Ένα πολύτιμο μαρμάρινο θραύσμα μεγάλης ιστορικής αξίας, το οποίο προέρχεται από την Ακρόπολη, επαναπατρίστηκε από τη Χιλή.
Πρόκειται για κομμάτι μαρμάρινης σίμης (υδρορροής), που διατηρεί το άνω τμήμα εγχάρακτης διακόσμησης ανθεμίου, πλαισιωμένου από άνθη λωτού.
Το θραύσμα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκε στην οικογένειά του από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη.
Στις αρχές του έτους επικοινώνησε με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Σαντιάγο και γνωστοποίησε την επιθυμία του να το επιστρέψει στην Ελλάδα, «συγκινημένος από τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας να ανακτήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».
«Στο υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους, στο λαό που ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής του ταυτότητας» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.
Το πολύτιμο θραύσμα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών. Η εξέτασή του οδήγησε στην απόδοσή του σε αρχαϊκό ναό ιδρυμένο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, πιθανόν του Εκατόμπεδου, όπως αναφέρεται σε αρχαίες επιγραφές. Ο ναός αυτός ανεγέρθηκε επί Πεισιστράτου, γύρω στα 570-550 π.Χ.