένεια, όπως του Συλλόγου Τενεδίων Νέας Σμύρνης, του Συλλόγου Απανταχού Τενεδίων – Νέας Τενέδου Χαλκιδικής, του Συλλόγου Τενεδίων Βικτώριας Αυστραλίας, του Συλλόγου Τενεδίων Γαλλίας, καθώς και του Συλλόγου Ιμβρίων Νέας Σμύρνης. Κατά τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων παρέστη και ο δήμαρχος της νήσου Τενέδου, Yahya Göztepe.