Πολύ μεγάλη έξαρση παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που πολλοί θα πίστευαν ότι έχουν εξαλειφθεί. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2020-2022, δηλαδή εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού της σύφιλης και της βλεννόρροιας (γονόρροια). Μελέτη του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of European Academy of Dermatology and Venereology καταγράφει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη στην Ελλάδα, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως συμβαίνει κάτι ανάλογο σε Ευρώπη και Αμερική.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Ηλέκτρα Νικολαΐδου, στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, η πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε αυτά τα δύο νοσήματα κα όχι σε όλα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Για παράδειγμα στα κονδυλώματα υπάρχει μείωση.
Οι βασικοί ένοχοι
Πώς εξηγείται όμως η επαναφορά των νοσημάτων του μεσαίωνα. «Δεν είναι νοσήματα του μεσαίωνα. Υπάρχει η σύφιλη και η βλεννόρροια. Δεν είχαν εξαλειφθεί. Απλώς ήταν μικρότερα τα ποσοστά και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση. Το πού οφείλεται βέβαια ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid, είναι λιγάκι δύσκολο να το πει κανείς, δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει το σύστημα υγείας, ούτε η προσβασιμότητα σε αυτό. Η διαφορά που βλέπουμε εμείς στους ασθενείς που είχαμε πριν, σε σχέση με αυτούς που είχαμε μετά, είναι στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος αύξησης των δύο αυτών ΣΜΝ».
Τα ύποπτα συμπτώματα
Τα ύποπτα συμπτώματα που θα κινητοποιήσουν τον ασθενή να πάει στον δερματολόγο είναι: κάποιο εξάνθημα στη γενετική περιοχή που μπορεί να είναι μία μικρή πληγή, ή μία ερυθρότητα. Μπορεί να είναι κάποια εξανθήματα που μοιάζουν με κρεατοελιές και να πρόκειται για κάποιο κονδύλωμα. Μπορεί να είναι μία αύξηση των κολπικών υγρών στις γυναίκες, ή εκροή υγρού από την ουρήθρα δηλαδή ο ουρηθρικό έκκριμα στους άντρες. «Τα περισσότερα συμπτώματα των ΣΜΝ είναι στη γενετική περιοχή και στην περιοχή του πρωκτού. Η σύφιλη όμως μπορεί να έχει ένα εκτεταμένο εξάνθημα και στο υπόλοιπο σώμα, με ειδική εντόπιση σε παλάμες και πέλματα».
Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος
Βέβαια, επειδή κάποια ΣΜΝ μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν, καλό είναι να γίνεται και ένας προληπτικός έλεγχος κατά διαστήματα, τονίζει η Ηλέκτρα Νικολαΐδου, εξηγώντας τι μπορεί αυτός να περιλαμβάνει: «Αρχικά μία αιμοληψία με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε αν υπάρχει HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β. Και υπάρχουν και κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως πχ να πάρουμε υλικό από την ουρήθρα ή τον κόλπο, ή τον τράχηλο της μήτρας, ή ούρα και να κάνουμε μία εξέταση, η οποία ανιχνεύει το γενετικό υλικό των μικροβίων, που προκαλούν τα ΣΜΝ, ακόμα και σε ασθενείς που είναι τελείως ασυμπτωματικοί».
Μέτρα προστασίας
Τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι το τελευταίο ερώτημα που τίθεται στην καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ. «Αυτή την περίοδο οφείλουμε να έχουμε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά την επιλογή σεξουαλικών συντρόφων. Είναι σίγουρα μια περίοδος χαλάρωσης που όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά. Καλό θα είναι όταν έχουμε μία σεξουαλική επαφή με ένα νέο σύντροφο να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, το οποίο δεν προστατεύει κατά 100% από όλα τα νοσήματα. Παρέχει όμως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας».