Από 23 υποθέσεις συνολικά –18 που σχετίζονται με το Μάτι και θα εκδικάζονταν στο Εφετείο και αντιστοίχως σε 3 υποθέσεις για τις πλημμύρες στη Μάνδρα– έχει ήδη αποσυρθεί το Δημόσιο, παραίτηση που εδράζεται στη διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου φέτος.
Το Δημόσιο παραιτήθηκε και από δύο εφέσεις που ασκήθηκαν, μία για το Μάτι και μία για τη Μάνδρα, για τις οποίες είχαν εκδοθεί πρωτόδικες αποφάσεις.
Έτσι, η παραίτηση από τα ένδικα μέσα επιτρέπει την άμεση εκτέλεση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.
Με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η φετινή, έβδομη επέτειος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους τον Ιούλιο 2018, να σηματοδοτείται από μια σημαντική πράξη ηθικής και θεσμικής δικαίωσης για τα θύματα της τραγωδίας. Το ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί τη δέσμευση του και παραιτείται από τις εφέσεις που είχε ασκήσει κατά πρωτόδικων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίες αναγνώριζαν την ευθύνη του κράτους για την ανείπωτη τραγωδία.
Η κίνηση αυτή, ανοίγει τον δρόμο ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί, χωρίς περαιτέρω δικαστικές εμπλοκές, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Πρόκειται για μια πράξη αναγνώρισης της αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τότε τη ζωή των πολιτών.
Η παραίτηση, όπως προαναφέρθηκε, εδράζεται στη διάταξη που ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου 2025. Η ρύθμιση ορίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα ασκεί εφεξής ένδικα μέσα κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών δικαστηρίων, που αφορούν σε αποζημιώσεις λόγω ψυχικής οδύνης ή ηθικής βλάβης εξαιτίας θανάτου ή τραυματισμού από τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα έξοδα νοσηλείας και τα έξοδα κηδείας.
Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στις 27 Μαρτίου 2025, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «αυτονόητη πράξη ευθύνης» της Πολιτείας. «Στους πολίτες δεν κουνάμε το δάχτυλο, δίνουμε το χέρι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η απόφαση αυτή του υπουργού Οικονομικών, προσθέτουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν μπορεί να αναιρέσει το βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στο Μάτι και τη Μάνδρα. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών – ως μια αναγκαία βάση για τη θεσμική ωρίμανση της χώρας και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Σύμφωνα με πηγές του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες από την εφαρμογή της νέας διάταξης, το Δημόσιο έχει ήδη αποσυρθεί από 23 υποθέσεις: 18 που σχετίζονται με το Μάτι και θα εκδικάζονταν στο Εφετείο και αντιστοίχως σε 3 υποθέσεις για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Επίσης, το Δημόσιο παραιτήθηκε από δύο ασκηθείσες εφέσεις, μία για το Μάτι και μία για τη Μάνδρα, για τις οποίες είχαν εκδόθηκαν πρωτόδικες αποφάσεις.
Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα επιτρέπει την άμεση εκτέλεση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.
Τα ποσά που επιδικάστηκαν ποικίλουν ανάλογα με την υπόθεση:
– Για τον θάνατο του Σ.Κ., επιδικάστηκαν 355.000 ευρώ στους στενούς συγγενείς.
– Για την απώλεια του Π.Χ., η οικογένειά του θα λάβει 230.000 ευρώ.
– Για το θάνατο της Β.Π., το ποσό ανέρχεται σε 195.000 ευρώ.