«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη για το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, απαντώντας στις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσδοκά πάντα «ήρεμα νερά» με τη γειτονική χώρα και είπε ότι «σε ένα βαθμό έχουμε πετύχει τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις και μια καλύτερη διαχείριση του Μεταναστευτικού».
Ακόμα, επανέλαβε πως η μόνη μας διαφορά με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, ενώ για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σημείωσε ότι «θα γίνει εν ευθέτω χρόνο».
Προαναγγέλλοντας συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία και θα έπρεπε να αγκαλιάζονται από όλες τις χώρες.
«Εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται» υπογράμμισε, και σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ακινησία και αποδοχή τετελεσμένων, υποστήριξε: «Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης».
Επιπλέον, απάντησε και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές για την περίοδο Καραμανλή: «Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα Ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του Twitter είναι εύκολη, αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».
Για τη Λιβύη
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη σημείωσε ότι υπάρχει απόσταση από το «πάει προς κύρωση» το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι το «κυρώνεται».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Λιβύη είναι πρακτικά μια διαλυμένη χώρα, χωρισμένη στη μέση και σε εμφύλιο.
«Η οποιαδήποτε συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση επιδίωξε να έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή η επίσημη κυβέρνηση στο πεδίο σέβεται τη μέση γραμμή, άρα τα όρια της Ελλάδος. Εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές που θα συζητούν αυτή την προοπτική», ανέφερε.
Για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
Για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα δήλωσε πως θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή, «και όταν κλείσουμε εκκρεμότητες με την Κύπρο σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους του έργου».
«Είναι πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο απ’ ό,τι για την Ελλάδα. Χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Το καλώδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Η όδευση ενός καλωδίου δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα παντελώς αδικαιολόγητα.
»Το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει. Ο επιμερισμός του κόστους της κατασκευής του θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο. Πιστεύω θα το λύσουμε και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να μπλοκάρει έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα. Επί 40 χρόνια γενιές έμαθαν σε λογική να εξαρτούν το μέλλον του μόνο από τις αγροτικές επιδοτήσεις.
»Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν ήδη αποφάσεις που εκδικάστηκαν σημαίνει ότι κάποιος ασχολήθηκε. Δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να εξυγιανθεί εν κινήσει. Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει», σημείωσε.
Επιπλέον τόνισε πως ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και το πάρτι τελειώνει. «Θα ξεκινήσουμε πάντως από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά. Η υποψία μου όμως είναι ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο εκτεταμένο από όσο κάποιοι νομίζουν. Πιστεύει κανείς ότι μόνο νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά;», πρόσθεσε.
Επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τις ευθύνες του και τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας», υποστήριξε ότι η Εξεταστική «πρέπει να γίνει για να έρθουν κάποιοι να εξηγήσουν τι ήταν η τεχνική λύση, ποιος ήταν ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων. Θα μάθουμε πράγματα και θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».