Με φόντο τις (άκαρπες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές) διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για τους ομήρους και την εκεχειρία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος –που προεκλογικά δήλωνε «ειρηνοποιός» για τη Μέση Ανατολή και αργότερα ονειρευόταν να κάνει τη Γάζα «Ριβιέρα»–, αυτή τη φορά δηλώνει ότι ελπίζει να κλειστεί συμφωνία «αυτή την εβδομάδα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες βράδυ στην Ντόχα, με σκοπό να συμφωνηθεί η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων (κρατούνται για 640ή μέρα) και η σε αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Ωστόσο ο πρώτος γύρος συνομιλιών δεν κατέληξε κάπου, όπως ανέφεραν δύο παλαιστινιακές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν έχει εντολή που επιτρέπει να κλείσει συμφωνία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως εκτίμησε χθες πως υπάρχουν «καλές πιθανότητες». «Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε πως η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να «συνεισφέρει στην προώθηση του αποτελέσματος που ελπίζουμε όλοι».
Ο Λευκός Οίκος ασκεί πίεση να κηρυχθεί νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι βυθισμένη σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση έπειτα από 21 μήνες πολέμου.
Το Ισραήλ από την πλευρά του δηλώνει ότι οι διαπραγματευτές έχουν σαφείς οδηγίες, να να καταλήξουν σε συμφωνία με τους όρους που είναι αποδεκτοί. Το Σάββατο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «αλλαγές που επιδιώκει η Χαμάς να γίνουν στην πρόταση» που υποβλήθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ και της διαβιβάστηκε από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ενήμερες για το περιεχόμενό της, η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, την απελευθέρωση περίπου των μισών ομήρων (10) που παραμένουν στη ζωή και την παράδοση σορών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές Αρχές.
Οι αλλαγές που ήθελε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούν στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο, εγγυήσεις πως οι εχθροπραξίες δεν θα ξαναρχίσουν έπειτα από αυτές τις 60 ημέρες, καθώς και να επιτραπεί ξανά στον ΟΗΕ και σε αναγνωρισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να χειριστούν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.